• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 5, Kwiecień 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 5, Kwiecień 2019

Brexit 2019

  • 23 kwietnia 2019

Znakowanie produktów spożywczych i napojów Jeśli Wielka Brytania opuści UE bez porozumienia (no deal Exit), dnia 29 marca 2019 r. drastycznie zmienią się zasady znakowania produktów spożywczych i napojów. Zmian jest naprawdę dużo, ale tylko niektóre z nich zaczną obowiązywać od 29 marca 2019, w zdecydowanej większości przypadków, obowiązują okresy przejściowe. W zasadzie do końca nie było jasne, w jaki sposób zostaną rozwiązane kwestie przepływu żywności pomiędzy krajami UE a Wielką Brytanią. »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Reklama suplementów diety w orzecznictwie

  • 23 kwietnia 2019

Sprawdź, co może zakwestionować organ kontrolny Przegląd orzecznictwa pokazuje, że nieprawidłowe reklamy suplementów diety to jedne z najczęstszych przyczyn nakładania kar finansowych. Reklama suplementów diety musi spełniać określone wymagania prawne i chociaż są one zdecydowanie mniej restrykcyjne niż zasady reklamy produktów leczniczych, producenci – jak pokazuje orzecznictwo – najczęściej popełniają bardzo podobne błędy. »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Jak deklarować alergeny?

  • 9 kwietnia 2019
  • Katarzyna Kot

Blisko dwa lata temu opublikowano  Zawiadomienie Komisji z 13 lipca 2017 r. dotyczące przekazy­wania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żyw­ności. Zgodnie z intencją Komisji, nowe wytyczne dotyczące deklarowania alergenów na etykiecie miały pomóc producentom. Czy tak się rzeczywiście stało, zapytałam mecenas Hannę Gąszcz-Krupowczyk, specjalizującą się w prawie żywnościowym.  »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością pochodzące z recyklingu

  • 9 kwietnia 2019

Czym są materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością? Czy takie materiały mogą pochodzić z recyklingu? »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Nr 5, Kwiecień 2019

  • 9 kwietnia 2019
  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Większe kompetencje EFSA – przed nami poważne zmiany w unijnym prawie żywnościowym

  • 9 kwietnia 2019

Parlament Europejski i Rada osiągnęły wstępne porozumienie w sprawie wniosku Komisji Europejskiej, mające na celu zmianę rozporządzenia dotyczącego prawa żywnościowego. Wniosek jest następstwem europejskiej inicjatywy obywatelskiej i ma na celu zwiększenie przejrzystości unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym, zwiększenie wiarygodności, obiektywizmu i niezależności badań stosowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Enzymy – znakowanie

  • 8 kwietnia 2019
  • Joanna Olszak

PYTANIE: „Czy na etykiecie np. mieszanki na chleb piszemy w składzie tylko, ,,enzymy” czy enzymy i wymieniamy konkretnie, jakie to są enzymy, jako składnik złożony”. »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

GMO – najważniejsze akty prawne

  • 8 kwietnia 2019

Skrót GMO pochodzi od pierwszych liter angielskiej nazwy Genetically Modified Organizm, czyli organizm genetycznie zmodyfikowany– organizm inny niż istota ludzka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych takich jak np. krzyżowanie lub naturalna rekombinacja. Wdrożenie technik nowoczesnej biotechnologii, do których należy inżynieria genetyczna, pozwala na przenoszenie wyselekcjonowanych genów z jednego organizmu do drugiego, również w obrębie gatunków niepowiązanych ze sobą. »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Listeria monocytogenes a system HACCP w zakładach produkujących mięso i produkty drobiowe RTE

  • 8 kwietnia 2019
  • Katarzyna Kot

Podmioty produkujące mięso i produkty drobiowe RTE są zobowiązane wdrożyć w swoich zakładach odpowiednie kontrole w celu ograniczenia ryzyka stwarzanego przez L. monocytogenes. »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej

Nowe zadania służb sanitarnych

  • 8 kwietnia 2019
  • Patrycja Kaler

25 października 2018 r. został ogłoszony jednolity tekst Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2018 r. poz. 2164). Zmiany jakie zostały wprowadzone w tym akcie prawnym dotyczą przede wszystkim: »

  • 2019Nr 5, Kwiecień 2019
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • »
  • ostatnia »
3685368436793681367736823673368636723674

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip