• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Numer 33, sierpień 2021

  • Lista wydań
  • 2021
  • Numer 33, sierpień 2021

Foodomika (ang. foodomics): nowe podejście do żywności

  • 1 sierpnia 2021

Foodomika to dyscyplina badawcza, która analizuje i bada cały zestaw substancji obecnych w naszej żywności (ang. foodome). Wykorzystuje ona zaawansowane platformy analityczne do badania składu żywności, a tym samym jej właściwości odżywczych i wpływu na zdrowie. Wyniki badań z zakresu foodomiki już teraz mają bezpośredni wpływ na konsumentów i przemysł spożywczy a wszystko wskazuje na to, że ich wpływ na cały rynek żywnościowy będzie jeszcze większy. »

  • Aktualności
Więcej

Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania

  • 1 sierpnia 2021

Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Numer 33, sierpień 2021

  • 1 sierpnia 2021
  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Prawo kontra marketing

  • 1 sierpnia 2021

Jak atrakcyjnie nazywać produkty pochodzenia roślinnego i nie łamać prawa? Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc - weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku. Tendencję do zmniejszenia spożywania mięsa odnotował też raport “Rolnictwo 2019” opublikowany w lipcu 2020 r. przez Główny Urząd Statystyczny, wskazując na 2 proc. spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych

  • 1 sierpnia 2021

Każdy z zakładów przetwórstwa mleka w analizie zagrożeń systemu HACCP powinien mieć opisane trzy grupy zanieczyszczeń: biologiczne, chemiczne i fizyczne. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się zagrożeniom biologicznym. Wynika to z obowiązku regularnych badań mikrobiologicznych produktów oraz higieny procesu oraz zagrożenia zatruciem pokarmowym. Ale zanieczyszczenia chemiczne również mogą znacząco wpływać na odbiór produktu i producenta przez konsumenta. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej
39683967396439663965

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip