Locusta migratoria szarańcza wędrowna jako Novel Food
Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak EFSA uznała szarańczę za bezpieczną do spożycia. 07 lipca 2021 po zatwierdzeniu na liście Novel Foods przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) jest obecnie uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi. »
Znakowanie żywności: Czy etykieta może sugerować, że żywność wspomaga naturalną odporność organizmu?
Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystny wpływ na zdrowie jest stosowanie oświadczeń zgodnie z Rozporządzeniem nr 1924/2006. (wyjątek dotyczy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i naturalnych wód mineralnych). Każde odstępstwo od tej reguły może skończyć się fatalnie, o czym przekonała się jedna z firm. »
Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania
Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia. »
Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Każdy z zakładów przetwórstwa mleka w analizie zagrożeń systemu HACCP powinien mieć opisane trzy grupy zanieczyszczeń: biologiczne, chemiczne i fizyczne. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się zagrożeniom biologicznym. Wynika to z obowiązku regularnych badań mikrobiologicznych produktów oraz higieny procesu oraz zagrożenia zatruciem pokarmowym. Ale zanieczyszczenia chemiczne również mogą znacząco wpływać na odbiór produktu i producenta przez konsumenta. »
Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania
Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia. »
Jak wykorzystać kodowanie kolorami w systemie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Zrozumieć ryzyko, które może wpłynąć na bezpieczeństwo żywności to jedno z pierwszych i najważniejszych zadań, z jakimi muszą zmierzyć się specjaliści ds. jakości i bezpieczeństwa żywności. Wiadomo, że patogeny przenoszone przez żywność powodują szereg komplikacji zdrowotnych, od łagodnej biegunki po niewydolność narządów, paraliż, zaburzenia neurologiczne, ślepotę a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. System kodowania kolorami skutecznie pomaga zapobiegać ryzykownym zdarzeniom podczas produkcji i przetwórstwa żywności. »
Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)
Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja 2021 roku wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika młynarka jako nowej żywności. Termin mącznik młynarek odnosi się do larw chrząszcza Tenebrio molitor . »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »