• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Wprowadzenie do obrotu suplementów diety

  • 7 stycznia 2024

Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają lub mają zamiar wprowadzić do obrotu po raz pierwszy suplement diety na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, mają obowiązek powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego, który prowadzi rejestr internetowy tego rodzaju środków – https://powiadomienia.gis.gov.pl/. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zasady ostrożności: praktyczne wskazówki

  • 7 stycznia 2024

Zasada ostrożności zawarta w art. 7 rozporządzenia 178/2002 jest fundamentalnym podejściem w zarządzaniu ryzykiem w produkcji żywności w UE. Ta zasada nakazuje podjęcie środków zapobiegawczych w przypadku, gdy istnieje możliwość wystąpienia szkody dla zdrowia ludzi, mimo że nie ma pełnej naukowej pewności co do tego ryzyka. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Bezpieczeństwo środków aromatyzujących w Unii Europejskiej

  • 4 grudnia 2023

Żywność jest nieodłącznym elementem naszego życia. Wraz z postępem technologicznym i naukowym, żywność jest coraz bardziej wzbogacana o dodatki, w tym środki aromatyzujące. Swobodny przepływ bezpiecznej i zdrowej żywności jest istotnym aspektem rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Aby zapewnić ochronę zdrowia ludzi, UE wprowadziła przepisy regulujące stosowanie środków aromatyzujących. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Mikroplastik: zagrożenia, cz. 1

  • 4 grudnia 2023

Opakowania odgrywają kluczową rolę w ochronie i transporcie towarów, będąc równocześnie istotnym sektorem gospodarczym w Unii Europejskiej. Różnice w podejściach regulacyjnych dotyczących opakowań w poszczególnych państwach członkowskich UE tworzą jednak przeszkody, które hamują sprawne funkcjonowanie wewnętrznego rynku opakowań. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla

  • 4 grudnia 2023

Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla mają na celu zwiększenie skali działań w zakresie usuwania dwutlenku węgla i zwalczanie „ecowashingu” poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Projekt rozporządzenia MRIRW o znakowaniu miodu: na horyzoncie zmiany

  • 6 listopada 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt zakłada wprowadzenie zmian w znakowaniu miodu informacją o miejscu pochodzenia (COOL). »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Nutri-Score 2.0: Czy Europa jest gotowa na analizę produktów „ultraprzetworzonych”?

  • 10 października 2023

Zdaniem naukowców zajmujących się zdrowym żywieniem graficzne etykiety na przodzie wykorzystujące znakowanie kolorami to skuteczne narzędzia pomagające konsumentom w dokonywaniu zdrowszych zakupów żywności poprzez wybieranie produktów o lepszym profilu odżywczym. Pytanie brzmi: czy system Nutri-Score 2.0 spełni te założenia? »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Przegląd aktualnych metod zapobiegania bakterii Legionella

  • 10 października 2023

Niedawna ogólnoświatowa pandemia COVID-19 zmusiła wielu z nas do ponownej oceny sposobu, w jaki zarządzamy naszymi systemami wodnymi, i stworzyła pilną potrzebę zajęcia się ryzykiem Legionella pneumophila rozprzestrzeniania się w nieużywanych budynkach. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Strategia EFSA 2027

  • 10 października 2023

Punktem wyjścia dla strategii EFSA na rok 2027 była perspektywiczna analiza i analiza otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego, w którym znajduje się Urząd. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Granice oznaczalności dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności na podstawie EA-4/22 G: 2018, (WE) nr 1107/2009, oraz ustawy o środkach ochrony roślin

  • 6 września 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Granicą oznaczalności nazywa się tego rodzaju minimalne stężenie ilości produktu, które stanowi istotny sygnał dla dokonującego oznaczenie co do uzyskiwania precyzyjnego i dokładnego wyniku pomiaru. Granica oznaczalności zależy więc od właściwości oznaczanego produktu, stosowanej aparatury służącej do wyznaczania granicy tejże oznaczalności oraz warunków dokonywania pomiarów. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • »
  • ostatnia »
4250424942414243424442314223422442254213

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip