• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
fc0e45c2ecb89ed0c8bb081eb66826fc364e28e0-xlarge (1)

Polski rynek produktów ekologicznych - szanse i zagrożenia

  • 4 lipca 2021

Analizując dane statystyczne dotyczące rynku produktów ekologicznych w Polsce można odnieść wrażenie, że nadchodzą złote czasy dla producentów żywności ekologicznej a konsumenci jeszcze nigdy wcześniej nie byli skłonni płacić za żywność ekologiczną tak chętnie, jak teraz. Jest jeszcze druga strona medalu, niestety mniej optymistyczna. Dynamikę wzrostu sprzedaży może skutecznie zahamować polski rolnik, który zwyczajnie nie nadąża z produkcją lub wyprodukowaną żywność sprzedaje poza granicami Polski. »

  • Aktualności
Więcej
fba8fe6bc273d5d61cd68e99909d7cb1bdcc110f-xlarge (1)

Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej

  • 14 czerwca 2021

Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego. »

  • Aktualności
Więcej
46d46e7f1f1649429e2e2a3204efabf189d79088-xlarge (1)

Zmiany mikrobiologiczne żywności

  • 14 czerwca 2021

Psucie – proces, polegający na rozkładzie podstawowych składników organicznych żywności do prostych związków nadających produktom nieprzyjemny wygląd, smak i zapach. »

  • Aktualności
Więcej
Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe

Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe

  • 9 maja 2021

Zastosowanie barwników spożywczych w celu nadania żywności bardziej atrakcyjnego i apetycznego wyglądu stosowane jest powszechnie. Dodany barwnik, choć poprawia wygląd żywności, może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumenta. Powszechnie uważa się, że barwniki naturalne są bezpieczne, natomiast badania pokazują, że mogą być przyczyną reakcji alergicznej, w tym wstrząsu anafilaktycznego. »

  • Aktualności
Więcej
b61cb73acf9ef29126eb34f2bb417422d0e60402-xlarge (1)

Jak skutecznie zarządzać alergenami - przydatne listy kontrolne do audytu wewnętrznego, część II

  • 9 maja 2021
  • Katarzyna Kot

Zarządzanie alergenami w żywności jest niezwykle istotnym zagadnieniem w produkcji żywności. Skuteczne zarządzanie alergenami zależy między innymi od prawidłowej ich identyfikacji w surowcach i produktach gotowych, umiejętności projektowania oddzielnych linii technologicznych dla żywności wolnej od alergenów, mycia i dezynfekcji oraz prawidłowego i jasnego dla konsumenta znakowania alergenów na opakowaniach. »

  • Aktualności
Więcej
worldfoodpoland-fbpost-960x960-medialny-wiplogo

WordlFood Poland Virtual EXPO 2021

  • 20 kwietnia 2021

Miło nam Państwa poinformować, że zostaliśmy Partnerem najbliższej edycji targów WorldFood Poland, która w tym roku ze względu na pandemię odbędzie się w formie wirtualnej,  w dniach 20-20 kwietnia 2021 r. »

  • Aktualności
Więcej
worldfood2021-Virtual Expo

WorldFood Poland Virtual EXPO 2021

  • 14 kwietnia 2021

Pracujesz w handlu? Jesteś odpowiedzialny za zakupy w sieci detalicznej albo hurtowni? Zajmujesz się dystrybucją produktów żywnościowych? A może działasz w sektorze HoReCa?  Zarezerwuj sobie czas w dniach 20-22 kwietnia i weź udział w targach online, podczas których odbędą się liczne konferencje branżowe oraz zaprezentują się firmy produkujące żywność i napoje. »

  • Aktualności
Więcej
f8915ce3ff6465e83fcbe6876ac13b0666e52a62-xlarge

Czy epidemia zwalnia z obowiązku współdziałania z medycyną pracy?

  • 4 lutego 2021

Czas epidemii COVID-19 to okres szczególny dla pracodawców w kontekście wyzwań z zakresu bezpieczeństwa pracy. To też ciężki czas dla służby medycyny pracy. Należy mieć na względzie, że zawieszenie obowiązków związanych z kierowaniem pracowników na okresowe badania profilaktyczne nie zwalnia pracodawców z pozostałych obowiązków związanych ze współdziałaniem ze służbą medycyny pracy w zakresie, o którym mowa w ustawie regulującej jej funkcjonowanie. »

  • Aktualności
Więcej
f4573feb57f5c3dd180ddba329904c26036874cf-xlarge (9)

Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni dotykowych przez COVID-19 - lista kontrolna: współpraca z podmiotami zewnętrznymi świadczącymi usługi sprzątania.

  • 4 lutego 2021

W zakładach przemysłu spożywczego powinny działać systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. FSMS) wdrożone zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (ang. HACCP) w celu zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa i zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. »

  • Aktualności
Więcej
b566100a1b666663afc236e3ebdf16e024fc39bc-xlarge (9)

Najczęstsze problemy pracodawców w dobie pandemii

  • 4 lutego 2021

Nowym obowiązkiem pracodawcy jest aktywne przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się choroby COVID-19 na terenie zakładu pracy. Poznaj odpowiedzi naszego eksperta na pytania pracodawców, które dotyczą ich codziennych problemów w dobie pandemii. Sprawdź, czego możesz wymagać od pracowników, a czego pracownicy mogą wymagać od Ciebie. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • »
  • ostatnia »
3957395539543948394739383937391239113909

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip