Rolnictwo ekologiczne – szanse i zagrożenia dla producentów żywności. Co się zmieniło w 2022 roku?
Patrząc na rozwój rynku produktów ekologicznych certyfikowanych, nie sposób dostrzec systematycznego rozwoju. Do niedawna żywność ekologiczna sprzedawana była w małych, lokalnych punktach. Dziś obecność ekologicznych alei handlowych w hipermarketach czy dyskontach nikogo już nie dziwi. »
Zafałszowana żywność: raport KE na temat autentyczności ziół i przypraw
Podejrzewa się, że prawie jedna piąta wszystkich ziół i przypraw sprzedawanych w UE jest podrabiana. Wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw zapoczątkowanego przez DG SANTE i przeprowadzonego przez dwadzieścia jeden państw członkowskich UE, Szwajcarię i Norwegię, nie napawają optymizmem. »
Zrównoważony system żywnościowy – co czeka producentów żywności
Rośnie liczba konsumentów, którzy gotowi są zmienić sposób odżywiania ze względu na ochronę planety i jej naturalnych zasobów. Stanowisko Parlamentu Europejskiego z października 2021 r. dało Komisji Europejskiej impuls do rozwijania jej planów w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego. »