• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 18, Maj 2020

  • Lista wydań
  • 2020
  • Nr 18, Maj 2020

Arabinoksylany w ziarnach pszenicy – właściwości, wpływ na jakość wypieku

  • 3 maja 2020

Ziarno zbóż w stadium całkowitej dojrzałości, to jeden z najważniejszych surowców  w gospodarce żywnościowej świata. Aktualne technologie uprawy zbóż i postęp genetyczny w hodowli ich odmian spowodowały wysoką produkcję w krajach Europy Zachodniej, wręcz jej nadwyżkę. Konieczne stało się szukanie innych niż dotychczas możliwości wykorzystania ziarna zbóż, np. zbierając je z pola w stanie niedojrzałym.  »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Numer 18, Maj 2020 r.

  • 3 maja 2020
  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Konopie włókniste (Cannabis sativa L.) w ujęciu przepisów o nowej żywności

  • 3 maja 2020

W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów produktami pochodzącymi z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Rosnąca popularność konopi przekłada się na stale poszerzany asortyment tych produktów na pólkach sklepowych. »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Nowelizacja ustawy wprowadza jeden organ kontroli

  • 3 maja 2020
  • Patrycja Kaler

Za sprawą nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji. »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Polska Izba Mleka " BEZ GMO"

  • 3 maja 2020
  • Katarzyna Kot

Polska Izba Mleka (zwana dalej PIM) wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów oraz podmiotów zrzeszonych w PIM, opracowała Standard Polskiej Izby Mleka „BEZ GMO” (zwany dalej Standard PIM „BEZ GMO”). Umożliwia on członkom PIM oraz innym, niezrzeszonym podmiotom działającym w łańcuchu spożywczym i paszowym wdrożenie wymagań zapewniających stosowanie najlepszych praktyk w obszarze produktów BEZ GMO oraz zapewnienie zgodności z przepisami prawa.  »

  • Aktualności
Więcej

Składniki białkowe w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów, wpływ na wartość poubojową mięsa

  • 3 maja 2020

Mięso drobiowe obok mięsa wieprzowego jest najchętniej wybieranym gatunkiem mięs w Polsce. Coraz częściej do łask wracają podroby jadalne. Przy wyborze produktów mięsnych konsumenci zwracają uwagę na ich jakość i sensorykę. Jakość mięsa zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych, obrotu przedubojowego a także żywienia. Każda zmiana w żywieniu, składu dawki pokarmowej ma wpływ na wskaźniki odchowu i wartość rzeźną kurcząt i zwierząt rzeźnych. »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej
382138163820381938183817

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip