• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 41, kwiecień

  • Lista wydań
  • 2022
  • Nr 41, kwiecień

FAO/WHO – Wspólne konsultacje w sprawie alergenów. Od kiedy nowa wielka ósemka?

  • 9 marca 2022

Wielka ósemka alergenów została zdefiniowana w 1999 roku i dopiero po 20 latach doczekała się ponownej debaty publicznej, na razie tylko w gronie ekspertów. Komisja Kodeksu Żywnościowego od 2020 roku zajmuje się planowaniem i organizacją prac nad nowymi, zaktualizowanymi wytycznymi dotyczącymi zarządzania alergenami pokarmowymi. W grudniu 2020 roku zostało powołane grono ekspertów, którzy mają za zadanie przeprowadzić ocenę ryzyka i zidentyfikować priorytetowe alergeny pokarmowe na podstawie częstości występowania, nasilenia i siły działania. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?

  • 9 marca 2022
  • Klaudia Kałwa

Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Nr 41 Kwiecień 2022

  • 9 marca 2022
  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Pobranie próbek do badań – wyrok WSA w Warszawie

  • 9 marca 2022

Apteka odmówiła bezpłatnego wydania dwóch sztuk suplementu diety, argumentując, że przekazanie produktów do badań stanowiłoby dla apteki stratę finansową. Sąd uznał, że stanowisko apteki jest nieuzasadnione, a podmiot „w ramach działalności gospodarczej nastawionej na zysk musi się liczyć przy jej prowadzeniu również z obowiązkami prawnymi i ograniczeniami o charakterze finansowym, jakie w tym zakresie wynikają z wiążących zasad prawa żywnościowego”. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Prebiotyki

  • 9 marca 2022
  • Klaudia Kałwa

Definicja prebiotyku została wprowadzona przez Roberfroida i Gibsona w 1995 roku. Prebiotyki zostały określone jako nietrawione składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy. Definicja ta została zaktualizowana w 2004 roku i charakteryzuje prebiotyk jako selektywnie fermentowany składnik umożliwiający swoiste zmiany w składzie i/lub aktywności mikroorganizmów przewodu pokarmowego  o korzystnym oddziaływaniu na samopoczucie i zdrowie gospodarza. W końcu w 2007 roku eksperci FAO/WHO określili prebiotyki jako niezdolne do życia składniki pokarmowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Probiotyki

  • 9 marca 2022
  • Klaudia Kałwa

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wprowadzone odpowiedniej ilości wywołają pożądany efekt w organizmie człowieka. FAO/WHO precyzuje tę definicje, że probiotyki są żywymi mikroorganizmami – głównie bakteriami – które dodawane w odpowiednich ilościach powodują dobroczynne działanie na gospodarza Jest to rozszerzenie pojęcia, że te preparaty mogą być stosowane także w leczeniu zwierząt. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej

Zarządzanie jakością w produkcji żywności bezglutenowej

  • 9 marca 2022

Celiakia jest chorobą nieuleczalną, która dotyka 1% populacji. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych związanych z zanikiem kosmków jelitowych jest przestrzeganie diety bezglutenowej i spożywanie produktów, które zawierają mniej niż 20 ppm glutenu, przy czym idealnym rozwiązaniem jest, aby nie był on w ogóle wykrywany. »

  • 2022Nr 41, kwiecień
Więcej
4029403340284034403240314030

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip