W planie sesji plenarnej PE: praworządność w Polsce, klimat, strategia żywnościowa
Na sesji plenarnej, która rozpoczyna się w poniedziałek w Strasburgu, europosłowie odniosą się do obaw związanych ze stanem praworządności w Polsce i zagłosują nad rezolucją klimatyczną przed konferencją COP26; zajmą się też strategią „od pola do stołu” – wynika z planu opublikowanego przez służby prasowe Parlamentu Europejskiego. »
Zdrowe życie to długie życie
Kluczem do długiego i zdrowego życia jest odpowiednia profilaktyka. Każdy może zmienić nawyki związane z niewłaściwą dietą czy ze zbyt niską aktywnością fizyczną. Medycyna naprawcza powinna być ostatecznością – zgodzili się uczestnicy panelu dyskusyjnego „Mam wpływ na swoje życie i zdrowie”, który odbył się w ramach Kongresu 590. »
Horyzont Europa
Środki na innowacyjne rozwiązania Horyzont Europa to unijny program badań i innowacji o wartości 95,5 mld euro na lata 2021–2027 i następca programu „Horyzont 2020”. Horyzont Europa opiera się na strategicznym planie przyjętym w marcu 2021 r. W ramach tego strategicznego dla UE programu znalazły się również środki na na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane. »
Foodomika (ang. foodomics): nowe podejście do żywności
Foodomika to dyscyplina badawcza, która analizuje i bada cały zestaw substancji obecnych w naszej żywności (ang. foodome). Wykorzystuje ona zaawansowane platformy analityczne do badania składu żywności, a tym samym jej właściwości odżywczych i wpływu na zdrowie. Wyniki badań z zakresu foodomiki już teraz mają bezpośredni wpływ na konsumentów i przemysł spożywczy a wszystko wskazuje na to, że ich wpływ na cały rynek żywnościowy będzie jeszcze większy. »
Polski rynek produktów ekologicznych - szanse i zagrożenia
Analizując dane statystyczne dotyczące rynku produktów ekologicznych w Polsce można odnieść wrażenie, że nadchodzą złote czasy dla producentów żywności ekologicznej a konsumenci jeszcze nigdy wcześniej nie byli skłonni płacić za żywność ekologiczną tak chętnie, jak teraz. Jest jeszcze druga strona medalu, niestety mniej optymistyczna. Dynamikę wzrostu sprzedaży może skutecznie zahamować polski rolnik, który zwyczajnie nie nadąża z produkcją lub wyprodukowaną żywność sprzedaje poza granicami Polski. »
Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej
Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego. »
Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe
Zastosowanie barwników spożywczych w celu nadania żywności bardziej atrakcyjnego i apetycznego wyglądu stosowane jest powszechnie. Dodany barwnik, choć poprawia wygląd żywności, może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumenta. Powszechnie uważa się, że barwniki naturalne są bezpieczne, natomiast badania pokazują, że mogą być przyczyną reakcji alergicznej, w tym wstrząsu anafilaktycznego. »
- « pierwsza
- «
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- »
- ostatnia »