Jak przygotować procedurę wycofywania wadliwego produktu z rynku?
Część I Każdy przedsiębiorca zobowiązany jest do zapewnienia najwyższej jakości produktów żywnościowych. Niestety niekiedy dochodzi do pomyłek lub błędów, które powodują, że w obrocie znajduje się produkt, który nie spełnia wymagań jakościowych a nawet może być niebezpieczny dla konsumentów. W tej sytuacji należy jak najszybciej wycofać produkt z rynku, korzystając z przygotowanej wcześniej procedury. »
Jak zapobiegać skażeniu żywności przez patogeny odzwierzęce?
Zapobieganie chorobom odzwierzęcym zaczyna się na etapie pozyskiwania surowca przeznaczonego do produkcji, kolejnym krokiem jest rygorystyczna kontrola środowiska produkcji i personelu. Wprowadzając program prewencji, warto przyjrzeć się miejscom w zakładzie, w których bakterie najczęściej zalegają – proponujemy skorzystać z zaprezentowanego w artykule przewodnika. »
Probiotyki na rynku żywności - perspektywy i prognozy
Raporty dotyczące rozwoju rynku probiotyków przewidują, że w latach (2020-2024). europejski rynek produktów probiotycznych będzie wykazywał tendencję rosnącą. Wszyscy analitycy oczekują znacznego wzrostu probiotyków stosowanych jako dodatki do żywności i napojów, jak również segmentu paszowego. »
Walidacja w przemyśle spożywczym
Pojęcie walidacji pojawiło się w zarządzaniu jakością wraz z normami serii ISO 9000. Początkowo tylko jako forma oceny skuteczności projektowania wyrobu, a w ostatnim wydaniu normy ISO 9001:2015 wprowadzono je dodatkowo w punkcie 7.5.2- walidacja procesu produkcji lub realizacji usługi. Walidację określono jako sposób upewniania się, że nowy wyrób lub proces jego wytwarzania, spełnia oczekiwania. Kiedy zatem możemy uznać nasz produkt czy proces za zwalidowany? Jak uzyskać pewność, że to, co ma działać, faktycznie działa i że jest skuteczne? Kiedy faktycznie spełnia oczekiwania? »