Wyrok TSUE – jak podawać konsumentom informacje o obniżce cen środków spożywczych
Sprawa, która wpłynęła do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, została zainicjowana przez Verbraucherzentrale Baden-Württemberg eV, stowarzyszenie konsumentów z Badenii-Wirtembergii, przeciwko Aldi Süd Dienstleistungs SE & Co. OHG, członkowi grupy Aldi Süd. Głównym przedmiotem sporu są informacje na temat obniżek cen prezentowane w reklamach dotyczących sprzedaży produktów spożywczych. »
Nowe regulacje UE dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów biobójczych, rolniczych oraz produktów spożywczych
Z końcem października 2024 roku w Unii Europejskiej opublikowano szereg rozporządzeń dotyczących różnych sektorów – od rolnictwa, przez środki ochrony roślin i produkty biobójcze, po nowe przepisy związane z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości substancji chemicznych w produktach spożywczych. Nowe regulacje mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, zrównoważoną ochronę środowiska oraz precyzyjne standardy kontroli jakości. »
Jak cyfrowy paszport produktu zmienia oblicze przemysłu?
Coraz więcej słyszy się na temat rozwiązania Cyfrowego Paszportu Produktu (DPP). W najbliższych latach ma on bowiem zrewolucjonizować procesy monitorowania towarów, ich wytwarzania oraz dystrybucji. W kontekście nowych wymogów, dynamicznie zmieniających się realiów i szybko rosnących oczekiwać klientów DPP staje się więc kluczowym narzędziem pozwalającym sprostać oczekiwaniom i przenieść swój zakład produkcyjny na poziom Industry 4.0. Czym jest Cyfrowy Paszport Produktu? Jak się do niego przygotować? Jakie korzyści przyniesie zakładom produkcyjnym? O tym w artykule. »
Jak stosować przepisy dotyczące dodatków do żywności: przewodnik dla producentów
Dodatki do żywności odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej produkcji żywności, poprawiając jej trwałość, smak, wygląd i strukturę. W Unii Europejskiej (UE) stosowanie dodatków do żywności jest ściśle regulowane, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów oraz zgodność z zasadami transparentności i ochrony zdrowia. Każdy dodatek musi zostać zatwierdzony przez UE i wpisany na tzw. pozytywną listę wraz z warunkami jego stosowania. Przepisy te wynikają z rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, które określa zasady stosowania dodatków do żywności. W artykule przedstawimy, jak producenci mogą skutecznie stosować przepisy dotyczące dodatków, dbając o bezpieczeństwo żywności oraz zgodność z obowiązującymi regulacjami. »
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część I
Na alergie pokarmowe cierpi około 220 milionów ludzi na całym świecie. Większość reakcji alergicznych na żywność jest jednak spowodowana ograniczoną liczbą alergenów pokarmowych. W większości krajów istnieją przepisy wymagające jasnego oznakowania na opakowaniu listy alergenów z określonym priorytetem, jeśli są one celowo dodawane do żywności jako składniki. »
Zagrożenia mikropowodziowe w zalanych budynkach
Powodzie tworzą środowisko sprzyjające namnażaniu się drobnoustrojów w powietrzu w pomieszczeniach, dostarczając składników odżywczych i wilgoci oraz wprowadzając nowe drobnoustroje z zewnątrz do pomieszczeń. Dlatego ważne jest, aby lepiej zrozumieć poziom proliferacji i charakterystykę drobnoustrojów w powietrzu wewnętrznym zalanych budynków. »
Już wkrótce nowe zasady sprzedaży alkoholu w Polsce. Koniec z alko-tubkami.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt rozporządzenia, który wprowadza nowe przepisy dotyczące opakowań niektórych napojów spirytusowych. Rozporządzenie to ma na celu uregulowanie sposobu pakowania napojów alkoholowych o pojemności do 200 ml, aby zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd, szczególnie w kontekście produktów, które mogą przypominać artykuły spożywcze dla dzieci. Nowe regulacje stanowią odpowiedź na rosnące postulaty społeczne oraz działania organizacji zwalczających alkoholizm, które podkreślają negatywny wpływ łatwej dostępności alkoholu w małych opakowaniach. »
Nowe przepisy dla producentów: substancje botaniczne z zakazem stosowania
Producenci żywności muszą przygotować się na ważne zmiany prawne dotyczące składników botanicznych, które od lat były stosowane w produktach spożywczych. Nowelizacja rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady ma na celu przeniesienie kilku preparatów roślinnych, zawierających pochodne hydroksyantracenu, na listę substancji zakazanych. Substancje te budziły obawy w kontekście bezpieczeństwa zdrowotnego. »
- « pierwsza
- «
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- »
- ostatnia »
 Podcasty i wideo porady
Podcasty i wideo porady Checklisty i procedury
Checklisty i procedury E-booki
E-booki Magazyn
Magazyn












 
 
  /WiedzaiPraktyka
/WiedzaiPraktyka /wip
/wip