Dobrostan zwierząt w świetle strategii „Od pola do stołu”
W swojej rezolucji w sprawie wykonania rozporządzenia w sprawie transportu Parlament Europejski wezwał Komisję do ustanowienia wspólnych minimalnych norm dla systemów śledzenia wszystkich przewozów, aby umożliwić gromadzenie danych w sposób bardziej zharmonizowany. »
Wykorzystanie termofilnych Bacillus w produkcji żywności
Bacillus termofilny jest dobrze tolerowany w warunkach wysokiej temperatury, korzystnie wpływając na zachowanie witalności podczas obróbki termicznej. Charakterystyka wytwarzania zarodników sprawia, że Bacillus dobrze przeżywają i funkcjonują w przewodzie pokarmowym. »
Wyrok TSUE a oświadczenia zdrowotne z listy pending: możliwe implikacje dla branży
Niedawno do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wpłynęło zapytanie prejudycjalne z Niemiec dotyczące interpretacji przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 w kontekście oświadczeń zdrowotnych związanego z żywnością, w tym suplementów diety zawierających składniki botaniczne. »
Co dalej ze zrywkami?
Wiceminister Klimatu i Środowiska odpowiada na interpelację w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego. Interpelacja posła Michała Gramatyki i grupy posłów z 19 lipca 2023 r. dotyczyła planów Ministerstwa Klimatu i Środowiska w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego, zwanych zrywkami. W odpowiedzi na to zapytanie, wiceminister Jacek Ozdoba wyjaśnił stanowisko resortu w tej kwestii. »
Nowe limity: dodatki do żywności
Istotna zmiana wynikająca z rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1329 z dnia 29 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476). »
Chlorek rybozydu nikotynamidu
W załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które mogą być dodawane do żywności. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/16 zezwolono na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności dla dorosłych do stosowania w suplementach żywnościowych zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. »
Kannabidiol (CBD) w suplementach diety
Kannabidiol (CBD) jest uznany za żywność zgodnie z art. 2 Rozporządzenia 178/2002 r. Komisja Europejska uważa CBD za nową żywność (NF), której wprowadzenie na rynek musi być zgodne z przepisami dotyczącymi nowych produktów spożywczych. Obecnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenia nowe wnioski w sprawie CBD. »
Food 4 Future Bilbao World Summit: Przyszłość zrównoważonej produkcji żywności dzięki robotyce i sztucznej inteligencji
W ramach Food 4 Future Bilbao World Summit (15-18 maja 2023), odbyło się spotkanie ekspertów z dziedziny sztucznej inteligencji zastosowanej do projektowania nowych produktów spożywczych, technologii przemysłowych w produkcji żywności, centrów badawczo-rozwojowych zajmujących się doskonaleniem procesów produkcji i wykorzystaniem zasobów, innowacyjnych inicjatyw oraz rozwiązań mających wpływ na sektor, start-upów, które rewolucjonizują rynek i spełniają niespełnione potrzeby, a także modeli biznesowych i historii sukcesu firm i korporacji w tej branży. »
- « pierwsza
- «
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- »
- ostatnia »