Węglowodory mineralne w żywności
Eksperci EFSA wstępnie stwierdzili, że węglowodory nasycone olejem mineralnym (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdziły się również wcześniej stawiane tezy, że niektóre substancje w grupie znane jako węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) stanowią potencjalny problem dla zdrowia ludzi. »
Ocena QPS
Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa (EFSA) jest proszony o ocenę bezpieczeństwa czynników biologicznych we wnioskach, które otrzymuje w celu uzyskania zezwolenia na dopuszczenie do obrotu dodatków paszowych, dodatków do żywności, enzymów spożywczych, środków aromatyzujących do żywności, nowe potrawy oraz środków ochrony roślin („produkty regulowane”). »
Pozostałości pestycydów
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie obniżą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że te dwa chemikalia, należące do grupy pestycydów neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam, stanowią duże zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności zapylaczy. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 roku. »
Cukrole i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Cukrole, nazywane również ogólniej alkoholami cukrowymi, to grupa związków organicznych. Pochodzą od cukrów, mają słodki smak, dlatego są powszechnie używane w przemyśle spożywczym. Cukrole to białe substancje stałe, które są rozpuszczalne w wodzie. Mogą występować naturalnie w różnych produktach albo być produkowane syntetycznie. »
Identyfikowalność w produkcji żywności
Identyfikowalność jest narzędziem zarządzania ryzykiem, które umożliwia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze lub władzom wycofanie lub odzyskanie produktów, które zostały uznane za niebezpieczne. Jest ona podstawą polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności. »
EFSA: ponowna ocena enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę
Enzymy spożywcze znajdujące się w obrocie w Unii Europejskiej w tym również nowe, podlegają ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i zatwierdzeniu za pośrednictwem wspólnotowego wykazu UE. »
E959 - ponowna ocena bezpieczeństwa
Rozporządzenie (WE) nr 1333/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków do żywności wymaga, aby dodatki do żywności podlegały ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zanim zostaną dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (UE). Ponadto przewiduje się, że dodatki do żywności muszą pozostawać pod stałą obserwacją i muszą być ponownie oceniane przez EFSA. »
- « pierwsza
- «
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- »
- ostatnia »