Nowelizacje ustaw o odpadach oraz o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Rada Ministrów 29 października 2024 r. przyjęła dwa projekty ustaw przygotowane w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. To nowelizacja ustawy o odpadach (UC23) oraz ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (UD45). »
Przygotuj się do kontroli PIS!
Kontrole przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS) są kluczowym elementem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i sanitarnego w przedsiębiorstwach. Dla wielu firm mogą jednak stanowić wyzwanie, zwłaszcza jeśli nie są one odpowiednio przygotowane na wizytę inspektorów. »
Projekt ustawy UC72: Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Projektowana ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (UC72) ma na celu dostosowanie polskiego prawa do przepisów Unii Europejskiej oraz zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych. Nowe regulacje obejmują m.in. sektory owoców, warzyw, bananów oraz niektórych suszonych owoców. Wdrożenie przepisów umożliwi skuteczniejsze eliminowanie nieuczciwych praktyk rynkowych oraz wzmocni ochronę konsumentów. »
Jak catering dietetyczny ułatwia życie w delegacji?
Wyjazdy służbowe to często prawdziwy rollercoaster dla naszego organizmu. Pośpiech, stres i nieregularne posiłki mogą szybko zburzyć nasze zdrowe nawyki żywieniowe. Na szczęście, catering dietetyczny przychodzi z odsieczą, oferując nie tylko wygodę, ale i gwarancję zbilansowanych, smacznych posiłków. Przyjrzyjmy się, jak to rozwiązanie może odmienić życie pracownika w delegacji. »
Forum Rynku Spożywczego i Handlu – kluczowe wnioski dla przyszłości branży
Tegoroczna edycja Forum Rynku Spożywczego i Handlu, jak co roku, zgromadziła ekspertów, liderów branży i wizjonerów, którzy wspólnie zastanawiali się nad przyszłością sektora spożywczego i handlu. Wydarzenie było poświęcone analizie najważniejszych trendów, takich jak zielone wyzwania branży, obiecujące kierunki eksportowe, rola przywództwa w zrównoważonym rozwoju, a także nowe technologie, które mają potencjał kształtować przyszłość rynku. »
Okres trwałości produktu, cz. II
Okres przydatności do spożycia to okres, w którym żywność zachowuje swoje bezpieczeństwo i/lub jakość w racjonalnie przewidywalnych warunkach dystrybucji, przechowywania i stosowania (Unia Europejska, 2011; Komisja Europejska, 2005). Okres przydatności do spożycia produktu spożywczego to okres rozpoczynający się datą produkcji i/lub opakowania i kończący się datą przydatności do spożycia (tj. ostatnim dniem, w którym produkt spożywczy musi zostać wykorzystany). Dotyczy to produktów spożywczych, które po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka z mikrobiologicznego punktu widzenia (np. surowe mięso i ryby, schłodzona żywność gotowa do spożycia, przetworzone owoce i warzywa, świeże owoce soki itp.). »
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Na alergie pokarmowe cierpi około 220 milionów ludzi na całym świecie. Większość reakcji alergicznych na żywność jest jednak spowodowana ograniczoną liczbą alergenów pokarmowych. W większości krajów istnieją przepisy wymagające jasnego oznakowania na opakowaniu listy alergenów z określonym priorytetem, jeśli są one celowo dodawane do żywności jako składniki. Oprócz alergenów pokarmowych celowo dodanych jako składniki istnieje potencjalne ryzyko dla osoby uczulonej na alergeny pokarmowe, których obecność w produktach spożywczych jest niezamierzona, ale może być konsekwencją przypadkowego kontaktu krzyżowego w łańcuchu produkcyjnym. »
Opinia Rzecznika Generalnego Athanasiosa Rantosa w sprawie C-386/23
Opinia Rzecznika Generalnego w sprawie C-386/23 ma istotne znaczenie dla działalności producentów żywności, zwłaszcza w kontekście używania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji roślinnych (tzw. substancji botanicznych) w reklamie i na etykietach produktów. Poniżej szczegółowe wyjaśnienie, co ta opinia oznacza dla producentów żywności wraz z odniesieniami do konkretnych aktów prawnych. »
Przełomowy wyrok TSUE: nazewnictwo alternatywnych produktów białkowych
Zgodnie z piątkowym orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE państwo członkowskie nie może zakazać stosowania nazw tradycyjnie związanych z produktami zwierzęcymi do oznaczania produktów roślinnych. Mowa tu o takich produktach jak np. kotlet sojowy. »
- « pierwsza
- «
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- »
- ostatnia »
 Podcasty i wideo porady
Podcasty i wideo porady Checklisty i procedury
Checklisty i procedury E-booki
E-booki Magazyn
Magazyn












 
 
  /WiedzaiPraktyka
/WiedzaiPraktyka /wip
/wip