• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Jabłka idealnie pasują do jesiennej sałatki warzywno-owocowej

Nowe obowiązki: poznaj „normy handlowe” w sektorze owoców i warzyw

  • 10 marca 2024

Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »

  • Aktualności
Więcej
Choroba funkcjonariusza może skutkować rozwiązaniem stosunku służbowego

Salmonelloza: epidemiologia i patogeniczność, zwalczanie

  • 10 marca 2024

Nasilenie infekcji Salmonellą zależy od konkretnego szczepu odpowiedzialnego za infekcję i od stanu zdrowia żywiciela. Dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i dorośli z obniżoną odpornością stanowią specyficzną grupę bardziej podatną na salmonellozę. »

  • Aktualności
Więcej
Analiza wskaźnika produkcji przemysłowej w Polsce

Sztuczna inteligencja (AI) w produkcji żywności

  • 10 marca 2024

Wyzwania związane z ograniczeniem chorób przenoszonych przez żywność są wieloaspektowe i złożone oraz znacznie różnią się w zależności od regionu, kraju oraz konkretnego patogenu i żywności, której dotyczy problem. W wielu krajach obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność jest w zasadzie nieznane, głównie ze względu na brak zarówno systemów nadzoru zdrowia publicznego, jak i systematycznego nadzoru żywności pod kątem patogenów przenoszonych przez żywność. Jak można w tym celu wykorzystać AI? »

  • Aktualności
Więcej
Warszawa przeżywa boom małych targów, z jedzeniem od lokalnych producentów.

Nowe wydanie globalnego standardu BRCGS dla produktów bezglutenowych: Podnoszenie poprzeczki dla branży

  • 27 lutego 2024

W świetle rosnącej świadomości i zapotrzebowania na produkty bezglutenowe, BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) ogłosiło wydanie czwartej wersji swojego globalnego standardu dotyczącego produktów bezglutenowych.  »

  • Aktualności
Więcej
Druga ustawa antykryzysowa

Kwas behenowy poza listą alergenów: projekt rozporządzenia

  • 21 lutego 2024

Został opracowany projekt: „ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) …/… z dnia XXX zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do kwasu behenowego z nasion gorczycy do stosowania w produkcji niektórych emulgatorów. »

  • Aktualności
Więcej
Jest pomysł, żeby nie karać kierowców podczas kontroli w firmie za naruszenia czasu pracy.

Kontrole na nowych zasadach

  • 16 lutego 2024

Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2024/286, datowane na styczeń 2024 roku, które modyfikuje poprzednie rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793. Nowe przepisy wprowadzają tymczasowe zaostrzenie kontroli urzędowych i implementują dodatkowe środki nadzwyczajne dotyczące importu do Unii Europejskiej wybranych produktów z krajów trzecich. »

  • Aktualności
Więcej
Warto wdrażać GMP/GHP w przemyśle żywnościowym

Nieorganiczny arsen w żywności – obawy o zdrowie potwierdzone

  • 8 lutego 2024

Narażenie konsumentów na arsen nieorganiczny w żywności budzi obawy zdrowotne zgodnie z wnioskami z najnowszej oceny ryzyka tego zanieczyszczenia przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia te potwierdzają wyniki poprzedniej oceny EFSA dotyczącej ryzyka związanego z obecnością arsenu nieorganicznego w żywności z 2009 roku. »

  • Aktualności
Więcej
Lekarka tłumaczy coś pacjentowi

Probiotyki – najważniejsze wyzwania na europejskim rynku

  • 8 lutego 2024

Manifest opublikowany 9 grudnia 2023 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków (IPA) jest okazją do zwrócenia uwagi na chaos, jaki panuje na etykietach żywności i suplementów diety zawierających probiotyki, na jednolitym rynku Starego Kontynentu. »

  • Aktualności
Więcej
2024-02-04 21_04_34-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Nutri-Score pod lupą

  • 4 lutego 2024

W obliczu rosnącej świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego odżywiania, Polska stoi na progu wprowadzenia przełomowej inicjatywy: opracowania własnego, narodowego systemu oznakowania wartości odżywczej żywności. Ten ambitny krok ma na celu pokonanie ograniczeń obecnego systemu Nutri-Score, który, mimo swoich zalet, jest obiektem szeroko zakrojonej krytyki zarówno ze strony specjalistów w dziedzinie dietetyki, jak i konsumentów.  »

  • Aktualności
Więcej
2024-01-25 15_06_03-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Owady: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności

  • 25 stycznia 2024

W dobie rosnących wyzwań związanych z zabezpieczeniem żywnościowym oraz potrzeby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko, coraz większą uwagę przyciąga nietypowe, lecz obiecujące źródło białka – owady. Choć dla wielu kulturowo nieprzyjęte, owady są już od dawna elementem diety w wielu regionach świata, a ich potencjał jako zrównoważonej żywności zdobywa na znaczeniu również w naszym kraju. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • »
  • ostatnia »
4278427742764270426942654259426142554254

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip