• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
maseczka 1

Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne. Pytania od Czytelników

  • 6 listopada 2020

Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne stosowane profilaktycznie w związku z koronawirusem przez pracowników? Czy to zwykła zużyta odzież, czy już potencjalny materiał niebezpieczny, medyczny – zakaźny?                              »

  • Aktualności
Więcej
fc0e45c2ecb89ed0c8bb081eb66826fc364e28e0-xlarge(1)

Rolnictwo ekologiczne - ukryty potencjał

  • 6 listopada 2020

Strategia “Od pola do stołu” i “Strategia na rzecz bioróżnorodności” wyznaczają ambitne cele dla sektora rolnego, aby zapewnić jego gotowość na dostosowanie się do założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Rolnictwo ekologiczne będzie kluczowym elementem w procesie przejścia w stronę bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i lepszej ochrony różnorodności biologicznej" . »

  • Aktualności
Więcej
32d8f5bd37bce239ba9db6be674138594b8d5788-large(1)

Strategia od Pola do Stołu - jak wpłynie na produkcję żywności?

  • 6 listopada 2020
  • Katarzyna Kot

Kiedy  Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną strategię „od pola do stołu”, natychmiast pojawiły się głosy zwolenników, jak i przeciwników. Strategia jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu - najbardziej ambitnego pod względem środowiskowym wniosku legislacyjnego nowej Komisji, której pięcioletnia kadencja rozpoczęła się w grudniu ubiegłego roku. »

  • Aktualności
Więcej
dyrektor

Przepis na innowację: połączyć tradycję z nowoczesnością

  • 7 października 2020

Zapraszam do lektury wywiadu z panem dr inż. Łukasz Łopusiewiczem z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. »

  • Aktualności
Więcej
foodtech.ac - Grafika 1536x768

Ostatnie dni naboru do trzeciej edycji akceleratora foodtech.ac, rozwijającego innowacyjne start-upy z sektora spożywczego.

  • 25 września 2020

Tylko do końca tygodnia (27 września; godz. 23:59) można zgłaszać swoje pomysły na rewolucyjne rozwiązania z obszaru foodtech. Pandemia koronawirusa uwypukliła potrzeby usprawnień w sektorze spożywczym - zarówno w bezpieczeństwie produkcji, jak i łańcuchach dostaw. W odpowiedzi na to foodtech.ac po raz kolejny poszukuje najbardziej obiecujących pomysłów na biznesowe rozwiązania w sektorze agri-food, które przejdą intensywny 8-tygodniowy program pod okiem mentorów. »

  • Aktualności
Więcej

Food Industry Support - platforma, która wspiera przedsiębiorców wytwarzających żywność

  • 10 września 2020

Zapraszam na rozmowę z Maciejem Ratajczakiem - twórcą i dyrektorem zarządzającym platformą Food Industry Support. »

  • Aktualności
Więcej
6c4f49946681e4c2fe795690d4715ba379b664c6-xlarge

Prawidłowo znakowanie przydatność do spożycia i numeru partii na produktach piekarniczo-cukierniczych

  • 25 sierpnia 2020

Określenie terminu przydatności do spożycia należy do podstawowych obowiązków producenta żywności w zakresie znakowania produktów. Wynika to z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych, które oznaczenie daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia uznaje za informację niezbędną. »

  • Aktualności
Więcej
c84983e701fe6c981734bca76faf710de0aff19a-xlarge

Wytyczne dla zakładów przetwórstwa mięsnego na czas pandemii

  • 23 lipca 2020

Urzędy zajmujące się w USA bezpieczeństwem pracy oraz zapobieganiem chorobom (OSHA i CDC) wydały tymczasowe wytyczne dotyczące COVID-19 dla pracowników i pracodawców w branży mięsnej, zajmujących się pakowaniem i przetwarzaniem mięsa (wołowego, wieprzowego i drobiu). Warto zapoznać się z nimi i zastanowić nad wdrożeniem niektórych rozwiązań, jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko przeniesienia koronawirusa wśród pracowników w zakładzie. »

  • Aktualności
Więcej
d5d2f59123aab6ed7336c7c69562a0e8d8fd3920-xlarge(1)

Maska masce nierówna, czyli jak skutecznie chronić się przed wirusami

  • 3 lipca 2020

Stosowanie środków ochrony osobistej to teraz nie tylko zachowanie zdroworozsądkowe, ale też wymóg prawny. W kwietniu obowiązkowe stało się stosowanie płynów do dezynfekcji i rękawiczek w sklepach. A co z maseczkami? Żeby noszenie maseczki miało przełożenie na realną ochronę pracowników, warto wiedzieć, kiedy i jakie maseczki kupić, ale też w jaki sposób właściwie je zakładać i zdejmować. »

  • Aktualności
Więcej
ecdd4483861e3c2555c3e7d124c44aafa8acb882-xlarge(1)

Najlepsze praktyki dotyczące łańcucha dostaw w dobie pandemii

  • 2 lipca 2020
  • Klaudia Kałwa

Bezpieczeństwo żywności wzbudziło bardzo poważne obawy ze strony konsumentów, którzy chcą wiedzieć czy wirus rozprzestrzenia się za pośrednictwem importowanej żywności. Priorytetem przemysłu spożywczego jest dostarczanie bezpiecznych produktów dla konsumentów. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • »
  • ostatnia »
3878387738803875385038493846383638343832

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip