Owady: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności
W dobie rosnących wyzwań związanych z zabezpieczeniem żywnościowym oraz potrzeby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko, coraz większą uwagę przyciąga nietypowe, lecz obiecujące źródło białka – owady. Choć dla wielu kulturowo nieprzyjęte, owady są już od dawna elementem diety w wielu regionach świata, a ich potencjał jako zrównoważonej żywności zdobywa na znaczeniu również w naszym kraju. »
Ponowna ocena Erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności i odrzucenie wniosku o wyłączenie ostrzeżenia o efektach przeczyszczających
W świetle ostatnich badań, panel ekspertów ponownie ocenił erytrytol (E 968) – popularny dodatek do żywności, wykorzystywany jako substancja słodząca. Erytrytol, poliol otrzymywany poprzez fermentację z Moniliella pollinis BC lub Moniliella megachiliensis KW3-6, jest dobrze wchłaniany przez ludzki organizm, a jego metabolizm prowadzi do powstania erytronianu. Niewielka część tej substancji jest metabolizowana, a większość jest wydalana z moczem w niezmienionej formie. Badania nie wykazały obaw dotyczących genotoksyczności erytrytolu. »
Zatwierdzenie glifosatu
Zatwierdzenie glifosatu zostało odnowione zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/2660 wydanym 28 listopada 2023 roku. Decyzja ta opiera się na rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz wiąże się ze zmianą w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 540/2011. »
Znakowanie produktów zawierających owady
Komisja Europejska nie rozważa obecnie wprowadzenia dodatkowych wymogów dotyczących etykietowania żywności zawierającej owady. Obecne przepisy unijne zapewniają, że konsumenci są informowani o zawartości takich produktów. Natomiast w Polsce zostanie wprowadzony obowiązek znakowania żywności zawierającej owady. »
Monakolina K.: aktualny status oświadczenia zdrowotnego
Na poziomie Unii Europejskiej finalizowane są prace nad usunięciem oświadczenia zdrowotnego o monakolinie K z fermentowanego czerwonego ryżu. Obecnie oświadczenie to, głoszące, że „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi", znajduje się na liście dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych według rozporządzenia 432/2012. »
Nowe podejście do alergenów: na horyzoncie zmiany
Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »
Ryzyko reakcji alergicznych spowodowanych spożyciem emulgatorów pochodzących z kwasu behenowego
Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu). »
Ograniczenie azotynów i azotanów w żywności w UE
W kontekście europejskiego planu walki z rakiem, Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu bardziej rygorystycznych limitów stosowania azotynów i azotanów w żywności. Celem tego działania jest ochrona konsumentów przed substancjami rakotwórczymi oraz zapewnienie, że żywność dostępna w Unii Europejskiej jest bezpieczna. »
Zmiany w Ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Nowelizacja ustawy została przyjęta na podstawie aktu prawnego z 13 lipca 2023 r., który wprowadził zmiany nie tylko w ustawie dotyczącej gospodarki opakowaniami, ale także wpłynął na przepisy innych ustaw z 1996 r. oraz z 2015 r. Kluczowym celem nowelizacji jest wprowadzenie systemu kaucyjnego do polskiego systemu prawnego. »
Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój
Dokument Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój pod którym podpisali się Raymond O'Rourke, przewodniczący zarządu EFSA oraz Bernhard Url , dyrektor wykonawczy EFSA opublikowany został w historycznym momencie EFSA: w 2021 r. weszła w życie zmiana ogólnego prawa żywnościowego, która zwiększyła zakres odpowiedzialności wobec obywateli UE. »
- « pierwsza
- «
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- »
- ostatnia »