• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Projekt rozporządzenia MRIRW o znakowaniu miodu: na horyzoncie zmiany

  • 6 listopada 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt zakłada wprowadzenie zmian w znakowaniu miodu informacją o miejscu pochodzenia (COOL). »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Nutri-Score 2.0: Czy Europa jest gotowa na analizę produktów „ultraprzetworzonych”?

  • 10 października 2023

Zdaniem naukowców zajmujących się zdrowym żywieniem graficzne etykiety na przodzie wykorzystujące znakowanie kolorami to skuteczne narzędzia pomagające konsumentom w dokonywaniu zdrowszych zakupów żywności poprzez wybieranie produktów o lepszym profilu odżywczym. Pytanie brzmi: czy system Nutri-Score 2.0 spełni te założenia? »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Przegląd aktualnych metod zapobiegania bakterii Legionella

  • 10 października 2023

Niedawna ogólnoświatowa pandemia COVID-19 zmusiła wielu z nas do ponownej oceny sposobu, w jaki zarządzamy naszymi systemami wodnymi, i stworzyła pilną potrzebę zajęcia się ryzykiem Legionella pneumophila rozprzestrzeniania się w nieużywanych budynkach. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Strategia EFSA 2027

  • 10 października 2023

Punktem wyjścia dla strategii EFSA na rok 2027 była perspektywiczna analiza i analiza otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego, w którym znajduje się Urząd. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Granice oznaczalności dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności na podstawie EA-4/22 G: 2018, (WE) nr 1107/2009, oraz ustawy o środkach ochrony roślin

  • 6 września 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Granicą oznaczalności nazywa się tego rodzaju minimalne stężenie ilości produktu, które stanowi istotny sygnał dla dokonującego oznaczenie co do uzyskiwania precyzyjnego i dokładnego wyniku pomiaru. Granica oznaczalności zależy więc od właściwości oznaczanego produktu, stosowanej aparatury służącej do wyznaczania granicy tejże oznaczalności oraz warunków dokonywania pomiarów. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Astanksantyna: jak poprawić biodostępność

  • 6 września 2023

Astnanksatyna jako karotenoid pierwotnie stosowany jako pigment w przemyśle akwakultury, astaksantyna zyskuje zainteresowanie w naukach o żywności, żywieniu i biofarmaceutyce w ostatnich latach ze względu na swoje doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wpływ na zdrowie w przypadku cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i tak dalej. Jednak słaba stabilność chemiczna i rozpuszczalność w wodzie sprawiają, że praktyczne zastosowania astaksantyny dla zdrowia ludzkiego stają się wyzwaniem. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zakaz sprzedaży napojów energetycznych osobom poniżej 18 r.ż.

  • 6 września 2023

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym. Reklama, promocja i sprzedaż napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny. 2023/221/PL – ROZPATRZENIE »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych. »

  • 2023AJM55
Więcej

Zafałszowany miód importowany do Polski

  • 4 kwietnia 2023

Skoordynowane działanie UE rozpoczęte przez Komisję Europejską potwierdziło przypuszczenie, że znaczna część miodu importowanego na rynek wewnętrzny jest podejrzana o niezgodność z przepisami unijnej dyrektywy miodowej 2001/110/WE. Z 320 próbek otrzymanych od właściwych organów państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii, 147 (46 %) było podejrzanych o niezgodność z przepisami.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Wymogi dotyczące składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

  • 1 lutego 2023

24 stycznia 2023 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4. Zgodnie z treścią rozporządzenia Komisja Europejska oficjalnie zezwoliła na wprowadzanie na rynek unijny proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności. Składnik ten może być stosowany m.in. w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała przy maksymalnym poziomie witaminy D2 wynoszącym 15 μg/dzień. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • »
  • ostatnia »
4231422342244225421342174214416341784180

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip