• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

  • 30 września 2021

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych [1]. Najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%) [2]. Czy każdy potrafi poprawnie zinterpretować daty na opakowaniu? Niestety nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z twórcami aplikacji „Too Good To Go” i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” - jej celem jest ułatwienie konsumentom rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania dobrych produktów. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Produkty rolnictwa ekologicznego

  • 28 września 2021

Informator dla przetwórców i handlowców »

  • Rolnictwo ekologiczne
Więcej

Recykling opakowań z elastycznych tworzyw sztucznych

  • 28 września 2021

Biodegradowalne i kompostowalne folie celulozowe celofan i NatureFlex są przykładem realizacji zasad Gospodarki o Obiegu Zamkniętym. Z poniższego materiału dowiesz się, jak uczynić recyklingowalnymi opakowania z elastycznych tworzyw sztucznych.  »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Rolnictwo ekologiczne

  • 28 września 2021

Warunki uzyskania certyfikatu zgodności  »

  • Rolnictwo ekologiczne
Więcej

Locusta migratoria szarańcza wędrowna jako Novel Food

  • 12 września 2021
  • Katarzyna Kot

Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak EFSA uznała szarańczę za bezpieczną do spożycia. 07 lipca 2021 po zatwierdzeniu na liście Novel Foods przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) jest obecnie uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi. »

  • 2021Numer 34, wrzesień 2021
Więcej

Znakowanie żywności: Czy etykieta może sugerować, że żywność wspomaga naturalną odporność organizmu?

  • 12 września 2021

Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystny wpływ na zdrowie jest stosowanie oświadczeń zgodnie z Rozporządzeniem nr 1924/2006. (wyjątek dotyczy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i naturalnych wód mineralnych). Każde odstępstwo od tej reguły może skończyć się fatalnie, o czym przekonała się jedna z firm. »

  • 2021Numer 34, wrzesień 2021
Więcej

Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania

  • 1 sierpnia 2021

Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych

  • 1 sierpnia 2021

Każdy z zakładów przetwórstwa mleka w analizie zagrożeń systemu HACCP powinien mieć opisane trzy grupy zanieczyszczeń: biologiczne, chemiczne i fizyczne. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się zagrożeniom biologicznym. Wynika to z obowiązku regularnych badań mikrobiologicznych produktów oraz higieny procesu oraz zagrożenia zatruciem pokarmowym. Ale zanieczyszczenia chemiczne również mogą znacząco wpływać na odbiór produktu i producenta przez konsumenta. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania

  • 5 lipca 2021

Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia. »

  • 2021Numer 32, lipiec 2021
Więcej

Jak wykorzystać kodowanie kolorami w systemie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

  • 5 lipca 2021

Zrozumieć ryzyko, które może wpłynąć na bezpieczeństwo żywności to jedno z pierwszych i najważniejszych zadań, z jakimi muszą zmierzyć się specjaliści ds. jakości i bezpieczeństwa żywności. Wiadomo, że patogeny przenoszone przez żywność powodują szereg komplikacji zdrowotnych, od łagodnej biegunki po niewydolność narządów, paraliż, zaburzenia neurologiczne, ślepotę a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. System kodowania kolorami skutecznie pomaga zapobiegać ryzykownym zdarzeniom podczas produkcji i przetwórstwa żywności. »

  • 2021Numer 32, lipiec 2021
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • »
  • ostatnia »
4174399339763992397239703967396539623960

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip