• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i jakość mrożonego mięsa

  • 7 kwietnia 2021
  • Klaudia Kałwa

W dzisiejszych czasach zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności jest głównym zadaniem rynku spożywczego. Niezmiernie ważna staje się sprawa świadomości, umiejętności tworzenia systemowych mechanizmów zapewniania odpowiedniej jakości surowców żywnościowych. Przyczyną psucia się żywności są bakterie, drożdże, pleśnie, enzymy endogenne czy insektycydy. »

  • 2021Nr 29, kwiecień
Więcej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i jakość żywności mrożonej - owoce

  • 8 marca 2021
  • Klaudia Kałwa

W dzisiejszych czasach znacznie wzrosła rola owoców i warzyw w odżywianiu, stąd też wiele krajów podjęło różne inicjatywy, aby zachęcać konsumentów do spożywania ich w większych ilościach. Wraz z rosnącymi wymaganiami konsumentów dotyczącymi różnorodności i dostępności oraz zmieniająca się struktura światowego handlu doprowadziła do wzrostu popytu na owoce i warzywa. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

  • 8 marca 2021

Zagrożenie skażeniem Listeria monocytogenes warzyw blanszowanych (w gorącej wodzie lub przez krótki czas na parze - przed ich zamrożeniem) jest z pewnością mniejsze niż w przypadku gotowej do spożycia żywności, takiej jak wędzone ryby, kiełbasy, pasztety czy miękkie sery, ale patogen ten jest bardzo groźny dla tego typu produkcji. Ognisko Listerii związane z mrożonymi blanszowanymi warzywami wystąpiło w latach 2015-2018 w wielu krajach w UE. Dlatego dla zakładów produkujących tego typu warzywa zapobieganie skażeniu tą bakteria powinno być priorytetem. Poniższe wskazówki mogą być pomocne. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Ocena jakości produktów spożywczych

  • 8 marca 2021
  • Patrycja Kaler

Jakość produktów spożywczych ma coraz większe znaczenie, ze względu na wymogi, jakie muszą spełniać kraje członkowskie Unii, a także dużą konkurencyjność produktów spożywczych na rynku i coraz większą świadomość konsumentów w kwestii jakości. Dlatego ciągle opracowuje się nowe i coraz dokładniejsze metody oceny jakości. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Gluten – regulacje szczególne. Jak informować o obecności glutenu

  • 4 lutego 2021

Informacja na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności powinna pomóc osobom nietolerującym glutenu w ustaleniu i wyborze zróżnicowanej diety obejmującej żywienie się w domu i poza domem. »

  • 2021Nr 27, luty 2021
Więcej

Zarządzanie alergenami - jak uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych, część I

  • 4 lutego 2021

W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa środków spożywczych w zakresie alergenów i zagrożeń, jakie stwarzają, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Zakłady produkcyjne powinny mieć opracowane systemy zarządzania alergenami uwzględniające nie tylko te zawarte w recepturach, ale również te, które przypadkowo mogły się znaleźć w produkcie. »

  • 2021Nr 27, luty 2021
Więcej

Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych

  • 3 stycznia 2021

Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Certyfikacja żywności “Viruses-free”

  • 3 stycznia 2021

Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Sztuczne mięso: fakty, mity i percepcja konsumentów

  • 3 stycznia 2021

Czy sztuczne mięso to modny trend czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą, a producenci mięsa od marca notują niższą sprzedaż produktów mięsnych.  Wszystko wskazuje na to, że “sztuczne mięso” to nie tylko ciekawostka, ale prawdziwa alternatywa na rynku produktów spożywczych. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Inspekcja Weterynaryjna: na co musisz uważać podczas kontroli

  • 27 listopada 2020

Produkcja i obrót żywnością od zawsze były podatne na zagrożenia pochodzenia fizycznego, chemicznego czy biologicznego. Wytwórcom produktów spożywczych stawiane są nowe zadania niezbędne do zapewnienia bezpiecznej dla zdrowia i życia człowieka żywności. Sprawdź, co może zostać skontrolowane przez organy kontrolne Inspekcji Weterynaryjnej.                                               »

  • 2020Nr 25, Grudzień 2020
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • »
  • ostatnia »
3934392939303928391339103900390138993884

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip