Nowe limity: dodatki do żywności
Istotna zmiana wynikająca z rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1329 z dnia 29 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476). »
Chlorek rybozydu nikotynamidu
W załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które mogą być dodawane do żywności. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/16 zezwolono na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności dla dorosłych do stosowania w suplementach żywnościowych zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. »
Kannabidiol (CBD) w suplementach diety
Kannabidiol (CBD) jest uznany za żywność zgodnie z art. 2 Rozporządzenia 178/2002 r. Komisja Europejska uważa CBD za nową żywność (NF), której wprowadzenie na rynek musi być zgodne z przepisami dotyczącymi nowych produktów spożywczych. Obecnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenia nowe wnioski w sprawie CBD. »
Food 4 Future Bilbao World Summit: Przyszłość zrównoważonej produkcji żywności dzięki robotyce i sztucznej inteligencji
W ramach Food 4 Future Bilbao World Summit (15-18 maja 2023), odbyło się spotkanie ekspertów z dziedziny sztucznej inteligencji zastosowanej do projektowania nowych produktów spożywczych, technologii przemysłowych w produkcji żywności, centrów badawczo-rozwojowych zajmujących się doskonaleniem procesów produkcji i wykorzystaniem zasobów, innowacyjnych inicjatyw oraz rozwiązań mających wpływ na sektor, start-upów, które rewolucjonizują rynek i spełniają niespełnione potrzeby, a także modeli biznesowych i historii sukcesu firm i korporacji w tej branży. »
Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany
Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, „budzi obawy zdrowotne”, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA). »
Arsen: zmiany limitów
Arsen jest wszechobecnym metaloidem występującym w niskich stężeniach w skałach, glebie i naturalnych wodach gruntowych. Ponadto działalność antropogeniczna przyczyniła się również do zwiększenia poziomu arsenu w środowisku na skutek emisji przemysłowych (górnictwo, wytop metali nieżelaznych i spalanie paliw kopalnych), a także stosowania arsenu w nawozach, środkach do konserwacji drewna, środkach owadobójczych lub herbicydach. Chociaż narażenie przez skórę i przez drogi oddechowe jest możliwe, głównymi drogami narażenia na arsen są żywność i woda pitna. »
Węglowodory mineralne w żywności
Eksperci EFSA wstępnie stwierdzili, że węglowodory nasycone olejem mineralnym (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdziły się również wcześniej stawiane tezy, że niektóre substancje w grupie znane jako węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) stanowią potencjalny problem dla zdrowia ludzi. »
Ocena QPS
Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa (EFSA) jest proszony o ocenę bezpieczeństwa czynników biologicznych we wnioskach, które otrzymuje w celu uzyskania zezwolenia na dopuszczenie do obrotu dodatków paszowych, dodatków do żywności, enzymów spożywczych, środków aromatyzujących do żywności, nowe potrawy oraz środków ochrony roślin („produkty regulowane”). »
- « pierwsza
- «
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- »
- ostatnia »