• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
dokumenty, pisma

Ważne zmiany dla producentów żywności: Wspólne tworzenie zrównoważonych systemów żywnościowych: co się zmieni i kiedy

  • 13 września 2022

Celem strategii „Od pola do stołu” jest kształtowanie ścieżki UE w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego, który jest sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Aby osiągnąć ten cel, ważne jest zaangażowanie uczestników łańcucha żywnościowego oraz omawianie z nimi wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe. »

  • Aktualności
Więcej
DOC.20220301.41767618.1

„Moc Polskich Warzyw” - jak rosną polskie warzywa

  • 9 marca 2022

Kampania „Moc Polskich Warzyw” z sukcesami realizuje kolejne działania zachęcające do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety, opartej oczywiście na polskich warzywach. Właśnie powstał cykl filmów przybliżających konsumentom proces uprawy oraz pracę rodzimych producentów. »

  • Aktualności
Więcej
calibration_optimization

Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

  • 1 marca 2022

Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej. »

  • Aktualności
Więcej
DOC.20220210.41560851.1

Jaki będzie rok 2022 dla polskiej branży zbóż?

  • 11 lutego 2022

Teoretycznie wszyscy związani z polską branżą zbóż powinni ostatnio spać spokojnie. To, co zdrowe, lokalne i proste było w centrum około pandemicznego marketingu, ale też realnych zainteresowań większości Polaków w tym czasie. Jednak problemy branży restauracyjnej czy Brexit uderzają też w rynek zbóż. Jaki był dla niego rok 2021 i co będzie w kolejnym? »

  • Aktualności
Więcej
Posiłki profilaktyczne a podatek VAT

MZ: zmiany w wysokości podatku VAT dla środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

  • 6 lutego 2022

Ministerstwo Zdrowia informuje: »

  • Aktualności
Więcej
konferencja, szkolenie

W planie sesji plenarnej PE: praworządność w Polsce, klimat, strategia żywnościowa

  • 18 października 2021

Na sesji plenarnej, która rozpoczyna się w poniedziałek w Strasburgu, europosłowie odniosą się do obaw związanych ze stanem praworządności w Polsce i zagłosują nad rezolucją klimatyczną przed konferencją COP26; zajmą się też strategią „od pola do stołu” – wynika z planu opublikowanego przez służby prasowe Parlamentu Europejskiego. »

  • Aktualności
Więcej

IGI Food

  • 8 października 2021

Twoje źródło wiedzy o prawie żywnościowym. Rozwiązania prawne dla branży spożywczej.  »

  • Aktualności
Więcej
00041000

Zdrowe życie to długie życie

  • 8 października 2021

Kluczem do długiego i zdrowego życia jest odpowiednia profilaktyka. Każdy może zmienić nawyki związane z niewłaściwą dietą czy ze zbyt niską aktywnością fizyczną. Medycyna naprawcza powinna być ostatecznością – zgodzili się uczestnicy panelu dyskusyjnego „Mam wpływ na swoje życie i zdrowie”, który odbył się w ramach Kongresu 590. »

  • Aktualności
Więcej
92524944d5b6d0a173a0c2af11125a3124595c9c-xlarge (1)

Horyzont Europa

  • 12 września 2021
  • Katarzyna Kot

Środki na innowacyjne rozwiązania Horyzont Europa to unijny program badań i innowacji o wartości 95,5 mld euro na lata 2021–2027 i następca programu „Horyzont 2020”. Horyzont Europa opiera się na strategicznym planie przyjętym w marcu 2021 r. W ramach tego strategicznego dla UE programu znalazły się również środki na na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane. »

  • Aktualności
Więcej
a0c0912ed60b24360d4c8d88b9e2a9ee641cd194-xlarge (1)

Foodomika (ang. foodomics): nowe podejście do żywności

  • 1 sierpnia 2021

Foodomika to dyscyplina badawcza, która analizuje i bada cały zestaw substancji obecnych w naszej żywności (ang. foodome). Wykorzystuje ona zaawansowane platformy analityczne do badania składu żywności, a tym samym jej właściwości odżywczych i wpływu na zdrowie. Wyniki badań z zakresu foodomiki już teraz mają bezpośredni wpływ na konsumentów i przemysł spożywczy a wszystko wskazuje na to, że ich wpływ na cały rynek żywnościowy będzie jeszcze większy. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • »
  • ostatnia »
4075403540274026401839973996399439713968

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip