• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Środki dezynfekcyjne o działaniu wirusobójczym

  • 28 maja 2020

Pandemia COVID19 zapoczątkowała wzrost świadomości na temat rozprzestrzeniania się koronawirusów oraz innych wirusów, jakie mogą pojawić się nie tylko w zakładach produkujących żywność, zakładach medycznych, placówkach zdrowia, szpitalach ale również w przestrzeni publicznej. Sytuacja epidemiologiczna sprawiła, że branża spożywcza powinna czerpać wiedzę i rozwiązania, które do tej pory stosowane były głównie przez placówki medyczne. »

  • 2020Nr 19, Czerwiec 2020
Więcej

Arabinoksylany w ziarnach pszenicy – właściwości, wpływ na jakość wypieku

  • 3 maja 2020

Ziarno zbóż w stadium całkowitej dojrzałości, to jeden z najważniejszych surowców  w gospodarce żywnościowej świata. Aktualne technologie uprawy zbóż i postęp genetyczny w hodowli ich odmian spowodowały wysoką produkcję w krajach Europy Zachodniej, wręcz jej nadwyżkę. Konieczne stało się szukanie innych niż dotychczas możliwości wykorzystania ziarna zbóż, np. zbierając je z pola w stanie niedojrzałym.  »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Konopie włókniste (Cannabis sativa L.) w ujęciu przepisów o nowej żywności

  • 3 maja 2020

W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów produktami pochodzącymi z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Rosnąca popularność konopi przekłada się na stale poszerzany asortyment tych produktów na pólkach sklepowych. »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Składniki białkowe w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów, wpływ na wartość poubojową mięsa

  • 3 maja 2020

Mięso drobiowe obok mięsa wieprzowego jest najchętniej wybieranym gatunkiem mięs w Polsce. Coraz częściej do łask wracają podroby jadalne. Przy wyborze produktów mięsnych konsumenci zwracają uwagę na ich jakość i sensorykę. Jakość mięsa zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych, obrotu przedubojowego a także żywienia. Każda zmiana w żywieniu, składu dawki pokarmowej ma wpływ na wskaźniki odchowu i wartość rzeźną kurcząt i zwierząt rzeźnych. »

  • 2020Nr 18, Maj 2020
Więcej

Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej

  • 1 kwietnia 2020

Żywność funkcjonalna jest to żywność zawierająca składniki niezbędne dla organizmu człowieka, a ponadto wykazująca udokumentowany naukowo korzystny wpływ na poprawę zdrowia, samopoczucia człowieka, oraz zmniejszenie ryzyka chorób. Taka żywność powinna wchodzić w skład prawidłowej diety w postaci normalnej żywności, a nie przybierać formy kapsułek i pigułek. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

GMO w aspekcie żywności ekologicznej. Jak unikać zanieczyszczeń w praktyce?

  • 5 marca 2020

Żywność ekologiczna to żywność wytworzona metodami rolnictwa ekologicznego, bez zastosowania sztucznych nawozów, pestycydów, organizmów modyfikowanych genetycznie(GMO), bez napromieniowania, w większości przypadków bez użycia substancji dodatkowych takich jak konserwanty, barwniki i inne. Ekologiczne produkty żywnościowe wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych z produktów roślinnych i zwierzęcych i pochodzenia zwierzęcego. Każdy z produktów powinien pochodzić w przypadku roślin z upraw ekologicznych, w przypadku mięsa z chowu ekologicznego gwarantując przez producenta przestrzeganie zasad produkcji ekologicznej i utrzymanie zasadniczych cech produktu na każdym etapie produkcji. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Systemy klasyfikacji żywności. Czy warto je stosować?

  • 5 marca 2020

W UE trwają dyskusje nad potrzeba wprowadzenia powszechnego obowiązku stosowania na opakowaniu żywności oznaczeń jej wartości zdrowotnej. Wprowadzenie na szczeblu europejskim jednego oficjalnego systemu etykietowania będzie zapewne nieuniknione dla branży spożywczej. Najbardziej popularny w UE i forsowany przez organizacje konsumenckie jest system Nutri-score. Na czym on polega? »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Tworzenie kultury w organizacji jako droga do bezpieczeństwa żywności

  • 5 marca 2020

Przykład zawsze idzie z góry. To liderzy oraz osoby na stanowiskach kierowniczych, poprzez konkretne komunikaty i działania są odpowiedzialni za tworzenie kultury w organizacji, która ma bezpośredni wpływ na efektywność w podnoszeniu poziomu bezpieczeństwa. To oni również mogą podjąć dialog wewnątrz organizacji, aby stworzyć odpowiedni wzorzec standardów postępowania pracowników, najbardziej optymalny pod kątem poprawy bezpieczeństwa żywności. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Wykorzystanie probiotyków w przemyśle mięsnym

  • 5 marca 2020

Czym są probiotyki, jaki mają wpływ na organizm? Probiotyki to żywe, niepatogenne mikroorganizmy (takie jak bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus,  Bifidobakterium oraz inne), które działają korzystnie na nasze zdrowie i zachowanie równowagi bakteryjnej flory jelitowej. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Etykietowanie żywności

  • 1 października 2019

Informacje umieszczane na produktach spożywczych są bardzo istotnym elementem całości produktu i powinny być one dostoswane zarówno do istniejących rozporządzeń jak przede wszystkim do potrzeb konsumenta. Dostarczanie informacji żywieniowych jest obligatoryjne. »

  • 2019Nr 11, Październik 2019
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • »
  • ostatnia »
3823382138203817417337983795379937963760

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip