Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?
10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011). »
Produkcja podstawowa: spermidyna. Kulisy sprawy w TSUE
Austriacki sąd skierował wniosek do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności. Sprawa jest niezwykle ciekawa, ponieważ w równym stopniu dotyczy podstawowej produkcji żywności (o czym piszemy na www.agrodoradca24.pl) jak i przetwórstwa żywności. »
Procedury graniczne Unii Europejskiej z Wielką Brytanią od 1 stycznia 2021 r.
W konsekwencji opuszczenia Unii Europejskiej w dniu 31 stycznia 2020 roku przez Wielką Brytanię, po tej dacie rozpoczął się tzw. okres przejściowy, mający zapewnić w niezmienionej formie kontynuację obecnych relacji pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, które zakończą się 31 grudnia 2020 r. »
Nowy wyrok TSUE dotyczący tzw. oświadczenia nieswoistego
W wyniku zadanych w 2018 r. przez niemiecki <a >Federalny Trybunał Sprawiedliwościdwóch pytań prejudycjalnych Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) zajmował się zagadnieniem charakteru opakowania suplementu żywnościowego potencjalnie wprowadzającego w błąd. »
- « pierwsza
- «
- 1
- 2
- 3