• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Zasady stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności

  • 5 września 2024

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006, które reguluje stosowanie oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności na rynku unijnym, żadne takie oświadczenia nie mogą być używane, jeśli nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską. Oświadczenia te muszą zostać wpisane do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych, co jest kluczowe dla zapewnienia konsumentom rzetelnych informacji na temat właściwości żywności i suplementów diety.  »

  • Aktualności
Więcej

Specyfikacja żywności: kluczowy element bezpiecznej produkcji żywności, część II

  • 9 lipca 2024

Specyfikacje służą wielu ważnym celom w produkcji żywności. W najbardziej oczywisty sposób służą do ustalania oczekiwań jakościowych wobec dostawców i klientów wymieniających produkty spożywcze.  »

  • Aktualności
Więcej

Nowa Era w przechowywaniu żywności: Innowacyjna powłoka ze stali ocynkowanej

  • 10 czerwca 2024

Naukowcy z Texas A&M University, opracowali nowatorską powłokę dla pojemników ze stali ocynkowanej, zwiększającą bezpieczeństwo przechowywania żywności. Metoda ta znacząco obniża ryzyko korozji i zanieczyszczeń bakteryjnych, co jest kluczowe dla branży spożywczej. »

  • Aktualności
Więcej

Specyfikacja żywności: kluczowy element bezpiecznej produkcji żywności

  • 7 czerwca 2024

Specyfikacje służą wielu ważnym celom w produkcji żywności. W najbardziej oczywisty sposób służą do ustalania oczekiwań jakościowych wobec dostawców i klientów wymieniających produkty spożywcze – ale szerzej, specyfikacje mogą być narzędziem przekazywania informacji o produktach spożywczych w całym łańcuchu dostaw. »

  • Aktualności
Więcej

Polibromowane difenyloetery: analiza ryzyka

  • 10 kwietnia 2024

XX wiek zaznaczył się niezwykle dynamicznym rozwojem przemysłu chemicznego, co bezpośrednio przyczyniło się do masowego wdrożenia polimerów ropopochodnych i tworzyw sztucznych w codzienne życie.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Pozostałości leków weterynaryjnych u zwierząt i żywności: opublikowany raport EFSA za rok 2022

  • 10 kwietnia 2024

Raport 2022 podsumowuje dane z monitoringu obecności pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji u zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w krajach Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) w żywności i środowisku

  • 10 kwietnia 2024

Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) stanowią dużą grupę przemysłowych chemikaliów, które ze względu na swoje szczególne właściwości techniczne znajdują zastosowanie w licznych procesach przemysłowych i produktach konsumenckich. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Salmonelloza: epidemiologia i patogeniczność, zwalczanie

  • 10 marca 2024

Nasilenie infekcji Salmonellą zależy od konkretnego szczepu odpowiedzialnego za infekcję i od stanu zdrowia żywiciela. Dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i dorośli z obniżoną odpornością stanowią specyficzną grupę bardziej podatną na salmonellozę. »

  • Aktualności
Więcej

Sztuczna inteligencja (AI) w produkcji żywności

  • 10 marca 2024

Wyzwania związane z ograniczeniem chorób przenoszonych przez żywność są wieloaspektowe i złożone oraz znacznie różnią się w zależności od regionu, kraju oraz konkretnego patogenu i żywności, której dotyczy problem. W wielu krajach obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność jest w zasadzie nieznane, głównie ze względu na brak zarówno systemów nadzoru zdrowia publicznego, jak i systematycznego nadzoru żywności pod kątem patogenów przenoszonych przez żywność. Jak można w tym celu wykorzystać AI? »

  • Aktualności
Więcej

EFSA: Najważniejszy czynnik ryzyka w przypadku trwałych patogenów w produkcji żywności

  • 8 lutego 2024

Panel ds. Zagrożeń Biologicznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (panel BIOHAZ EFSA) opublikował niedawno opinię naukową , w której zidentyfikowano najbardziej istotne trwałe mikroorganizmy w środowiskach produkcji żywności i paszy, to Salmonella , Listeria monocytogenes i Cronobacter sakazakii, a także czynniki ryzyka i interwencje związane z tymi patogenami. Opinia naukowa wykluczyła podstawowe środowiska produkcyjne. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
  • ostatnia »
4349433743284323429542944293427742764263

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip