Food4Future 2024: nowe horyzonty dla przemysłu spożywczego
Tradycyjne podejście do przemysłu rolno-spożywczego przechodzi zasadniczą transformację. Food4Future to wydarzenie skupiające się na innowacjach i trendach napędzających transformację branży spożywczej. W tej edycji dominował Foodtech 6.0 , to rewolucja, która jest punktem zwrotnym w branży spożywczej. »
Bezpieczeństwo żywności w praktyce na Food 4 Future – Expo Foodtech w Bilbao
Nauka oraz działalność badawczo-rozwojowa (B+R) odgrywają kluczową rolę w ukształtowaniu przyszłości naszego żywienia. Przełomowe badania laboratoryjne otwierają drogę do tworzenia nowych składników żywności, odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, rosnącym popytem na białko oraz ewoluującymi preferencjami konsumentów. »
Sprawa w TSUE, maksymalne poziomy witamin i minerałów
Sprawa dotycząca ograniczeń nałożonych na suplement diety zawierający cynk została przedstawiona Trybunałowi Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE). Centrum tej kwestii stanowi zakaz wprowadzania na rynek produktu, który po spożyciu w zalecanych dawkach może spowodować przekroczenie maksymalnej dziennie dopuszczalnej ilości cynku, ustalonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Kontrowersje wywołała sytuacja na rynku austriackim, gdzie stwierdzono, że suplement diety z dzienną porcją 37 mg cynku jest niezgodny z rekomendacjami EFSA, według których górny bezpieczny limit (UL) wynosi 25 mg. »
Dyrektywa ws. greenwashingu
Już za kilka dni: 26 marca 2024 r wchodzi w życie dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/825 z dnia 28 lutego 2024 r. w sprawie zmiany dyrektyw 2005/29/WE i 2011/83/UE w odniesieniu do wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami oraz lepsze informowanie, która potocznie nazywana jest dyrektywą ws. greenwashingu. »
BRCGS dla materiałów opakowaniowych w wersji 6
W dzisiejszym globalnym środowisku biznesowym zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych stało się kluczowym wyzwaniem dla producentów i dostawców. Norma BRCGS (British Retail Consortium Global Standard) dla materiałów opakowaniowych w wersji 6 stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując kompleksowy zestaw wymagań zapewniających bezpieczeństwo, legalność i jakość opakowań. »
Nanoopakowania
Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »
Nowe obowiązki: poznaj „normy handlowe” w sektorze owoców i warzyw
Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »
Salmonelloza: epidemiologia i patogeniczność, zwalczanie
Nasilenie infekcji Salmonellą zależy od konkretnego szczepu odpowiedzialnego za infekcję i od stanu zdrowia żywiciela. Dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i dorośli z obniżoną odpornością stanowią specyficzną grupę bardziej podatną na salmonellozę. »
Sztuczna inteligencja (AI) w produkcji żywności
Wyzwania związane z ograniczeniem chorób przenoszonych przez żywność są wieloaspektowe i złożone oraz znacznie różnią się w zależności od regionu, kraju oraz konkretnego patogenu i żywności, której dotyczy problem. W wielu krajach obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność jest w zasadzie nieznane, głównie ze względu na brak zarówno systemów nadzoru zdrowia publicznego, jak i systematycznego nadzoru żywności pod kątem patogenów przenoszonych przez żywność. Jak można w tym celu wykorzystać AI? »
- « pierwsza
- «
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- »
- ostatnia »