• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
767cbbbb3531dae0cec7c59996f51e977bfb9373-xlarge(1)

Jak bezpiecznie i zgodnie z prawem gospodarować odpadami

  • 6 listopada 2020
  • Patrycja Kaler

Każdy zakład produkcji spożywczej powinien wywiązywać się z obowiązków wynikających z przepisów prawa środowiskowego. Jednym z priorytetów polityki środowiskowej pozostaje kwestia minimalizowania ilości odpadów i zagospodarowania ich zgodnie z prawem. W artykule prezentujemy praktyczne sposoby zarzadzania i reorganizacji, by lepiej sprostać wymogom ochrony środowiska. »

  • Aktualności
Więcej
maseczka 1

Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne. Pytania od Czytelników

  • 6 listopada 2020

Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne stosowane profilaktycznie w związku z koronawirusem przez pracowników? Czy to zwykła zużyta odzież, czy już potencjalny materiał niebezpieczny, medyczny – zakaźny?                              »

  • Aktualności
Więcej
fc0e45c2ecb89ed0c8bb081eb66826fc364e28e0-xlarge(1)

Rolnictwo ekologiczne - ukryty potencjał

  • 6 listopada 2020

Strategia “Od pola do stołu” i “Strategia na rzecz bioróżnorodności” wyznaczają ambitne cele dla sektora rolnego, aby zapewnić jego gotowość na dostosowanie się do założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Rolnictwo ekologiczne będzie kluczowym elementem w procesie przejścia w stronę bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i lepszej ochrony różnorodności biologicznej" . »

  • Aktualności
Więcej
32d8f5bd37bce239ba9db6be674138594b8d5788-large(1)

Strategia od Pola do Stołu - jak wpłynie na produkcję żywności?

  • 6 listopada 2020
  • Katarzyna Kot

Kiedy  Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną strategię „od pola do stołu”, natychmiast pojawiły się głosy zwolenników, jak i przeciwników. Strategia jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu - najbardziej ambitnego pod względem środowiskowym wniosku legislacyjnego nowej Komisji, której pięcioletnia kadencja rozpoczęła się w grudniu ubiegłego roku. »

  • Aktualności
Więcej
dyrektor

Przepis na innowację: połączyć tradycję z nowoczesnością

  • 7 października 2020

Zapraszam do lektury wywiadu z panem dr inż. Łukasz Łopusiewiczem z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. »

  • Aktualności
Więcej
foodtech.ac - Grafika 1536x768

Ostatnie dni naboru do trzeciej edycji akceleratora foodtech.ac, rozwijającego innowacyjne start-upy z sektora spożywczego.

  • 25 września 2020

Tylko do końca tygodnia (27 września; godz. 23:59) można zgłaszać swoje pomysły na rewolucyjne rozwiązania z obszaru foodtech. Pandemia koronawirusa uwypukliła potrzeby usprawnień w sektorze spożywczym - zarówno w bezpieczeństwie produkcji, jak i łańcuchach dostaw. W odpowiedzi na to foodtech.ac po raz kolejny poszukuje najbardziej obiecujących pomysłów na biznesowe rozwiązania w sektorze agri-food, które przejdą intensywny 8-tygodniowy program pod okiem mentorów. »

  • Aktualności
Więcej

Food Industry Support - platforma, która wspiera przedsiębiorców wytwarzających żywność

  • 10 września 2020

Zapraszam na rozmowę z Maciejem Ratajczakiem - twórcą i dyrektorem zarządzającym platformą Food Industry Support. »

  • Aktualności
Więcej
6c4f49946681e4c2fe795690d4715ba379b664c6-xlarge

Prawidłowo znakowanie przydatność do spożycia i numeru partii na produktach piekarniczo-cukierniczych

  • 25 sierpnia 2020

Określenie terminu przydatności do spożycia należy do podstawowych obowiązków producenta żywności w zakresie znakowania produktów. Wynika to z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych, które oznaczenie daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia uznaje za informację niezbędną. »

  • Aktualności
Więcej
c84983e701fe6c981734bca76faf710de0aff19a-xlarge

Wytyczne dla zakładów przetwórstwa mięsnego na czas pandemii

  • 23 lipca 2020

Urzędy zajmujące się w USA bezpieczeństwem pracy oraz zapobieganiem chorobom (OSHA i CDC) wydały tymczasowe wytyczne dotyczące COVID-19 dla pracowników i pracodawców w branży mięsnej, zajmujących się pakowaniem i przetwarzaniem mięsa (wołowego, wieprzowego i drobiu). Warto zapoznać się z nimi i zastanowić nad wdrożeniem niektórych rozwiązań, jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko przeniesienia koronawirusa wśród pracowników w zakładzie. »

  • Aktualności
Więcej
d5d2f59123aab6ed7336c7c69562a0e8d8fd3920-xlarge(1)

Maska masce nierówna, czyli jak skutecznie chronić się przed wirusami

  • 3 lipca 2020

Stosowanie środków ochrony osobistej to teraz nie tylko zachowanie zdroworozsądkowe, ale też wymóg prawny. W kwietniu obowiązkowe stało się stosowanie płynów do dezynfekcji i rękawiczek w sklepach. A co z maseczkami? Żeby noszenie maseczki miało przełożenie na realną ochronę pracowników, warto wiedzieć, kiedy i jakie maseczki kupić, ale też w jaki sposób właściwie je zakładać i zdejmować. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • »
  • ostatnia »
3876387838773880387538503849384638363834

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip