• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)

  • 5 lipca 2021

Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja 2021 roku wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika młynarka jako nowej żywności. Termin mącznik młynarek odnosi się do larw chrząszcza Tenebrio molitor . »

  • 2021Numer 32, lipiec 2021
Więcej

Jakość wody w przemyśle spożywczym

  • 14 czerwca 2021

Woda jest jednym z najpowszechniejszych surowców wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją do mycia, płukania, blanszowania, pasteryzacji, ogrzewania, chłodzenia, higieny, sprzątania, dezynfekcji urządzeń i do innych jeszcze zadań. Dlatego zadbanie o jej jakość gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości wytwarzanych w zakładzie produktów. »

  • 2021Numer 31, czerwiec 2021
Więcej

Termin przydatności do spożycia czy data minimalnej trwałości? Jak prawidłowo używać „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”.

  • 9 maja 2021
  • Patrycja Kaler

Na opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć oznaczenia, które określają zakres czasowy bezpiecznej konsumpcji produktu. Maja one forme określeń „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok” albo „najlepiej spożyć przed”. Wydaje się, że oznaczają one to samo i można je stosować zamiennie. Jednak tak nie jest. »

  • 2021Numer 30, maj 2021
Więcej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i jakość mrożonego mięsa

  • 7 kwietnia 2021
  • Klaudia Kałwa

W dzisiejszych czasach zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności jest głównym zadaniem rynku spożywczego. Niezmiernie ważna staje się sprawa świadomości, umiejętności tworzenia systemowych mechanizmów zapewniania odpowiedniej jakości surowców żywnościowych. Przyczyną psucia się żywności są bakterie, drożdże, pleśnie, enzymy endogenne czy insektycydy. »

  • 2021Nr 29, kwiecień
Więcej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i jakość żywności mrożonej - owoce

  • 8 marca 2021
  • Klaudia Kałwa

W dzisiejszych czasach znacznie wzrosła rola owoców i warzyw w odżywianiu, stąd też wiele krajów podjęło różne inicjatywy, aby zachęcać konsumentów do spożywania ich w większych ilościach. Wraz z rosnącymi wymaganiami konsumentów dotyczącymi różnorodności i dostępności oraz zmieniająca się struktura światowego handlu doprowadziła do wzrostu popytu na owoce i warzywa. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

  • 8 marca 2021

Zagrożenie skażeniem Listeria monocytogenes warzyw blanszowanych (w gorącej wodzie lub przez krótki czas na parze - przed ich zamrożeniem) jest z pewnością mniejsze niż w przypadku gotowej do spożycia żywności, takiej jak wędzone ryby, kiełbasy, pasztety czy miękkie sery, ale patogen ten jest bardzo groźny dla tego typu produkcji. Ognisko Listerii związane z mrożonymi blanszowanymi warzywami wystąpiło w latach 2015-2018 w wielu krajach w UE. Dlatego dla zakładów produkujących tego typu warzywa zapobieganie skażeniu tą bakteria powinno być priorytetem. Poniższe wskazówki mogą być pomocne. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Ocena jakości produktów spożywczych

  • 8 marca 2021
  • Patrycja Kaler

Jakość produktów spożywczych ma coraz większe znaczenie, ze względu na wymogi, jakie muszą spełniać kraje członkowskie Unii, a także dużą konkurencyjność produktów spożywczych na rynku i coraz większą świadomość konsumentów w kwestii jakości. Dlatego ciągle opracowuje się nowe i coraz dokładniejsze metody oceny jakości. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Gluten – regulacje szczególne. Jak informować o obecności glutenu

  • 4 lutego 2021

Informacja na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności powinna pomóc osobom nietolerującym glutenu w ustaleniu i wyborze zróżnicowanej diety obejmującej żywienie się w domu i poza domem. »

  • 2021Nr 27, luty 2021
Więcej

Zarządzanie alergenami - jak uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych, część I

  • 4 lutego 2021

W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa środków spożywczych w zakresie alergenów i zagrożeń, jakie stwarzają, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Zakłady produkcyjne powinny mieć opracowane systemy zarządzania alergenami uwzględniające nie tylko te zawarte w recepturach, ale również te, które przypadkowo mogły się znaleźć w produkcie. »

  • 2021Nr 27, luty 2021
Więcej

Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych

  • 3 stycznia 2021

Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • »
  • ostatnia »
3961395239463934392939303928391339103900

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip