Konferencja naukowa: Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Jakość i bezpieczeństwo żywności to jedne z ważniejszych zagadnień w kontekście zdrowia i życia człowieka. Niemniej, istotne są, poza żywnością i klasycznymi produktami spożywczymi, także spożywane powszechnie suplementy diety oraz produkty innowacyjne. »
Ważne zmiany dla producentów żywności: Wspólne tworzenie zrównoważonych systemów żywnościowych: co się zmieni i kiedy
Celem strategii „Od pola do stołu” jest kształtowanie ścieżki UE w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego, który jest sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Aby osiągnąć ten cel, ważne jest zaangażowanie uczestników łańcucha żywnościowego oraz omawianie z nimi wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe. »
„Moc Polskich Warzyw” - jak rosną polskie warzywa
Kampania „Moc Polskich Warzyw” z sukcesami realizuje kolejne działania zachęcające do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety, opartej oczywiście na polskich warzywach. Właśnie powstał cykl filmów przybliżających konsumentom proces uprawy oraz pracę rodzimych producentów. »
Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych
Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej. »
Jaki będzie rok 2022 dla polskiej branży zbóż?
Teoretycznie wszyscy związani z polską branżą zbóż powinni ostatnio spać spokojnie. To, co zdrowe, lokalne i proste było w centrum około pandemicznego marketingu, ale też realnych zainteresowań większości Polaków w tym czasie. Jednak problemy branży restauracyjnej czy Brexit uderzają też w rynek zbóż. Jaki był dla niego rok 2021 i co będzie w kolejnym? »
W planie sesji plenarnej PE: praworządność w Polsce, klimat, strategia żywnościowa
Na sesji plenarnej, która rozpoczyna się w poniedziałek w Strasburgu, europosłowie odniosą się do obaw związanych ze stanem praworządności w Polsce i zagłosują nad rezolucją klimatyczną przed konferencją COP26; zajmą się też strategią „od pola do stołu” – wynika z planu opublikowanego przez służby prasowe Parlamentu Europejskiego. »
Zdrowe życie to długie życie
Kluczem do długiego i zdrowego życia jest odpowiednia profilaktyka. Każdy może zmienić nawyki związane z niewłaściwą dietą czy ze zbyt niską aktywnością fizyczną. Medycyna naprawcza powinna być ostatecznością – zgodzili się uczestnicy panelu dyskusyjnego „Mam wpływ na swoje życie i zdrowie”, który odbył się w ramach Kongresu 590. »
Horyzont Europa
Środki na innowacyjne rozwiązania Horyzont Europa to unijny program badań i innowacji o wartości 95,5 mld euro na lata 2021–2027 i następca programu „Horyzont 2020”. Horyzont Europa opiera się na strategicznym planie przyjętym w marcu 2021 r. W ramach tego strategicznego dla UE programu znalazły się również środki na na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane. »
- « pierwsza
- «
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- »
- ostatnia »