• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) obecnych w żywności

  • 30 lipca 2022

Zarówno MOSH (węglowodory nasycone olejów mineralnych) jak i MOAH (węglowodory aromatyczne olejów mineralnych) to związki, które jako zanieczyszczenia w środkach spożywczych mogą przedostawać się z różnych źródeł. Przykładowo mogą to być smary do urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym czy materiały do kontaktu z żywnością. Źródłem zanieczyszczenia MOSH i MOAH może być również środowisko: ziemia i wody gruntowe. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Poziomy pestycydów w żywności – na horyzoncie zmiany

  • 30 lipca 2022

Realizacja unijnej strategii “Od pola do stołu” mającej na celu przejście na bardziej przyjazny dla środowiska i zrównoważony system żywnościowy, wymaga wielu zmian legislacyjnych. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta. Paskalizacja dań gotowych

  • 9 listopada 2021

Rosnąca świadomość konsumentów, zmiana nawyków żywieniowych oraz innowacje w przemyśle spożywczym sprzyjają rozwojowi nowoczesnych metod utrwalania żywności. Z uwagi na pandemię, coraz częściej zwracamy uwagę na trwałość produktów. Z jednej strony, rzadziej odwiedzamy sklepy, jednocześnie dbając o własne bezpieczeństwo zdrowotne, z drugiej natomiast ograniczamy ilość psującej się żywności. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zastosowanie paskalizacji w przetwórstwie mięsnym

  • 20 października 2021

Ewolucja trendów żywieniowych i rosnące potrzeby konsumentów stawiają nowe wyzwania przed producentami wyrobów mięsnych. Świeże, naturalne, pozbawione dodatkowych substancji produkty o wysokiej jakości wpisują się w aktualne oczekiwania świadomych odbiorców, którzy dodatkowo zwracają uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne czy wydłużony termin przydatności do spożycia. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Wartość odżywcza na froncie opakowań

  • 8 października 2021

Poznaj finalne rozwiązanie i warunki pokazywania wartości odżywczej na opakowaniach.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

  • 30 września 2021

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych [1]. Najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%) [2]. Czy każdy potrafi poprawnie zinterpretować daty na opakowaniu? Niestety nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z twórcami aplikacji „Too Good To Go” i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” - jej celem jest ułatwienie konsumentom rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania dobrych produktów. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Produkty rolnictwa ekologicznego

  • 28 września 2021

Informator dla przetwórców i handlowców »

  • Rolnictwo ekologiczne
Więcej

Recykling opakowań z elastycznych tworzyw sztucznych

  • 28 września 2021

Biodegradowalne i kompostowalne folie celulozowe celofan i NatureFlex są przykładem realizacji zasad Gospodarki o Obiegu Zamkniętym. Z poniższego materiału dowiesz się, jak uczynić recyklingowalnymi opakowania z elastycznych tworzyw sztucznych.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Rolnictwo ekologiczne

  • 28 września 2021

Warunki uzyskania certyfikatu zgodności  »

  • Rolnictwo ekologiczne
Więcej

Locusta migratoria szarańcza wędrowna jako Novel Food

  • 12 września 2021
  • Katarzyna Kot

Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak EFSA uznała szarańczę za bezpieczną do spożycia. 07 lipca 2021 po zatwierdzeniu na liście Novel Foods przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) jest obecnie uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi. »

  • 2021Numer 34, wrzesień 2021
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • »
  • ostatnia »
4177417941764175399541743993397639923972

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip