• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Akta osobowe w formie elektronicznej – bardzo ryzykowne

Ocena ryzyka zafałszowania

  • 20 września 2024

Aby przeprowadzić ocenę ryzyka oszustwa, należy z jednej strony zmierzyć podatność na jego wystąpienie, tj. prawdopodobieństwo, a z drugiej strony wagę wystąpienia oszustwa. W tym artykule omówione zostaną główne ryzyka, jednak każda firma powinna je dostosować do własnych praktyk. »

  • Aktualności
Więcej
Przetrzymywanie żywności w lodówce

Pseudomonas aeruginosa w produkcji żywności

  • 20 września 2024

Mimo że P. aeruginosa jest powszechnie kojarzona z zakażeniami szpitalnymi, jej obecność w żywności staje się coraz bardziej niepokojąca. Bakteria ta może być obecna w różnych produktach spożywczych, takich jak woda, mleko, mięso, owoce i warzywa, co stwarza zagrożenie dla konsumentów. Tradycyjne chemiczne środki konserwujące, stosowane w celu zahamowania wzrostu mikroorganizmów w żywności, mogą nie zawsze być skuteczne, a ich stosowanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia problemów zdrowotnych. »

  • Aktualności
Więcej
pracownik patrzy przez lupę

Rola sygnalistów w ochronie bezpieczeństwa i integralności dostaw żywności

  • 20 września 2024

Niebezpieczne, nielegalne i nieetyczne praktyki, zwłaszcza oszustwa w branży żywności, stosowane przez różnych uczestników łańcucha dostaw żywności to stare problemy, które dzisiejsza międzynarodowa sieć rolno-spożywcza jeszcze bardziej skomplikowała. Aby zwalczać te praktyki, niezbędne jest wewnętrzne raportowanie kierownictwu wyższego szczebla lub zewnętrzne ujawnianie informacji organom regulacyjnym lub mediom przez osoby, które dowiedzą się o takich praktykach. »

  • Aktualności
Więcej
Dokumentacja urządzeń i instalacji energetycznych

Wiadomości legislacyjne

  • 20 września 2024

Jakie zmiany niesie ze sobą prawo zywnościowe i jakie obowiązki nakłada na operatorów kluczowych sektorów? Przyjrzyjmy się bliżej nowym przepisom i zadaniom, jakie czekają na przedsiębiorców sektora spożywczego. W najnowszym wydaniu „Wiadomości Legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »

  • Aktualności
Więcej
Aby otrzymać zasiłek chorobowy, trzeba złożyć oświadczenie na druku ZUS Z-10.

Zasady stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności

  • 5 września 2024

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006, które reguluje stosowanie oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności na rynku unijnym, żadne takie oświadczenia nie mogą być używane, jeśli nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską. Oświadczenia te muszą zostać wpisane do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych, co jest kluczowe dla zapewnienia konsumentom rzetelnych informacji na temat właściwości żywności i suplementów diety.  »

  • Aktualności
Więcej
impreza firmowa

Nowe regulacje dotyczące znakowania napojów alkoholowych

  • 27 sierpnia 2024

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadziło nowe rozporządzenie, które modyfikuje zasady dotyczące znakowania środków spożywczych, w szczególności napojów alkoholowych. Zmiany te mają na celu dostosowanie polskich przepisów do regulacji Unii Europejskiej oraz wprowadzenie klarowności w etykietowaniu produktów alkoholowych. »

  • Aktualności
Więcej
Umowa szkoleniowa z pracownikiem

Nowe normy niklu w żywności

  • 12 sierpnia 2024

W 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię naukową dotyczącą ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością niklu w żywności i wodzie pitnej. W opinii tej wskazano na szkodliwe działanie niklu na rozrodczość i toksyczność rozwojową, które uznano za kluczowe w ocenie ryzyka przewlekłego narażenia na nikiel drogą pokarmową. Dodatkowo, nawrót zmian egzematycznych i nasilenie reakcji alergicznych zidentyfikowano jako główne skutki ostrej toksyczności pokarmowej niklu u osób uczulonych na ten pierwiastek. »

  • Aktualności
Więcej
segregator z dokumentami

Dyrektywa 2022/2555 (NIS 2): przewodnik dla branży spożywczej

  • 8 sierpnia 2024

W dobie postępującej cyfryzacji zapewnienie bezpieczeństwa danych i systemów informatycznych jest sprawą najwyższej wagi. Dyrektywa NIS2 stanowi kolejny krok Unii Europejskiej w kierunku wzmocnienia ochrony infrastruktury krytycznej. Czym dokładnie jest dyrektywa NIS2 wprowadzona w 2023 roku? Jakie zmiany niesie ze sobą i jakie obowiązki nakłada na operatorów kluczowych sektorów? Przyjrzyjmy się bliżej nowym przepisom i zadaniom, jakie czekają na przedsiębiorców sektora spożywczego. »

  • Aktualności
Więcej
ręka ze szklanką wody

Ramowa procedura pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

  • 8 sierpnia 2024
  • Aktualności
Więcej
Suplementy w diecie sportowca

Tolerowany górny poziom spożycia żelaza: szczegółowa opinia naukowa EFSA

  • 8 sierpnia 2024

W kontekście zarządzania zdrowiem publicznym kluczowe jest ustalenie bezpiecznych poziomów spożycia składników odżywczych, aby chronić konsumentów przed potencjalnymi negatywnymi skutkami nadmiernego spożycia. Żelazo jest jednym z takich składników, którego nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, szczególnie w odniesieniu do wątroby i przewodu pokarmowego. W 2004 roku Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów (NDA) opublikował opinię naukową dotyczącą tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) żelaza, ale ówczesne dane były niewystarczające do ustalenia konkretnych wartości UL. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • »
  • ostatnia »
4357435443524351434943484347434643454343

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip