• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 48, październik 2022

  • Lista wydań
  • 2022
  • Nr 48, październik 2022

Higiena procesu produkcyjnego czy bezpieczeństwo żywności – Escherichia coli (część 2)

  • 9 października 2022

W obowiązującym prawodawstwie Escherichia coli uznawana jest za wskaźnik higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, oznaczający stopień jej zanieczyszczenia. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 zawarte wytyczne mikrobiologiczne higieny procesu, mają na celu ograniczenie poziomu zanieczyszczenia bakteriami kałowymi w całym łańcuchu żywnościowym, a zminimalizowanie poziomu zanieczyszczenia, ma się praktycznie przełożyć na obniżenie ryzyka związanego z wystąpieniem shigatoksycznej Escherichia coli w żywności. »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Monitorowania substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w żywności i paszy, w tym metody pobierania próbek i analizy

  • 9 października 2022
  • Katarzyna Kot

Pytanie Czytelnika: jaki jest obowiązujący stan prawny dotyczący monitorowania substancji perfluoroalkilowych – PFAS w żywności. »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Nowe przepisy mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa tworzyw sztucznych pochodzących z recyclingu stosowanych w kontakcie z żywnością

  • 9 października 2022

Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu i przeznaczonych do kontaktu z żywnością weszło w życie 10 października 2022 r. »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Nowe techniki genomowe: innowacje w produkcji żywności

  • 9 października 2022

Unia Europejska planuje nowe ramy prawne dla produktów uzyskanych dzięki nowym technikom genomowym. »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Nr 48 Październik 2022

  • 9 października 2022
  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Przyszłość w produkcji żywności: 3 kluczowe wnioski

  • 9 października 2022

W dniach 17–19 maja odbył się w Bilbao jeden z największych europejskich kongresów branży foodtech, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. Spotkałam się z przedstawicielami wielu czołowych producentów żywności, naukowcami i uczestniczyłam w ciekawych debatach. »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?

  • 9 października 2022

10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011). »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej
4085408640874088408440894090

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip