• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 7, Czerwiec 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 7, Czerwiec 2019

Audit HACCP

  • 4 czerwca 2019
  • Katarzyna Kot

Producenci żywności wdrażają systemy ułatwiające monitorowanie i wyeliminowywanie potencjalnych zagrożeń dla żywności. Najpowszechniejsze z nich to HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), a także Dobra Praktyka Higieniczna (GHP, ang. Good Higiene Practice) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP, ang. Good Manufacturing Practice). Jednak samo wdrożenie systemu HACCP nie jest wystarczające do prawidłowego nadzorowania i wyeliminowywania potencjalnego zagrożenia z produkowanej żywności. Po wdrożeniu systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności należy go weryfikować w celu sprawdzenia jego aktualności, uzupełnienia i poprawienia tych elementów, które przyczyniają się do obniżania jakości oferowanych produktów. »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Certyfikacja żywności NON-GMO

  • 4 czerwca 2019

Z badań opinii publicznej wynika, że 65% Polaków opowiada się za wprowadzeniem zakazu upraw GMO (badania CBOS Polacy o bezpieczeństwie żywności i GMO, Warszawa 2013), a 56, 8% Polaków, mając wybór, wybrałoby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO (raport „Znakowanie żywności wolnej od GMO – propozycja dla Polski” przygotowany przez Federację Zielonych – Grupę Krakowską i Instytut Spraw Obywatelskich, 2015 r. ). »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Jak klasyfikować, czy dany produkt jest produktem spożywczym, czy leczniczym?

  • 4 czerwca 2019

Orzecznictwo NSA, orzecznictwo unijne a także uchwały Komisji ds. Produktów z Pogranicza działającej przy prezesie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nie pozostawiają złudzeń – trudno jest wyznaczyć granicę między produktem leczniczym a produktem spożywczym. »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Producenci muszą być czujni na każdym kroku

  • 4 czerwca 2019
  • Katarzyna Kot

WIHARS nałożył wysoką karę za nieprawidłowe oznakowanie schabu wieprzowego – rozmowa z mecenas Hanną Gąszcz-Krupowczyk »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Zapewnienie bezpieczeństwa wybranych grup żywności funkcjonalnej

  • 4 czerwca 2019
  • Klaudia Kałwa

Współcześnie żywność postrzegana jest nie tylko jako element zaspokojenia głodu i potrzeb energetycznych ustroju, ale również jako źródło substancji o działaniu fizjologicznym. Powstają i rozwijają się nowe, dotychczas niestosowane metody produkcji żywności. Coraz częściej receptury produktów spożywczych projektowane są dla poszczególnych grup ludności, zależnie od ich wieku, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego, stylu życia. »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Reklama suplementów w internecie

  • 3 czerwca 2019

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na fakt, że brak jest kompleksowych ustaw o reklamie suplementów diety. Mając to na uwadze należy przeanalizować akty prawne dotyczące suplementów diety. »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Reklama wprowadzająca konsumenta w błąd

  • 3 czerwca 2019

Zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 2 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji taką reklamą jest ta wprowadzająca konsumenta w błąd i mogąca przez to wpływać na podejmowane przez niego decyzje w sprawie nabywania określonych towarów i usług. »

  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej

Nr 7, Czerwiec 2019

  • 2 czerwca 2019
  • 2019Nr 7, Czerwiec 2019
Więcej
37173714371637133712371037113720

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip