Astanksantyna: jak poprawić biodostępność
Astnanksatyna jako karotenoid pierwotnie stosowany jako pigment w przemyśle akwakultury, astaksantyna zyskuje zainteresowanie w naukach o żywności, żywieniu i biofarmaceutyce w ostatnich latach ze względu na swoje doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wpływ na zdrowie w przypadku cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i tak dalej. Jednak słaba stabilność chemiczna i rozpuszczalność w wodzie sprawiają, że praktyczne zastosowania astaksantyny dla zdrowia ludzkiego stają się wyzwaniem. »
Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?
Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych. »
Zafałszowany miód importowany do Polski
Skoordynowane działanie UE rozpoczęte przez Komisję Europejską potwierdziło przypuszczenie, że znaczna część miodu importowanego na rynek wewnętrzny jest podejrzana o niezgodność z przepisami unijnej dyrektywy miodowej 2001/110/WE. Z 320 próbek otrzymanych od właściwych organów państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii, 147 (46 %) było podejrzanych o niezgodność z przepisami. »
Wymogi dotyczące składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała
24 stycznia 2023 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4. Zgodnie z treścią rozporządzenia Komisja Europejska oficjalnie zezwoliła na wprowadzanie na rynek unijny proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności. Składnik ten może być stosowany m.in. w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała przy maksymalnym poziomie witaminy D2 wynoszącym 15 μg/dzień. »
Bezpieczeństwo węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) obecnych w żywności
Zarówno MOSH (węglowodory nasycone olejów mineralnych) jak i MOAH (węglowodory aromatyczne olejów mineralnych) to związki, które jako zanieczyszczenia w środkach spożywczych mogą przedostawać się z różnych źródeł. Przykładowo mogą to być smary do urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym czy materiały do kontaktu z żywnością. Źródłem zanieczyszczenia MOSH i MOAH może być również środowisko: ziemia i wody gruntowe. »
Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta. Paskalizacja dań gotowych
Rosnąca świadomość konsumentów, zmiana nawyków żywieniowych oraz innowacje w przemyśle spożywczym sprzyjają rozwojowi nowoczesnych metod utrwalania żywności. Z uwagi na pandemię, coraz częściej zwracamy uwagę na trwałość produktów. Z jednej strony, rzadziej odwiedzamy sklepy, jednocześnie dbając o własne bezpieczeństwo zdrowotne, z drugiej natomiast ograniczamy ilość psującej się żywności. »
Zastosowanie paskalizacji w przetwórstwie mięsnym
Ewolucja trendów żywieniowych i rosnące potrzeby konsumentów stawiają nowe wyzwania przed producentami wyrobów mięsnych. Świeże, naturalne, pozbawione dodatkowych substancji produkty o wysokiej jakości wpisują się w aktualne oczekiwania świadomych odbiorców, którzy dodatkowo zwracają uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne czy wydłużony termin przydatności do spożycia. »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »