Salmonelloza: epidemiologia i patogeniczność, zwalczanie
Nasilenie infekcji Salmonellą zależy od konkretnego szczepu odpowiedzialnego za infekcję i od stanu zdrowia żywiciela. Dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i dorośli z obniżoną odpornością stanowią specyficzną grupę bardziej podatną na salmonellozę. »
Sztuczna inteligencja (AI) w produkcji żywności
Wyzwania związane z ograniczeniem chorób przenoszonych przez żywność są wieloaspektowe i złożone oraz znacznie różnią się w zależności od regionu, kraju oraz konkretnego patogenu i żywności, której dotyczy problem. W wielu krajach obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność jest w zasadzie nieznane, głównie ze względu na brak zarówno systemów nadzoru zdrowia publicznego, jak i systematycznego nadzoru żywności pod kątem patogenów przenoszonych przez żywność. Jak można w tym celu wykorzystać AI? »
Nowe wydanie globalnego standardu BRCGS dla produktów bezglutenowych: Podnoszenie poprzeczki dla branży
W świetle rosnącej świadomości i zapotrzebowania na produkty bezglutenowe, BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) ogłosiło wydanie czwartej wersji swojego globalnego standardu dotyczącego produktów bezglutenowych. »
Kwas behenowy poza listą alergenów: projekt rozporządzenia
Został opracowany projekt: „ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) …/… z dnia XXX zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do kwasu behenowego z nasion gorczycy do stosowania w produkcji niektórych emulgatorów. »
Kontrole na nowych zasadach
Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2024/286, datowane na styczeń 2024 roku, które modyfikuje poprzednie rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793. Nowe przepisy wprowadzają tymczasowe zaostrzenie kontroli urzędowych i implementują dodatkowe środki nadzwyczajne dotyczące importu do Unii Europejskiej wybranych produktów z krajów trzecich. »
Nieorganiczny arsen w żywności – obawy o zdrowie potwierdzone
Narażenie konsumentów na arsen nieorganiczny w żywności budzi obawy zdrowotne zgodnie z wnioskami z najnowszej oceny ryzyka tego zanieczyszczenia przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia te potwierdzają wyniki poprzedniej oceny EFSA dotyczącej ryzyka związanego z obecnością arsenu nieorganicznego w żywności z 2009 roku. »
Probiotyki – najważniejsze wyzwania na europejskim rynku
Manifest opublikowany 9 grudnia 2023 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków (IPA) jest okazją do zwrócenia uwagi na chaos, jaki panuje na etykietach żywności i suplementów diety zawierających probiotyki, na jednolitym rynku Starego Kontynentu. »
Nutri-Score pod lupą
W obliczu rosnącej świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego odżywiania, Polska stoi na progu wprowadzenia przełomowej inicjatywy: opracowania własnego, narodowego systemu oznakowania wartości odżywczej żywności. Ten ambitny krok ma na celu pokonanie ograniczeń obecnego systemu Nutri-Score, który, mimo swoich zalet, jest obiektem szeroko zakrojonej krytyki zarówno ze strony specjalistów w dziedzinie dietetyki, jak i konsumentów. »
Owady: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności
W dobie rosnących wyzwań związanych z zabezpieczeniem żywnościowym oraz potrzeby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko, coraz większą uwagę przyciąga nietypowe, lecz obiecujące źródło białka – owady. Choć dla wielu kulturowo nieprzyjęte, owady są już od dawna elementem diety w wielu regionach świata, a ich potencjał jako zrównoważonej żywności zdobywa na znaczeniu również w naszym kraju. »
Ponowna ocena Erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności i odrzucenie wniosku o wyłączenie ostrzeżenia o efektach przeczyszczających
W świetle ostatnich badań, panel ekspertów ponownie ocenił erytrytol (E 968) – popularny dodatek do żywności, wykorzystywany jako substancja słodząca. Erytrytol, poliol otrzymywany poprzez fermentację z Moniliella pollinis BC lub Moniliella megachiliensis KW3-6, jest dobrze wchłaniany przez ludzki organizm, a jego metabolizm prowadzi do powstania erytronianu. Niewielka część tej substancji jest metabolizowana, a większość jest wydalana z moczem w niezmienionej formie. Badania nie wykazały obaw dotyczących genotoksyczności erytrytolu. »
- « pierwsza
- «
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- »
- ostatnia »