• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Astanksantyna: jak poprawić biodostępność

  • 6 września 2023

Astnanksatyna jako karotenoid pierwotnie stosowany jako pigment w przemyśle akwakultury, astaksantyna zyskuje zainteresowanie w naukach o żywności, żywieniu i biofarmaceutyce w ostatnich latach ze względu na swoje doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wpływ na zdrowie w przypadku cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i tak dalej. Jednak słaba stabilność chemiczna i rozpuszczalność w wodzie sprawiają, że praktyczne zastosowania astaksantyny dla zdrowia ludzkiego stają się wyzwaniem. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zakaz sprzedaży napojów energetycznych osobom poniżej 18 r.ż.

  • 6 września 2023

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym. Reklama, promocja i sprzedaż napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny. 2023/221/PL – ROZPATRZENIE »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych. »

  • 2023AJM55
Więcej

Zafałszowany miód importowany do Polski

  • 4 kwietnia 2023

Skoordynowane działanie UE rozpoczęte przez Komisję Europejską potwierdziło przypuszczenie, że znaczna część miodu importowanego na rynek wewnętrzny jest podejrzana o niezgodność z przepisami unijnej dyrektywy miodowej 2001/110/WE. Z 320 próbek otrzymanych od właściwych organów państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii, 147 (46 %) było podejrzanych o niezgodność z przepisami.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Wymogi dotyczące składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

  • 1 lutego 2023

24 stycznia 2023 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4. Zgodnie z treścią rozporządzenia Komisja Europejska oficjalnie zezwoliła na wprowadzanie na rynek unijny proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności. Składnik ten może być stosowany m.in. w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała przy maksymalnym poziomie witaminy D2 wynoszącym 15 μg/dzień. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Bezpieczeństwo węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) obecnych w żywności

  • 30 lipca 2022

Zarówno MOSH (węglowodory nasycone olejów mineralnych) jak i MOAH (węglowodory aromatyczne olejów mineralnych) to związki, które jako zanieczyszczenia w środkach spożywczych mogą przedostawać się z różnych źródeł. Przykładowo mogą to być smary do urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym czy materiały do kontaktu z żywnością. Źródłem zanieczyszczenia MOSH i MOAH może być również środowisko: ziemia i wody gruntowe. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Poziomy pestycydów w żywności – na horyzoncie zmiany

  • 30 lipca 2022

Realizacja unijnej strategii “Od pola do stołu” mającej na celu przejście na bardziej przyjazny dla środowiska i zrównoważony system żywnościowy, wymaga wielu zmian legislacyjnych. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta. Paskalizacja dań gotowych

  • 9 listopada 2021

Rosnąca świadomość konsumentów, zmiana nawyków żywieniowych oraz innowacje w przemyśle spożywczym sprzyjają rozwojowi nowoczesnych metod utrwalania żywności. Z uwagi na pandemię, coraz częściej zwracamy uwagę na trwałość produktów. Z jednej strony, rzadziej odwiedzamy sklepy, jednocześnie dbając o własne bezpieczeństwo zdrowotne, z drugiej natomiast ograniczamy ilość psującej się żywności. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zastosowanie paskalizacji w przetwórstwie mięsnym

  • 20 października 2021

Ewolucja trendów żywieniowych i rosnące potrzeby konsumentów stawiają nowe wyzwania przed producentami wyrobów mięsnych. Świeże, naturalne, pozbawione dodatkowych substancji produkty o wysokiej jakości wpisują się w aktualne oczekiwania świadomych odbiorców, którzy dodatkowo zwracają uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne czy wydłużony termin przydatności do spożycia. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Wartość odżywcza na froncie opakowań

  • 8 października 2021

Poznaj finalne rozwiązanie i warunki pokazywania wartości odżywczej na opakowaniach.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • »
  • ostatnia »
4217421441634178418041774179417641753995

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip