Identyfikowalność w produkcji żywności
Identyfikowalność jest narzędziem zarządzania ryzykiem, które umożliwia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze lub władzom wycofanie lub odzyskanie produktów, które zostały uznane za niebezpieczne. Jest ona podstawą polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności. »
EFSA: ponowna ocena enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę
Enzymy spożywcze znajdujące się w obrocie w Unii Europejskiej w tym również nowe, podlegają ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i zatwierdzeniu za pośrednictwem wspólnotowego wykazu UE. »
E959 - ponowna ocena bezpieczeństwa
Rozporządzenie (WE) nr 1333/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków do żywności wymaga, aby dodatki do żywności podlegały ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zanim zostaną dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (UE). Ponadto przewiduje się, że dodatki do żywności muszą pozostawać pod stałą obserwacją i muszą być ponownie oceniane przez EFSA. »
Pieniądze na innowacje - wykorzystaj szansę w programie NUTRITECH
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju wydłużył termin na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Wnioski można składać do dnia 30 listopada 2022 r. do godziny 16.00 »
Znakowanie żywności - panel dyskusyjny
System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców. W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji. »
Znakowanie żywności - zaproszenie do panelu dyskusyjnego
System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców. W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji. Coraz odważniej słychać krytyczne głowy na temat Nutri-Score płynące głównie ze strony producentów rolnych i przetwórców, ponieważ założenia tego systemu znakowania w dużej mierze deprecjonują produkty naturalne, ekologiczne, regionalne, czy tradycyjne oraz takie, których skład nie może ulec zmianie ze względu na obowiązujące przepisy. »
Nowe techniki genomowe - porada video
Niewiele jest obszarów dyskusji związanych z żywnością, które są bardziej emocjonalne niż te dotyczące organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Debata publiczna toczy się często na granicy ostrego sporu, gdzie przedstawiciele obydwu stron są wzajemnie oskarżani o ignorowanie czy to korzyści czy zagrożeń. O innowacjach w produkcji żywności opowiada Katarzyna Kot »
- « pierwsza
- «
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- »
- ostatnia »