Bezpieczeństwo węglowodorów olejów mineralnych (tzw. MOH) obecnych w żywności
Zarówno MOSH (węglowodory nasycone olejów mineralnych) jak i MOAH (węglowodory aromatyczne olejów mineralnych) to związki, które jako zanieczyszczenia w środkach spożywczych mogą przedostawać się z różnych źródeł. Przykładowo mogą to być smary do urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym czy materiały do kontaktu z żywnością. Źródłem zanieczyszczenia MOSH i MOAH może być również środowisko: ziemia i wody gruntowe. »
Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta. Paskalizacja dań gotowych
Rosnąca świadomość konsumentów, zmiana nawyków żywieniowych oraz innowacje w przemyśle spożywczym sprzyjają rozwojowi nowoczesnych metod utrwalania żywności. Z uwagi na pandemię, coraz częściej zwracamy uwagę na trwałość produktów. Z jednej strony, rzadziej odwiedzamy sklepy, jednocześnie dbając o własne bezpieczeństwo zdrowotne, z drugiej natomiast ograniczamy ilość psującej się żywności. »
Zastosowanie paskalizacji w przetwórstwie mięsnym
Ewolucja trendów żywieniowych i rosnące potrzeby konsumentów stawiają nowe wyzwania przed producentami wyrobów mięsnych. Świeże, naturalne, pozbawione dodatkowych substancji produkty o wysokiej jakości wpisują się w aktualne oczekiwania świadomych odbiorców, którzy dodatkowo zwracają uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne czy wydłużony termin przydatności do spożycia. »
Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?
Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych [1]. Najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%) [2]. Czy każdy potrafi poprawnie zinterpretować daty na opakowaniu? Niestety nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z twórcami aplikacji „Too Good To Go” i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” - jej celem jest ułatwienie konsumentom rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania dobrych produktów. »
Locusta migratoria szarańcza wędrowna jako Novel Food
Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak EFSA uznała szarańczę za bezpieczną do spożycia. 07 lipca 2021 po zatwierdzeniu na liście Novel Foods przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) jest obecnie uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi. »
- « pierwsza
- «
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- »
- ostatnia »