Zatwierdzenie glifosatu
Zatwierdzenie glifosatu zostało odnowione zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/2660 wydanym 28 listopada 2023 roku. Decyzja ta opiera się na rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz wiąże się ze zmianą w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 540/2011. »
Znakowanie produktów zawierających owady
Komisja Europejska nie rozważa obecnie wprowadzenia dodatkowych wymogów dotyczących etykietowania żywności zawierającej owady. Obecne przepisy unijne zapewniają, że konsumenci są informowani o zawartości takich produktów. Natomiast w Polsce zostanie wprowadzony obowiązek znakowania żywności zawierającej owady. »
Monakolina K.: aktualny status oświadczenia zdrowotnego
Na poziomie Unii Europejskiej finalizowane są prace nad usunięciem oświadczenia zdrowotnego o monakolinie K z fermentowanego czerwonego ryżu. Obecnie oświadczenie to, głoszące, że „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi", znajduje się na liście dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych według rozporządzenia 432/2012. »
Nowe podejście do alergenów: na horyzoncie zmiany
Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »
Ryzyko reakcji alergicznych spowodowanych spożyciem emulgatorów pochodzących z kwasu behenowego
Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »
Ograniczenie azotynów i azotanów w żywności w UE
W kontekście europejskiego planu walki z rakiem, Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu bardziej rygorystycznych limitów stosowania azotynów i azotanów w żywności. Celem tego działania jest ochrona konsumentów przed substancjami rakotwórczymi oraz zapewnienie, że żywność dostępna w Unii Europejskiej jest bezpieczna. »
Zmiany w Ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Nowelizacja ustawy została przyjęta na podstawie aktu prawnego z 13 lipca 2023 r., który wprowadził zmiany nie tylko w ustawie dotyczącej gospodarki opakowaniami, ale także wpłynął na przepisy innych ustaw z 1996 r. oraz z 2015 r. Kluczowym celem nowelizacji jest wprowadzenie systemu kaucyjnego do polskiego systemu prawnego. »
Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój
Dokument Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój pod którym podpisali się Raymond O'Rourke, przewodniczący zarządu EFSA oraz Bernhard Url , dyrektor wykonawczy EFSA opublikowany został w historycznym momencie EFSA: w 2021 r. weszła w życie zmiana ogólnego prawa żywnościowego, która zwiększyła zakres odpowiedzialności wobec obywateli UE. »
Dobrostan zwierząt w świetle strategii „Od pola do stołu”
W swojej rezolucji w sprawie wykonania rozporządzenia w sprawie transportu Parlament Europejski wezwał Komisję do ustanowienia wspólnych minimalnych norm dla systemów śledzenia wszystkich przewozów, aby umożliwić gromadzenie danych w sposób bardziej zharmonizowany. »
Wykorzystanie termofilnych Bacillus w produkcji żywności
Bacillus termofilny jest dobrze tolerowany w warunkach wysokiej temperatury, korzystnie wpływając na zachowanie witalności podczas obróbki termicznej. Charakterystyka wytwarzania zarodników sprawia, że Bacillus dobrze przeżywają i funkcjonują w przewodzie pokarmowym. »
- « pierwsza
- «
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- »
- ostatnia »