• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Pracodawca, który chce dać pracownikom możliwość załatwienia spraw osobistych lub zjedzenia posiłku może wprowadzić dodatkową przerwę niewliczaną do czasu pracy.

Ponowna ocena Erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności i odrzucenie wniosku o wyłączenie ostrzeżenia o efektach przeczyszczających

  • 7 stycznia 2024

W świetle ostatnich badań, panel ekspertów ponownie ocenił erytrytol (E 968) – popularny dodatek do żywności, wykorzystywany jako substancja słodząca. Erytrytol, poliol otrzymywany poprzez fermentację z Moniliella pollinis BC lub Moniliella megachiliensis KW3-6, jest dobrze wchłaniany przez ludzki organizm, a jego metabolizm prowadzi do powstania erytronianu. Niewielka część tej substancji jest metabolizowana, a większość jest wydalana z moczem w niezmienionej formie. Badania nie wykazały obaw dotyczących genotoksyczności erytrytolu. »

  • Aktualności
Więcej
pracownicy z dokumentami

Zatwierdzenie glifosatu

  • 7 grudnia 2023

Zatwierdzenie glifosatu zostało odnowione zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/2660 wydanym 28 listopada 2023 roku. Decyzja ta opiera się na rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz wiąże się ze zmianą w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 540/2011. »

  • Aktualności
Więcej
Oznakowanie "made in" nie zwiększa bezpieczeństwa produktów - twierdzą pracodawcy

Znakowanie produktów zawierających owady

  • 4 grudnia 2023

Komisja Europejska nie rozważa obecnie wprowadzenia dodatkowych wymogów dotyczących etykietowania żywności zawierającej owady. Obecne przepisy unijne zapewniają, że konsumenci są informowani o zawartości takich produktów. Natomiast w Polsce zostanie wprowadzony obowiązek znakowania żywności zawierającej owady. »

  • Aktualności
Więcej
Karta Nauczyciela nie wprowadza zmian na mocy których nauczyciele muszą składać dodatkowe oświadczenia

Monakolina K.: aktualny status oświadczenia zdrowotnego

  • 15 listopada 2023

Na poziomie Unii Europejskiej finalizowane są prace nad usunięciem oświadczenia zdrowotnego o monakolinie K z fermentowanego czerwonego ryżu. Obecnie oświadczenie to, głoszące, że „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi", znajduje się na liście dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych według rozporządzenia 432/2012. »

  • Aktualności
Więcej
Olej sojowy

Nowe podejście do alergenów: na horyzoncie zmiany

  • 10 listopada 2023

Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »

  • Aktualności
Więcej
Alergia pokarmowa

Ryzyko reakcji alergicznych spowodowanych spożyciem emulgatorów pochodzących z kwasu behenowego

  • 27 października 2023

Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »

  • Aktualności
Więcej
podpisywanie dokumentu

Ograniczenie azotynów i azotanów w żywności w UE

  • 12 października 2023

W kontekście europejskiego planu walki z rakiem, Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu bardziej rygorystycznych limitów stosowania azotynów i azotanów w żywności. Celem tego działania jest ochrona konsumentów przed substancjami rakotwórczymi oraz zapewnienie, że żywność dostępna w Unii Europejskiej jest bezpieczna. »

  • Aktualności
Więcej
Recykling opakowań

Zmiany w Ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi

  • 10 października 2023

Nowelizacja ustawy została przyjęta na podstawie aktu prawnego z 13 lipca 2023 r., który wprowadził zmiany nie tylko w ustawie dotyczącej gospodarki opakowaniami, ale także wpłynął na przepisy innych ustaw z 1996 r. oraz z 2015 r. Kluczowym celem nowelizacji jest wprowadzenie systemu kaucyjnego do polskiego systemu prawnego. »

  • Aktualności
Więcej
podpisywanie dokumentu

Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój

  • 13 września 2023

Dokument Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój pod którym podpisali się Raymond O'Rourke, przewodniczący zarządu EFSA oraz Bernhard Url , dyrektor wykonawczy EFSA opublikowany został w historycznym momencie EFSA: w 2021 r. weszła w życie zmiana ogólnego prawa żywnościowego, która zwiększyła zakres odpowiedzialności wobec obywateli UE. »

  • Aktualności
Więcej
przewożenie zwierząt przez granicę

Dobrostan zwierząt w świetle strategii „Od pola do stołu”

  • 6 września 2023

W swojej rezolucji w sprawie wykonania rozporządzenia w sprawie transportu Parlament Europejski wezwał Komisję do ustanowienia wspólnych minimalnych norm dla systemów śledzenia wszystkich przewozów, aby umożliwić gromadzenie danych w sposób bardziej zharmonizowany. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • »
  • ostatnia »
4246424542374236423542284227422642204218

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip