• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
AdobeStock_655680156

Jadalne owady w Unii Europejskiej: rok po nowelizacji Rozporządzenia

  • 25 kwietnia 2024

Rok po tym, jak 24 stycznia 2023 r. weszła w życie nowelizacja Rozporządzenia Unii Europejskiej, w którym została rozszerzona lista jadalnych owadów, obawy o ich masowe pojawienie się w produktach spożywczych okazały się przesadzone. Mimo wprowadzenia dyrektywy zezwalającej na spożywanie larw chrząszcza pleśniowego, wielu sprzedawców detalicznych, zwłaszcza piekarnie, jasno oświadczyło: „Nie przetwarzamy insektów”.  »

  • Aktualności
Więcej
AdobeStock_718310303

Dodatki do żywności vs trend Well-being – po której stronie leży zdrowie?

  • 24 kwietnia 2024

Na przestrzeni ostatnich dekad w sektorze żywnościowym nastąpiło wiele zmian w skali globalnej. Jedną z nich jest rozpowszechnienie trendu zdrowotnego, w którym zdrowie jest istotnym motywem konkurującym z doznaniami sensorycznymi i idącą za nimi przyjemnością. W tym czasie prężnie analizowano również wpływ żywności na zdrowie i rozpoczęto informowanie społeczeństwa o istocie żywności w kształtowaniu zdrowia, dzięki czemu zwiększyła się świadomość żywieniowa. Jednocześnie obserwuje się tendencję do zwiększania wygody w korzystaniu z żywności.  »

  • Aktualności
Więcej
AdobeStock_113434530

Biokonserwacja żywności, czyli powrót do naturalności

  • 23 kwietnia 2024

Obecnie, wśród społeczeństwa panuje moda na żywność minimalnie przetworzoną, naturalną i funkcjonalną, która charakteryzuje się pozytywnym wpływem na fizjologię człowieka. Czynnikiem mającym istotne znaczenie dla nowych preferencji konsumenckich był odnotowany jeszcze do niedawna intensywny rozwój rynku dodatków do żywności, sztucznych konserwantów. Wówczas, konsumenci oczekiwali żywności aromatyzowanej, o maksymalnie wydłużonym terminie przydatności, żywności “egzotycznej”, która musiała przebyć długą drogę, aby dotrzeć do konsumenta.  »

  • Aktualności
Więcej
Zrzut ekranu 2024-04-19 o 10.46.50

Food4Future 2024: nowe horyzonty dla przemysłu spożywczego

  • 19 kwietnia 2024

Tradycyjne podejście do przemysłu rolno-spożywczego przechodzi zasadniczą transformację. Food4Future to wydarzenie skupiające się na innowacjach i trendach napędzających transformację branży spożywczej. W tej edycji dominował Foodtech 6.0 , to rewolucja, która jest punktem zwrotnym w branży spożywczej. »

  • Aktualności
Więcej
pobrane

Bezpieczeństwo żywności w praktyce na Food 4 Future – Expo Foodtech w Bilbao

  • 10 kwietnia 2024

Nauka oraz działalność badawczo-rozwojowa (B+R) odgrywają kluczową rolę w ukształtowaniu przyszłości naszego żywienia. Przełomowe badania laboratoryjne otwierają drogę do tworzenia nowych składników żywności, odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, rosnącym popytem na białko oraz ewoluującymi preferencjami konsumentów. »

  • Aktualności
Więcej
AdobeStock_239522793

Dodawanie substancji wzbogacających do żywności

  • 3 kwietnia 2024

Już 5 kwietnia 2024 wchodzą w życie przepisy na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 marca 2024 r. dotyczącego dodawania substancji wzbogacających do żywności.  »

  • Aktualności
Więcej
Utylizacja przeterminowanych leków jest ważne dla ochrony środowiska

Sprawa w TSUE, maksymalne poziomy witamin i minerałów

  • 25 marca 2024

Sprawa dotycząca ograniczeń nałożonych na suplement diety zawierający cynk została przedstawiona Trybunałowi Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE). Centrum tej kwestii stanowi zakaz wprowadzania na rynek produktu, który po spożyciu w zalecanych dawkach może spowodować przekroczenie maksymalnej dziennie dopuszczalnej ilości cynku, ustalonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Kontrowersje wywołała sytuacja na rynku austriackim, gdzie stwierdzono, że suplement diety z dzienną porcją 37 mg cynku jest niezgodny z rekomendacjami EFSA, według których górny bezpieczny limit (UL) wynosi 25 mg. »

  • Aktualności
Więcej
podpisywanie dokumentu

Dyrektywa ws. greenwashingu

  • 17 marca 2024

Już za kilka dni: 26 marca 2024 r wchodzi w życie dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/825 z dnia 28 lutego 2024 r. w sprawie zmiany dyrektyw 2005/29/WE i 2011/83/UE w odniesieniu do wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami oraz lepsze informowanie, która potocznie nazywana jest dyrektywą ws. greenwashingu.  »

  • Aktualności
Więcej
Niestandardowe działania reklamowe w internecie

BRCGS dla materiałów opakowaniowych w wersji 6

  • 10 marca 2024

W dzisiejszym globalnym środowisku biznesowym zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych stało się kluczowym wyzwaniem dla producentów i dostawców. Norma BRCGS (British Retail Consortium Global Standard) dla materiałów opakowaniowych w wersji 6 stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując kompleksowy zestaw wymagań zapewniających bezpieczeństwo, legalność i jakość opakowań. »

  • Aktualności
Więcej
Recykling opakowań

Nanoopakowania

  • 10 marca 2024

Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • »
  • ostatnia »
4301430042994298428842874286428142804279

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip