• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 6, Maj 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 6, Maj 2019

Deklaracja zgodności - opakowania z recyklingu

  • 8 maja 2019
  • Klaudia Kałwa

Zarówno w Polsce jak również w krajach Unii Europejskiej dopuszczalne jest stosowanie odpadów z tworzyw sztucznych uzyskanych w procesie recyklingu do wytwarzania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania z tworzyw sztucznych stanowią znaczną część wyrobów stosowanych do ochrony żywności- tj. mniejsze straty żywności oraz znaczne przedłużenie jej trwałości. Dodatkowym pozytywnym aspektem jest możliwość ich powtórnego użycia. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Drobnoustroje wywołujące zakażenia i zatrucia pokarmowe

  • 8 maja 2019
  • Klaudia Kałwa

Egzotoksyny – wydzielane przez żywe komórki, znajdują się w dużej ilości w pożywce (żywności). Wysoce toksyczne, powodują śmierć w dawkach miligramowych. Względnie niestałe zostają unaczynione przez ogrzanie w temperaturze 60 °C (można przez działanie formaliny, przeprowadzić w nietoksyczny antygenowo czynny taksoid), silne antygeny powodujące powstawanie przeciwciał o wysokim mianie. Proteiny o masie cząsteczkowej 10000 – 900000 wytwarzane głównie przez bakterie Gram dodatnie. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Enzymy stosowane w przemyśle spożywczym

  • 8 maja 2019
  • Klaudia Kałwa

Enzymy co to takiego? Enzymy to nic innego jak białka lub glikoproteiny produkowane przez organizmy wykazujące właściwości katalityczne. Jako katalizatory wykazują dużą efektywność katalityczną i specyficzność w katalizowaniu (przyśpieszaniu) reakcji chemicznych. W skład enzymu wchodzi część białkowa i niebiałkowa, ta druga to najczęściej koenzymy lub kofaktory czy węglowodany. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Który system certyfikacji GFSI jest dla mnie najlepszy?

  • 8 maja 2019

Wybór standardu wpłynie na kulturę bezpieczeństwa żywności w Twojej organizacji i bezpośrednie przyszłe inwestycje. Wybór standardu certyfikacji jest ważnym krokiem dla każdej organizacji. Jako osoba odpowiedzialna za  bezpieczeństwo i jakość, wybierasz zasady, których organizacja będzie musiała przestrzegać w dłuższej perspektywie czasowej. Z całą pewnością można powiedzieć, że wybór standardu będzie kształtować kulturę bezpieczeństwa żywności w Twojej organizacji i będzie miał znaczący wpływ na wszystkie przyszłe inwestycje oraz plany rozwoju. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Opinia EFSA - Jak ocenić bezpieczeństwo środków i preparatów botanicznych przeznaczonych do użytku jako składniki suplementów diety?

  • 8 maja 2019

Komitet Naukowy EFSA udzielił wytycznych na temat danych naukowych potrzebnych do przeprowadza- nia oceny bezpieczeństwa środka lub preparatu botanicznego. Zaproponował również dwuetapowe podejście naukowe do oceny bezpieczeństwa w zależności od dostępnej wiedzy na temat danego środka botanicznego oraz substancji, które zawiera. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Zmiany w wiodących normach i standardach dotyczących branży spożywczej

  • 8 maja 2019

Świat pędzi coraz szybciej, przez co pojawia się coraz więcej skandali związanych z przemysłem spożywczym. W związku z tym przed sieciami handlowymi, twórcami standardów oraz samymi producentami stają coraz to nowe wyzwania – aby nadążyć za zmieniającym się światem, konieczne są modyfikacje i rozwój norm, a także dostosowanie ich do poszczególnych branż oraz grup producentów. Nie powinno więc dziwić, że standardy zarówno dla branży spożywczej, paszowej, jak i opakowaniowe nieustannie się zmieniają, co pokazały zeszły oraz obecny rok. »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Jak radzić sobie z nieuczciwą konkurencją na rynku żywnościowym czyli problem niezgodnego z prawem naśladownictwa produktów*[1]

  • 6 maja 2019

Wprowadzenie na rynek produktu jest przedsięwzięciem skomplikowanym, które wymaga nie tylko odpowiednio dużego nakładu finansowego, ale także i poświęcenia ogromnej ilości czasu. Gdy jednak uda nam się ten proces zakończyć z sukcesem i nasz produkt zdobędzie właściwą sobie renomę i rozpoznawalność, mogą rozpocząć się problemy z chęcią jego bezprawnego kopiowania przez inne podmioty. Zdarzają się sytuacje, gdy nasz konkurent rozpoczyna wytwarzać łudząco podobne wyroby, z charakterystycznym dla nas opakowaniem, a także stosować na nich bardzo podobną nazwę, czy też bardzo zbliżone do naszych materiały reklamowe. Co wtedy zrobić? Jakie kroki prawne może podjąć przedsiębiorca, któremu z takim problemem przyszło się mierzyć? »

  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej

Nr 6, Maj 2019

  • 6 maja 2019
  • 2019Nr 6, Maj 2019
Więcej
36983703370037053707370436973688

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip