• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
eba9661a410396137ed2d181eb7105fd576b25da-xlarge(1)

Tymczasowe wytyczne dla piekarzy- jak radzić sobie z brakiem dostępności masek przeciwpyłowych?

  • 2 lipca 2020
  • Klaudia Kałwa

Mąka zbożowa jest jednym z podstawowych surowców stosowanych w przemyśle spożywczym oraz w produkcji pasz dla zwierząt. Biorąc pod uwagę charakter czynności produkcyjnych w tych gałęziach przemysłu, należy wskazać, że największe narażenie zawodowe na działanie pyłów mąki występuje w piekarniach i młynach zbożowych. »

  • Aktualności
Więcej
7ad911002553a672854a0a516b16b7a433bde87c-xlarge(1)

Kierunek zmian w standardzie IFS Food v.7

  • 28 maja 2020

Artykuł został opracowany na podstawie udostępnionej przez Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS wersji roboczej standardu IFS Food v.7 w październiku 2019 roku. Nowa wersja standardu miała obowiązywać od pierwszego kwartału 2021 roku, jednak właściciel standardu w lutym tego roku wydał oświadczenie w sprawie przełożenia publikacji oficjalnej wersji normy. Powodem wydłużenia czasu publikacji jest konieczność oceny standardu przez Europejskie Forum Akredytacji (EA) w ramach ustanowionej procedury.  »

  • Aktualności
Więcej
test covid 19

Koronawirus – jak zapobiec panice wśród pracowników

  • 28 maja 2020

Coraz większa liczba ofiar i zwiększająca się liczba przypadków zachorowań na koronawirusa na świecie jest zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Jest to olbrzymie wyzwaniem dla kadry zarządzającej która powinna podjąć jak najszybciej konkretne działania związane z edukacją i przeciwdziałaniem wybuchowi paniki wśród pracowników.                                          »

  • Aktualności
Więcej
d0e6540b1fab48a5f520dc920ab05df181f6f3d2-xlarge(1)

Polska Izba Mleka " BEZ GMO"

  • 3 maja 2020
  • Katarzyna Kot

Polska Izba Mleka (zwana dalej PIM) wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów oraz podmiotów zrzeszonych w PIM, opracowała Standard Polskiej Izby Mleka „BEZ GMO” (zwany dalej Standard PIM „BEZ GMO”). Umożliwia on członkom PIM oraz innym, niezrzeszonym podmiotom działającym w łańcuchu spożywczym i paszowym wdrożenie wymagań zapewniających stosowanie najlepszych praktyk w obszarze produktów BEZ GMO oraz zapewnienie zgodności z przepisami prawa.  »

  • Aktualności
Więcej
be359a162f3cbfac3f6def4d86d8a2440ec8dc94-xlarge(1)

Nanocząstki w opakowaniach

  • 1 kwietnia 2020

Pytanie: Czy możliwe jest pod kątem prawnym zastosowanie związków miedzi i srebra i/lub ich odpowiedników w postaci nanomateriałów? Czy jeśli badania przeprowadzone w certyfikowanym laboratorium wykażą brak jakiejkolwiek migracji jednego ze wspomnianych metali do modelowych płynów imitujących żywność np. wody, wodnego roztworu etanolu, wodnego roztworu kwas octowego i oliwy z oliwek możliwe jest zastosowanie takiego typu rozwiązania w laminatach? »

  • Aktualności
Więcej
eb7d15f658db2857232c41b2cc1f2fc95b1a1643-xlarge(1)

Siedem praktyk dla liderów, które pomagają tworzyć w organizacji kulturę prowadząca do poprawy bezpieczeństwa żywności (na podstawie FOOD SAFETY CULTURE):

  • 1 kwietnia 2020

Przykład zawsze idzie z góry. To liderzy oraz osoby na stanowiskach kierowniczych, poprzez konkretne komunikaty i działania są odpowiedzialni za tworzenie kultury w organizacji, która ma bezpośredni wpływ na efektywność w podnoszeniu poziomu bezpieczeństwa. To oni również mogą podjąć dialog wewnątrz organizacji, aby stworzyć odpowiedni wzorzec standardów postępowania pracowników, najbardziej optymalny pod kątem poprawy bezpieczeństwa żywności. »

  • Aktualności
Więcej
d7372311fee18f1dbd3315436c1c8e721be99e28-xlarge(1)

Standard IFS Food v. 6.1 w praktyce

  • 1 kwietnia 2020

Zapewnienie jakość i bezpieczeństwa żywności są dziś dla producentów branży spożywczej jednym z największych wyzwań. Produkcja i dystrybucja środków spożywczych o odpowiedniej jakości to podstawowy element budowania zaufania konsumentów na rynku. Wzrost świadomości konsumentów oraz rosnące wymagania klientów zobowiązują producentów żywności do wdrażania systemów bezpieczeństwa żywności. W artykule omówiono najnowszą wersje standardu IFS Food v. 6.1, przedstawiono proces certyfikacji, korzyści wynikające z wdrożenia standardu oraz główne wymagania w ujęciu praktycznym. »

  • Aktualności
Więcej
cb82fcd2cb72b36b06b3ded6fc90ff30cb3fa920-xlarge (1)

10% opłata za reklamę suplementów diety planowana od 1 kwietnia 2020 r.

  • 5 marca 2020
  • Paweł Majcher

Ministerstwo zdrowia przygotowało projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów do konsultacji społecznych. Jej celem ma być troska o dobro konsumentów. Celem projektu ustawy jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Według rządowego projektu ustawy media mają płacić 10 procent podatku od emitowanych reklam suplementów diety Środki te będą przekazywane Narodowemu Funduszowi Zdrowia. Planowany termin wejścia w życie ustawy to 1 kwietnia 2020 r. bieżącego roku. »

  • Aktualności
Więcej
3a5d560626e8cc9146002e2092829eff0ca25e2d-xlarge(1)

Jak przygotować procedurę wycofywania wadliwego produktu z rynku?

  • 4 lutego 2020

Część I Każdy przedsiębiorca zobowiązany jest do zapewnienia  najwyższej jakości produktów żywnościowych. Niestety niekiedy dochodzi do pomyłek lub błędów, które powodują, że w obrocie znajduje się produkt, który nie spełnia wymagań jakościowych  a nawet może być niebezpieczny dla konsumentów. W tej sytuacji należy jak najszybciej wycofać produkt z rynku, korzystając z przygotowanej wcześniej procedury. »

  • Aktualności
Więcej
b315490d079dd714ff3483dafc8d7c60df6b536f-xlarge(1)

Jak zapobiegać skażeniu żywności przez patogeny odzwierzęce?

  • 4 lutego 2020

Zapobieganie chorobom odzwierzęcym zaczyna się na etapie pozyskiwania surowca przeznaczonego do produkcji, kolejnym krokiem jest rygorystyczna kontrola środowiska produkcji i personelu. Wprowadzając program prewencji, warto przyjrzeć się miejscom w zakładzie, w których bakterie najczęściej zalegają – proponujemy skorzystać z zaprezentowanego w artykule przewodnika. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • »
  • ostatnia »
3831382638243818380438063805380037913793

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip