Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i jakość żywności mrożonej - owoce
W dzisiejszych czasach znacznie wzrosła rola owoców i warzyw w odżywianiu, stąd też wiele krajów podjęło różne inicjatywy, aby zachęcać konsumentów do spożywania ich w większych ilościach. Wraz z rosnącymi wymaganiami konsumentów dotyczącymi różnorodności i dostępności oraz zmieniająca się struktura światowego handlu doprowadziła do wzrostu popytu na owoce i warzywa. »
Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw
Zagrożenie skażeniem Listeria monocytogenes warzyw blanszowanych (w gorącej wodzie lub przez krótki czas na parze - przed ich zamrożeniem) jest z pewnością mniejsze niż w przypadku gotowej do spożycia żywności, takiej jak wędzone ryby, kiełbasy, pasztety czy miękkie sery, ale patogen ten jest bardzo groźny dla tego typu produkcji. Ognisko Listerii związane z mrożonymi blanszowanymi warzywami wystąpiło w latach 2015-2018 w wielu krajach w UE. Dlatego dla zakładów produkujących tego typu warzywa zapobieganie skażeniu tą bakteria powinno być priorytetem. Poniższe wskazówki mogą być pomocne. »
Ocena jakości produktów spożywczych
Jakość produktów spożywczych ma coraz większe znaczenie, ze względu na wymogi, jakie muszą spełniać kraje członkowskie Unii, a także dużą konkurencyjność produktów spożywczych na rynku i coraz większą świadomość konsumentów w kwestii jakości. Dlatego ciągle opracowuje się nowe i coraz dokładniejsze metody oceny jakości. »
Zarządzanie alergenami - jak uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych, część I
W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa środków spożywczych w zakresie alergenów i zagrożeń, jakie stwarzają, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Zakłady produkcyjne powinny mieć opracowane systemy zarządzania alergenami uwzględniające nie tylko te zawarte w recepturach, ale również te, które przypadkowo mogły się znaleźć w produkcie. »
Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych
Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych. »
Certyfikacja żywności “Viruses-free”
Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »
Sztuczne mięso: fakty, mity i percepcja konsumentów
Czy sztuczne mięso to modny trend czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą, a producenci mięsa od marca notują niższą sprzedaż produktów mięsnych. Wszystko wskazuje na to, że “sztuczne mięso” to nie tylko ciekawostka, ale prawdziwa alternatywa na rynku produktów spożywczych. »
Inspekcja Weterynaryjna: na co musisz uważać podczas kontroli
Produkcja i obrót żywnością od zawsze były podatne na zagrożenia pochodzenia fizycznego, chemicznego czy biologicznego. Wytwórcom produktów spożywczych stawiane są nowe zadania niezbędne do zapewnienia bezpiecznej dla zdrowia i życia człowieka żywności. Sprawdź, co może zostać skontrolowane przez organy kontrolne Inspekcji Weterynaryjnej. »
Nowe technologie przetwarzania żywności – jak zapewnić by były bezpieczne?
W ostatnich latach pojawiło się wiele nowych technologii przetwarzania żywności, takich jak np. przetwarzanie wysokociśnieniowe, ogrzewanie radiowe, ogrzewanie omowe, impulsowe światło o wysokiej intensywności czy zimna plazma. Wiele z tych technologii znajduje się nadal w fazie badań, a zatem nie są wykorzystywane w celach komercyjnych. Jednak inne, szczególnie przetwórstwo wysokociśnieniowe, są już często w użyciu w przemyśle spożywczym, stosowane dla zachowania lub przedłużenia okresu trwałości produktów spożywczych i napojów. Niewiele wiadomo jednak o wpływie tych technologii na jakość lub bezpieczeństwo żywności lub opakowań. »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »