Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część I
Na alergie pokarmowe cierpi około 220 milionów ludzi na całym świecie. Większość reakcji alergicznych na żywność jest jednak spowodowana ograniczoną liczbą alergenów pokarmowych. W większości krajów istnieją przepisy wymagające jasnego oznakowania na opakowaniu listy alergenów z określonym priorytetem, jeśli są one celowo dodawane do żywności jako składniki. »
Zagrożenia mikropowodziowe w zalanych budynkach
Powodzie tworzą środowisko sprzyjające namnażaniu się drobnoustrojów w powietrzu w pomieszczeniach, dostarczając składników odżywczych i wilgoci oraz wprowadzając nowe drobnoustroje z zewnątrz do pomieszczeń. Dlatego ważne jest, aby lepiej zrozumieć poziom proliferacji i charakterystykę drobnoustrojów w powietrzu wewnętrznym zalanych budynków. »
Już wkrótce nowe zasady sprzedaży alkoholu w Polsce. Koniec z alko-tubkami.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt rozporządzenia, który wprowadza nowe przepisy dotyczące opakowań niektórych napojów spirytusowych. Rozporządzenie to ma na celu uregulowanie sposobu pakowania napojów alkoholowych o pojemności do 200 ml, aby zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd, szczególnie w kontekście produktów, które mogą przypominać artykuły spożywcze dla dzieci. Nowe regulacje stanowią odpowiedź na rosnące postulaty społeczne oraz działania organizacji zwalczających alkoholizm, które podkreślają negatywny wpływ łatwej dostępności alkoholu w małych opakowaniach. »
Nowe przepisy dla producentów: substancje botaniczne z zakazem stosowania
Producenci żywności muszą przygotować się na ważne zmiany prawne dotyczące składników botanicznych, które od lat były stosowane w produktach spożywczych. Nowelizacja rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady ma na celu przeniesienie kilku preparatów roślinnych, zawierających pochodne hydroksyantracenu, na listę substancji zakazanych. Substancje te budziły obawy w kontekście bezpieczeństwa zdrowotnego. »
Alergenność alternatywnych białek
Alergia pokarmowa to niekorzystna reakcja organizmu na składniki pożywienia, szczególnie na białka, która występuje, gdy układ odpornościowy reaguje w niewłaściwy sposób. Może ona objawiać się na różne sposoby, na przykład poprzez natychmiastowe reakcje nadwrażliwości pośredniczone przez IgE lub poprzez choroby takie jak celiakia, która jest reakcją na gluten wywołaną przez limfocyty T. »
Chemiczne zanieczyszczenia żywności: najnowsze opinie naukowe EFSA
Coraz częściej spotykamy się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z obecności zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Chcąc skutecznie przeciwdziałać tym zagrożeniom, ważne jest, aby zrozumieć, skąd one pochodzą i jakie mogą mieć konsekwencje dla zdrowia. »
Dyrektywa 2022/2555 (NIS2): przewodnik dla branży spożywczej II część
W dobie postępującej cyfryzacji zapewnienie bezpieczeństwa danych i systemów informatycznych jest sprawą najwyższej wagi. Dyrektywa NIS2 stanowi kolejny krok Unii Europejskiej w kierunku wzmocnienia ochrony infrastruktury krytycznej. Czym dokładnie jest dyrektywa NIS2 wprowadzona w 2023 roku? »
Ocena ryzyka zafałszowania
Aby przeprowadzić ocenę ryzyka oszustwa, należy z jednej strony zmierzyć podatność na jego wystąpienie, tj. prawdopodobieństwo, a z drugiej strony wagę wystąpienia oszustwa. W tym artykule omówione zostaną główne ryzyka, jednak każda firma powinna je dostosować do własnych praktyk. »
Pseudomonas aeruginosa w produkcji żywności
Mimo że P. aeruginosa jest powszechnie kojarzona z zakażeniami szpitalnymi, jej obecność w żywności staje się coraz bardziej niepokojąca. Bakteria ta może być obecna w różnych produktach spożywczych, takich jak woda, mleko, mięso, owoce i warzywa, co stwarza zagrożenie dla konsumentów. Tradycyjne chemiczne środki konserwujące, stosowane w celu zahamowania wzrostu mikroorganizmów w żywności, mogą nie zawsze być skuteczne, a ich stosowanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia problemów zdrowotnych. »
Rola sygnalistów w ochronie bezpieczeństwa i integralności dostaw żywności
Niebezpieczne, nielegalne i nieetyczne praktyki, zwłaszcza oszustwa w branży żywności, stosowane przez różnych uczestników łańcucha dostaw żywności to stare problemy, które dzisiejsza międzynarodowa sieć rolno-spożywcza jeszcze bardziej skomplikowała. Aby zwalczać te praktyki, niezbędne jest wewnętrzne raportowanie kierownictwu wyższego szczebla lub zewnętrzne ujawnianie informacji organom regulacyjnym lub mediom przez osoby, które dowiedzą się o takich praktykach. »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »