• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Kontrole urzędowe w wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi – praktyczne wyjaśnienie

  • 5 lutego 2025

Prawo dotyczące łańcucha rolno-spożywczego ma na celu minimalizowanie ryzyka i poprawę jakości produkcji zwierzęcej oraz towarów spożywczych, zarówno tych importowanych, jak i dostępnych na rynku Unii Europejskiej. Kraje członkowskie są zobowiązane do ustanowienia systemów kontroli, które weryfikują zgodność działań producentów z obowiązującymi przepisami. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nowe zasady dotyczące opakowań – co oznacza rozporządzenie PPWR? Część I

  • 6 stycznia 2025

Rozporządzenie UE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), które zostało przyjęte 16 grudnia 2024 r., nakłada nowe zasady na dostawców opakowań, producentów, wytwórców, sprzedawców detalicznych i firmy zajmujące się gospodarką odpadami w przypadku opakowań wykonanych z dowolnego materiału wprowadzonego na rynek UE (niezależnie od lokalizacji firmy). Oczekuje się, że rozporządzenie zostanie opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE wejdzie w życie pod koniec 2024 roku lub na początku 2025 roku i zacznie obowiązywać 18 miesięcy później. »

  • Aktualności
Więcej

Urzędowe kontrole: co musisz wiedzieć [(na podstawie rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych (C/2024/6481)]

  • 6 stycznia 2025

Przepisy prawne dotyczące łańcucha rolno-spożywczego mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i promowania jakości w produkcji zwierzęcej oraz towarów spożywczych. »

  • Aktualności
Więcej

Listeria monocytogenes – zmiana przepisów dotyczących kryteriów bezpieczeństwa żywności

  • 7 grudnia 2024

Listerioza, wywoływana przez Listeria monocytogenes, jest poważnym zagrożeniem zdrowotnym, szczególnie dla osób z obniżoną odpornością, niemowląt oraz kobiet w ciąży. Patogen ten może rozwijać się w różnych rodzajach żywności, zwłaszcza w produktach gotowych do spożycia, które nie wymagają dalszej obróbki termicznej przed konsumpcją. Kluczowym wyzwaniem w zapobieganiu listeriozie jest kontrola wzrostu Listeria monocytogenes w całym okresie przydatności do spożycia żywności. »

  • Aktualności
Więcej

Maksymalne poziomy witamin i składników mineralnych w żywności wzbogaconej i suplementach diety w Unii Europejskiej

  • 7 grudnia 2024

Zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz ich maksymalne tolerowane poziomy spożycia (UL) to kluczowe zagadnienia w dziedzinie żywienia i suplementacji. Wprowadzenie precyzyjnych norm oraz wytycznych pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa stosowania tych składników w codziennej diecie, jednocześnie uwzględniając różnorodne potrzeby populacji. Choć dla wielu substancji ustalono UL, dla niektórych witamin i minerałów brak jest wystarczających danych, co wymaga alternatywnych podejść w określaniu bezpiecznych poziomów spożycia. »

  • Aktualności
Więcej

Opinia Rzecznika Generalnego Athanasiosa Rantosa w sprawie C-386/23

  • 13 listopada 2024
  • Katarzyna Kot

Opinia Rzecznika Generalnego w sprawie C-386/23 ma istotne znaczenie dla działalności producentów żywności, zwłaszcza w kontekście używania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji roślinnych (tzw. substancji botanicznych) w reklamie i na etykietach produktów. Poniżej szczegółowe wyjaśnienie, co ta opinia oznacza dla producentów żywności wraz z odniesieniami do konkretnych aktów prawnych. »

  • Aktualności
Więcej

Przełomowy wyrok TSUE: nazewnictwo alternatywnych produktów białkowych

  • 13 listopada 2024
  • Katarzyna Kot

Zgodnie z piątkowym orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE państwo członkowskie nie może zakazać stosowania nazw tradycyjnie związanych z produktami zwierzęcymi do oznaczania produktów roślinnych. Mowa tu o takich produktach jak np. kotlet sojowy. »

  • Aktualności
Więcej

Wyrok TSUE – jak podawać konsumentom informacje o obniżce cen środków spożywczych

  • 13 listopada 2024
  • Katarzyna Kot

Sprawa, która wpłynęła do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, została zainicjowana przez Verbraucherzentrale Baden-Württemberg eV, stowarzyszenie konsumentów z Badenii-Wirtembergii, przeciwko Aldi Süd Dienstleistungs SE & Co. OHG, członkowi grupy Aldi Süd. Głównym przedmiotem sporu są informacje na temat obniżek cen prezentowane w reklamach dotyczących sprzedaży produktów spożywczych. »

  • Aktualności
Więcej

Nowe regulacje UE dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów biobójczych, rolniczych oraz produktów spożywczych

  • 6 listopada 2024

Z końcem października 2024 roku w Unii Europejskiej opublikowano szereg rozporządzeń dotyczących różnych sektorów – od rolnictwa, przez środki ochrony roślin i produkty biobójcze, po nowe przepisy związane z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości substancji chemicznych w produktach spożywczych. Nowe regulacje mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, zrównoważoną ochronę środowiska oraz precyzyjne standardy kontroli jakości. »

  • Aktualności
Więcej

Jak stosować przepisy dotyczące dodatków do żywności: przewodnik dla producentów

  • 8 października 2024

Dodatki do żywności odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej produkcji żywności, poprawiając jej trwałość, smak, wygląd i strukturę. W Unii Europejskiej (UE) stosowanie dodatków do żywności jest ściśle regulowane, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów oraz zgodność z zasadami transparentności i ochrony zdrowia. Każdy dodatek musi zostać zatwierdzony przez UE i wpisany na tzw. pozytywną listę wraz z warunkami jego stosowania. Przepisy te wynikają z rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, które określa zasady stosowania dodatków do żywności. W artykule przedstawimy, jak producenci mogą skutecznie stosować przepisy dotyczące dodatków, dbając o bezpieczeństwo żywności oraz zgodność z obowiązującymi regulacjami. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
  • ostatnia »
4395439043894382438143694370437143674365

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip