• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Warto wdrażać GMP/GHP w przemyśle żywnościowym

Zastosowanie umami w produkcji żywności

  • 7 czerwca 2024

Smak umami, choć często określany jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego, przez długi czas pozostawał niezauważony i niedoceniany w kulturze zachodniej. Jego odkrycie na początku XX wieku przez japońskiego chemika Kikunae Ikedę zrewolucjonizowało rozumienie smaków i ich zastosowanie w gastronomii. Ikeda, analizując tradycyjny japoński bulion dashi, zidentyfikował glutaminian sodu jako kluczowy składnik odpowiadający za ten wyjątkowy, głęboki smak, który nazwał umami. »

  • Aktualności
Więcej
2024-05-28 10_39_43-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne cz. 1

  • 28 maja 2024

Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego rodzaju odpowiedzialność może obejmować przypadki, w których produkty wprowadzone na rynek są niebezpieczne dla konsumentów, a ich użytkowanie prowadzi do poważnych szkód zdrowotnych lub śmierci. Przykładem może być wprowadzenie do obrotu żywności zanieczyszczonej szkodliwymi substancjami, która powoduje masowe zatrucia. W takich przypadkach, jeśli producent działał z zamiarem bezpośrednim, rażącym niedbalstwem, lub świadomie zlekceważył obowiązujące normy i standardy, może być oskarżony o przestępstwo i podlegać sankcjom karnym, w tym grzywnie, karze pozbawienia wolności, a nawet zamknięciu działalności gospodarczej. »

  • Aktualności
Więcej
2024-05-28 10_39_43-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne cz. 2

  • 28 maja 2024

Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego rodzaju odpowiedzialność może obejmować przypadki, w których produkty wprowadzone na rynek są niebezpieczne dla konsumentów, a ich użytkowanie prowadzi do poważnych szkód zdrowotnych lub śmierci. Przykładem może być wprowadzenie do obrotu żywności zanieczyszczonej szkodliwymi substancjami, która powoduje masowe zatrucia. W takich przypadkach, jeśli producent działał z zamiarem bezpośrednim, rażącym niedbalstwem, lub świadomie zlekceważył obowiązujące normy i standardy, może być oskarżony o przestępstwo i podlegać sankcjom karnym, w tym grzywnie, karze pozbawienia wolności, a nawet zamknięciu działalności gospodarczej. »

  • Aktualności
Więcej
AdobeStock_454358991

Sekrety miodu – jak wybrać najlepszy produkt?

  • 27 maja 2024

Polacy mają ogromny wybór, jeśli chodzi o miód, dzięki bogatej ofercie rynkowej. Różnorodność dostępnych rodzajów i odmian miodu sprawia, że wybór odpowiedniego produktu może być wyzwaniem. Na co więc zwrócić uwagę przy zakupie miodu? »

  • Aktualności
Więcej
Mama

Zdrowa mama, zdrowe dziecko: Dlaczego kobiety w ciąży powinny unikać przetworzonej żywności?

  • 22 maja 2024

Najnowsze badania opublikowane w "Environmental International" rzucają nowe światło na ryzyka związane ze spożyciem wysokoprzetworzonej żywności przez kobiety w ciąży.  »

  • Aktualności
Więcej
YZvdwap9W2QFBfs

Spersonalizowana Żywność z Druku 3D: nowa era branży żywieniowej

  • 21 maja 2024

Technologia druku 3D zrewolucjonizowała wiele branż, od medycyny po architekturę. Obecnie wkracza także do świata gastronomii, otwierając zupełnie nowe możliwości w zakresie spersonalizowanej żywności. Dzięki drukowi 3D, konsumenci mogą cieszyć się posiłkami dostosowanymi do ich indywidualnych potrzeb, preferencji smakowych i wartości odżywczych. Jakie korzyści niesie za sobą ta nowa technologia i jakie możliwości oferuje dla konsumentów? »

  • Aktualności
Więcej
Brak licencji na transport to poważne oszustwo w przetargu

Zapobieganie oszustwom produktowym: aktualizacje IFS dla przemysłu spożywczego

  • 13 maja 2024

IFS przedstawił zaktualizowane wytyczne „Product Fraud Mitigation”, mające na celu wsparcie przedsiębiorstw we wdrażaniu strategii przeciwdziałania manipulacjom związanym z żywnością i jej opakowaniami. »

  • Aktualności
Więcej
2024-05-12 21_39_07-Nowa era żywienia. Drukowanie żywności 3D i inne technologie

Nowa era żywienia. Drukowanie żywności 3D i inne technologie.

  • 12 maja 2024

Druk 3D przekształca przemysł żywnościowy, umożliwiając produkcję zaawansowanych, zdrowych i zrównoważonych produktów spożywczych na masową skalę. Technologia ta otwiera nowe możliwości nie tylko dla wytwórców, ale również dla konsumentów, którzy coraz częściej poszukują innowacyjnych i etycznych alternatyw dla tradycyjnych produktów.  »

  • Aktualności
Więcej
Grillowanie mięsa

Oceny Nutri-Score dla przetworów mięsnych: analiza SGGW wskazuje na niedoskonałości

  • 12 maja 2024

W marcu 2024 roku w czasopiśmie Nutrients opublikowano artykuł, który zwraca uwagę na ewentualne niedociągnięcia systemu Nutri-Score w kontekście przetworów mięsnych dostępnych na polskim rynku. »

  • Aktualności
Więcej
AdobeStock_561908362

Nutri-Score pod lupą: Raport WUM o wpływie systemu znakowania na wybory żywieniowe konsumentów

  • 26 kwietnia 2024

Badania przeprowadzone przez specjalistów z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rzucają światło na potencjalne wady systemu znakowania produktów na froncie opakowani Nutri-Score – tj. systemu etykietowania żywności, który umożliwia szybką i intuicyjną ocenę wartości odżywczych produktów spożywczych. Wyniki opublikowane w raporcie pt. „Opinia polskich specjalistów z zakresu żywienia na temat znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą” wskazują, że system może wprowadzać konsumentów w błąd, promując produkty ultra przetworzone kosztem żywności naturalnej. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • »
  • ostatnia »
4322431743184316431543144313431243114302

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip