• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM77

  • Lista wydań
  • 2025
  • AJM77

Instrukcja: Jak przygotować diagram Pareto dla zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcji żywności?

  • 10 marca 2025

Diagram Pareto pomaga w identyfikacji i hierarchizacji zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym. Bazuje na zasadzie Pareto, czyli regule 80/20, według której około 80% problemów pochodzi z 20% przyczyn. Oznacza to, że koncentrując się na tych kluczowych zagrożeniach, można znacząco poprawić bezpieczeństwo żywności przy optymalnym wykorzystaniu zasobów. »

  • Aktualności
Więcej

PAL – wytyczne dotyczące zanieczyszczeń krzyżowych alergenami

  • 10 marca 2025

W wyniku zmiany rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych w 2021 roku zaczęły obowiązywać szczególne wymagania dotyczące czyszczenia po przetwarzaniu alergenów. Komisja Europejska wyjaśniła te wymagania, publikując w 2022 roku zawiadomienie Komisji. »

  • Aktualności
Więcej

Raport Unii Europejskiej One Health 2023 na temat chorób odzwierzęcych

  • 10 marca 2025

Dyrektywa 2003/99/WE zobowiązuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do monitorowania i raportowania danych dotyczących zoonoz w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Co roku EFSA, we współpracy z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), opracowuje szczegółowe sprawozdanie na temat rozprzestrzeniania się tych chorób. ECDC koncentruje się na nadzorze nad chorobami zakaźnymi u ludzi, a wspólne raporty obu instytucji stanowią kluczowe źródło informacji dla organów weterynaryjnych i odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. »

  • Aktualności
Więcej

Dubajska czekolada – czy warto ryzykować? Praktyczne wskazówki dla producentów

  • 10 marca 2025

Moda na egzotyczne produkty spożywcze nie ustaje, a konsumenci coraz częściej sięgają po towary kojarzone z luksusem i prestiżem. Jednym z trendów, który zyskuje popularność, jest „Dubajska czekolada”. Jednak niedawny wyrok niemieckiego Sądu Okręgowego w Kolonii pokazuje, że stosowanie takiej nazwy może być ryzykowne. Warto zatem zastanowić się, czy i jak można legalnie wykorzystywać tego typu oznaczenia na produktach czekoladowych. »

  • Aktualności
Więcej

Jak przygotować się do zmian w regulacjach dotyczących Listeria monocytogenes?

  • 10 marca 2025

Od 1 lipca 2026 r. wejdą w życie nowe przepisy dotyczące Listeria monocytogenes, które w istotny sposób wpłyną na producentów żywności gotowej do spożycia (RTE). Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 zaostrza wymagania dotyczące obecności tego patogenu w produktach spożywczych i obejmuje cały okres przydatności do spożycia, a nie tylko moment opuszczenia zakładu produkcyjnego. »

  • Aktualności
Więcej

Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO

  • 10 marca 2025

Nadmierna konsumpcja sodu jest jednym z głównych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wysokie spożycie soli prowadzi do milionów przedwczesnych zgonów rocznie, a większość populacji przekracza zalecane normy spożycia sodu. W odpowiedzi na ten problem WHO opracowało nowe wytyczne dotyczące stosowania zamienników soli o obniżonej zawartości sodu (LSSS – Lower-Sodium Salt Substitutes), które mogą stać się skutecznym narzędziem w strategiach redukcji spożycia sodu. »

  • Aktualności
Więcej

Nr 77 Marzec 2025

  • 5 marca 2025
  • 2025AJM77
Więcej
4405440644074402440344044401

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip