• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 1, Grudzień 2018

  • Lista wydań
  • 2018
  • Nr 1, Grudzień 2018

Nr 1, Grudzień 2018

  • 30 listopada 2018
  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Materiały przeznaczone do kontaktu  z żywnością i ich kontrola

  • 23 listopada 2018
  • Klaudia Kałwa

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym opakowania, objęte są ścisłym nadzorem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Muszą być one bezpieczne, nie mogą powodować niekorzystnych zmian w składzie żywności ani tym bardziej uwalniać do opakowanego produktu substancji w ilościach, które mogłyby stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Czy wiesz, które substancje można stosować w opakowaniach żywności? Jak wygląda kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kto dokonuje takiej kontroli? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Co sprawdzi Inspekcja weterynaryjna podczas urzędowej kontroli?

  • 22 listopada 2018
  • Patrycja Kaler

Przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą mieć opracowane procedury oraz działania zapewniające produkcję żywności, która jest bezpieczna pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Nadzór ze strony urzędowych lekarzy weterynarii w zakresie pobierania próbek i wykonywania badań mikrobiologicznych ma obejmować również kontrolę, jak te procedury są opracowane, udokumentowane i wdrażane. Co skontroluje lekarz weterynarii? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Etykieta clean label – czym właściwie jest

  • 22 listopada 2018
  • Joanna Olszak

Rozważamy wprowadzanie nowych etykiet, tzw. clean label. Jednak nigdzie nie ma ich definicji prawnej. Na co zwrócić uwagę, by taka etykieta nie naruszała przepisów? Czy wprowadzenie tego rodzaju etykietowania może dotyczyć każdego rodzaju produktu bez względu na jego skład? Czy taka etykieta zobowiązuje? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Informacje na opakowaniu muszą być rzetelne – wyrok NSA

  • 22 listopada 2018
  • Paweł Majcher

W dniu 2 sierpnia 2018 r. NSA wydał wyrok, który jest istotny z punktu widzenia wprowadzania na rynek produktów rolno-spożywczych. Zgodnie z nim umieszczanie na opakowaniu produktu nierzetelnych informacji może skutkować nałożeniem dotkliwych dla przedsiębiorcy kar pieniężnych. Z poniższego przykładu dowiesz się, czego jako profesjonalista powinieneś unikać, wprowadzając produkty do obrotu. »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Jak zarejestrować produkt jako chroniona Nazwa Pochodzenia/chronione Oznaczenie Geograficzne? 

  • 22 listopada 2018
  • Klaudia Kałwa

Jeżeli nasz produkt wyróżnia się cechą charakterystyczną dla konkretnego rejonu, w którym jest wytwarzany/produkowany, wówczas możemy ubiegać się o przyznanie Europejskich Systemów Jakości, co pozwoli Nam wyodrębnić nasz produkt na tle innych obecnych na rynku. Kiedy możemy się starać o wspomniane certyfikaty? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Kontrola w zakładzie produkcyjnym – poznaj swoje uprawnienia i obowiązki

  • 22 listopada 2018
  • Paweł Gutowski

Poznanie najważniejszych zasad postępowania kontrolnego jeszcze przed „wizytą” inspektorów może pomóc w uniknięciu nieporozumień negatywnie wpływających na wyniki kontroli i skutkujących sankcjami za utrudnianie lub uniemożliwianie przebiegu kontroli. Jakie są podstawowe prawa i obowiązki podmiotu kontrolowanego i jego pracowników w toku kontroli? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Nowelizacja ISO 22000

  • 22 listopada 2018
  • Patrycja Kaler

Ze względu na dużą dynamikę rynku żywnościowego od czasu pierwszej publikacji normy ISO 22000 w 2005 r. jego uczestnicy borykają się nieustannie z nowymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Normalizacja standardu ISO to naturalny proces. Po dekadzie obowiązywania norm wprowadzonych w 2005 r. przystąpiono do ich aktualizacji. »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Weryfikacja najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin (NPD) – checklista

  • 22 listopada 2018
  • Tomasz Kaler

Produkty niespełniające norm dotyczących pozostałości środków ochrony roślin nie mogą być wprowadzane do obrotu ani jako żywność, ani jako pasza dla zwierząt, z których pozyskuje się mięso i inne produkty żywnościowe. Poznaj zmiany, jakie zostały wprowadzone do załączników II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/200526. Od 26 czerwca obowiązuje bowiem rozporządzenie weryfikujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin (NPD). »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej
361836223600360136033602359936203621

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip