Audit HACCP
Producenci żywności wdrażają systemy ułatwiające monitorowanie i wyeliminowywanie potencjalnych zagrożeń dla żywności. Najpowszechniejsze z nich to HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), a także Dobra Praktyka Higieniczna (GHP, ang. Good Higiene Practice) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP, ang. Good Manufacturing Practice). Jednak samo wdrożenie systemu HACCP nie jest wystarczające do prawidłowego nadzorowania i wyeliminowywania potencjalnego zagrożenia z produkowanej żywności. Po wdrożeniu systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności należy go weryfikować w celu sprawdzenia jego aktualności, uzupełnienia i poprawienia tych elementów, które przyczyniają się do obniżania jakości oferowanych produktów. »
Certyfikacja żywności NON-GMO
Z badań opinii publicznej wynika, że 65% Polaków opowiada się za wprowadzeniem zakazu upraw GMO (badania CBOS Polacy o bezpieczeństwie żywności i GMO, Warszawa 2013), a 56, 8% Polaków, mając wybór, wybrałoby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO (raport „Znakowanie żywności wolnej od GMO – propozycja dla Polski” przygotowany przez Federację Zielonych – Grupę Krakowską i Instytut Spraw Obywatelskich, 2015 r. ). »
Jak klasyfikować, czy dany produkt jest produktem spożywczym, czy leczniczym?
Orzecznictwo NSA, orzecznictwo unijne a także uchwały Komisji ds. Produktów z Pogranicza działającej przy prezesie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nie pozostawiają złudzeń – trudno jest wyznaczyć granicę między produktem leczniczym a produktem spożywczym. »
Zapewnienie bezpieczeństwa wybranych grup żywności funkcjonalnej
Współcześnie żywność postrzegana jest nie tylko jako element zaspokojenia głodu i potrzeb energetycznych ustroju, ale również jako źródło substancji o działaniu fizjologicznym. Powstają i rozwijają się nowe, dotychczas niestosowane metody produkcji żywności. Coraz częściej receptury produktów spożywczych projektowane są dla poszczególnych grup ludności, zależnie od ich wieku, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego, stylu życia. »