Jak bezpiecznie i zgodnie z prawem gospodarować odpadami
Każdy zakład produkcji spożywczej powinien wywiązywać się z obowiązków wynikających z przepisów prawa środowiskowego. Jednym z priorytetów polityki środowiskowej pozostaje kwestia minimalizowania ilości odpadów i zagospodarowania ich zgodnie z prawem. W artykule prezentujemy praktyczne sposoby zarzadzania i reorganizacji, by lepiej sprostać wymogom ochrony środowiska. »
Rolnictwo ekologiczne - ukryty potencjał
Strategia “Od pola do stołu” i “Strategia na rzecz bioróżnorodności” wyznaczają ambitne cele dla sektora rolnego, aby zapewnić jego gotowość na dostosowanie się do założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Rolnictwo ekologiczne będzie kluczowym elementem w procesie przejścia w stronę bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i lepszej ochrony różnorodności biologicznej" . »
Strategia od Pola do Stołu - jak wpłynie na produkcję żywności?
Kiedy Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną strategię „od pola do stołu”, natychmiast pojawiły się głosy zwolenników, jak i przeciwników. Strategia jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu - najbardziej ambitnego pod względem środowiskowym wniosku legislacyjnego nowej Komisji, której pięcioletnia kadencja rozpoczęła się w grudniu ubiegłego roku. »
Ostatnie dni naboru do trzeciej edycji akceleratora foodtech.ac, rozwijającego innowacyjne start-upy z sektora spożywczego.
Tylko do końca tygodnia (27 września; godz. 23:59) można zgłaszać swoje pomysły na rewolucyjne rozwiązania z obszaru foodtech. Pandemia koronawirusa uwypukliła potrzeby usprawnień w sektorze spożywczym - zarówno w bezpieczeństwie produkcji, jak i łańcuchach dostaw. W odpowiedzi na to foodtech.ac po raz kolejny poszukuje najbardziej obiecujących pomysłów na biznesowe rozwiązania w sektorze agri-food, które przejdą intensywny 8-tygodniowy program pod okiem mentorów. »
Prawidłowo znakowanie przydatność do spożycia i numeru partii na produktach piekarniczo-cukierniczych
Określenie terminu przydatności do spożycia należy do podstawowych obowiązków producenta żywności w zakresie znakowania produktów. Wynika to z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych, które oznaczenie daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia uznaje za informację niezbędną. »
Wytyczne dla zakładów przetwórstwa mięsnego na czas pandemii
Urzędy zajmujące się w USA bezpieczeństwem pracy oraz zapobieganiem chorobom (OSHA i CDC) wydały tymczasowe wytyczne dotyczące COVID-19 dla pracowników i pracodawców w branży mięsnej, zajmujących się pakowaniem i przetwarzaniem mięsa (wołowego, wieprzowego i drobiu). Warto zapoznać się z nimi i zastanowić nad wdrożeniem niektórych rozwiązań, jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko przeniesienia koronawirusa wśród pracowników w zakładzie. »
Maska masce nierówna, czyli jak skutecznie chronić się przed wirusami
Stosowanie środków ochrony osobistej to teraz nie tylko zachowanie zdroworozsądkowe, ale też wymóg prawny. W kwietniu obowiązkowe stało się stosowanie płynów do dezynfekcji i rękawiczek w sklepach. A co z maseczkami? Żeby noszenie maseczki miało przełożenie na realną ochronę pracowników, warto wiedzieć, kiedy i jakie maseczki kupić, ale też w jaki sposób właściwie je zakładać i zdejmować. »
- « pierwsza
- «
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- »
- ostatnia »