• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

OSZUSTWA PRODUKTOWE I PLANY ICH OGRANICZENIA

  • 1 września 2019

Czy zawsze mamy na talerzu to, co myślimy, że mamy? Czy miód pszczeli to na pewno miód, a nie melasa i cukier? Czy stek wołowy jest na pewno z wołowiny, a nie z koniny? Z takimi pytaniami  coraz częściej musi się konfrontować przeciętny konsument, nawet jeśli do tej pory ufał informacjom zawartym na etykietach produktów. Na światowym rynku żywności regularnie wybuchają kolejne skandale związane z fałszowaniem mięsa, przypraw, alkoholi i innych produktów. Nie dotyczą już tylko rynków w krajach wysoko rozwiniętych. Pieprz czarny fałszowany jest w Wietnamie, w Chinach ryba maślana „staje się” białym tuńczykiem, a w Indonezji kawa kopi luwak mieszana jest z tańszymi gatunkami. Motyw jest zawsze ten sam- chęć osiągnięcia większego zysku- i jest on tak stary jak handel żywnością.  »

  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej

6 kroków do skutecznego zarządzania dostawcami! Krok 1. Jak przeprowadzić audyt dostawców?

  • 20 stycznia 2019
  • Klaudia Kałwa

Surowce, które przedsiębiorca chce wykorzystać, powinny być kupowane wyłącznie od zatwierdzonych dostawców wymienionych w odpowiednich specyfikacjach, ewentualnie bezpośrednio od producenta. Jednym z czynników wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności są dostawcy zarówno surowców głównych, jak i pomocniczych oraz dostawcy usług. Dlatego też prawidłowo przeprowadzona w przedsiębiorstwie kwalifikacja i ocena dostawców korzystnie wpływa na poziom zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzanej żywności. »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

Bezpieczeństwo materiałów do kontaktu  z żywnością – uważaj na zmiany

  • 20 stycznia 2019
  • Katarzyna Kot

Opakowanie w przemyśle spożywczym to coś znacznie więcej niż element kampanii brandingowej, ochrona w czasie transportu, składowania czy użytkowania. Mimo zwiększonych wymagań marketingowych i nieustannego postępu technologicznego w produkcji opakowań produktów żywnościowych muszą one spełnić przede wszystkim wymagania jakościowe potwierdzające bezpieczeństwo stosowania – zwłaszcza gdy do produkcji opakowań stosuje się coraz bardziej różnorodną gamę materiałów. »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

Bezpieczny przepływ towarów w magazynie produktów i surowców żywnościowych

  • 20 stycznia 2019
  • Katarzyna Kot

Magazynowanie produktów spożywczych i surowców żywnościowych wymaga zachowania rygorystycznych warunków określonych w ustawach, rozporządzeniach czy dyrektywach unijnych. Składowanie surowców i produktów w ściśle wymaganych warunkach wymaga nie tylko optymalizacji pod kątem procesów logistycznych. Priorytetem jest zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa oraz możliwość ciągłej kontroli składowanych produktów. »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

Praktyki fałszowania surowców spożywczych – najczęstsze przypadki  i metody ich wykrywania

  • 20 stycznia 2019
  • Patrycja Kaler

Fałszowanie żywności jest powszechnym zjawiskiem dotyczącym większości produktów żywnościowych. Może ono polegać np. na zastąpieniu składnika innym składnikiem, najczęściej tańszym. Może też polegać na braku deklaracji sposobu produkcji, a także na nieprawidłowej deklaracji składu ilościowego produktu czy nieprawdziwej deklaracji pochodzenia produktu. Zafałszowaniom podlega większość produktów wykorzystywanych jako składniki żywności, w tym mleko, mięso, miody, mąka czy soki. »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

Sprawdź, czy skutecznie zarządzasz alergenami i je kontrolujesz

  • 20 stycznia 2019
  • Katarzyna Kot

Zarządzanie alergenami to w pierwszej kolejności rzetelne znakowanie wyrobów bazujące na skrupulatnej identyfikacji alergenów w surowcach – co wymaga dobrze zorganizowanej współpracy z dostawcami (szczególny nacisk należy położyć na zagadnienie alergenów ukrytych) i produkcie gotowym. Proces zarządzania alergenami to również stosowanie odpowiednich praktyk i procedur w celu zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym, prawidłowe procesy dezynfekcji i mycia oraz właściwe magazynowanie surowców. »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

W jakich okolicznościach producent ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności?

  • 20 stycznia 2019

Producent środka spożywczego ponosi szeroką odpowiedzialność za swoje działania i to na różnych płaszczyznach, może bowiem ponieść odpowiedzialność karną, cywilną oraz administracyjną. Zważywszy na to, że z reguły w przypadku środków spożywczych szkoda polega na uszczerbku na zdrowiu, odpowiedzialność cywilna ma ograniczony walor profilaktyczny. Najczęściej jest to odpowiedzialność „po fakcie”, a konsument ponosi przy tym całe ryzyko związane ze spożyciem żywności. Z tego względu dużo skuteczniejsze są przepisy administracyjne umożliwiające szybką reakcję organów nadzoru i usunięcie z rynku środków spożywczych potencjalnie niebezpiecznych. W skrajnych przypadkach producent może ponieść również odpowiedzialność karną. Za co odpowiada producent? »

  • 2019Nr 3, Luty 2019
Więcej

Rygorystyczna kontrola żywności produktów narażonych na powstanie akryloamidu

  • 18 grudnia 2018
  • Klaudia Kałwa

Czemu produkty żywnościowe narażone na powstanie akryloamidu podlegają tak rygorystycznej kontroli? Czy są środki łagodzące, które można zastosować, aby ograniczyć obecność akryloamidu w żywności? Co należy zrobić, aby spełnić wymagania aktualnych wytycznych Unii Europejskiej w sprawie akryloamidu w żywności? »

  • 2019Nr 2, Styczeń 2019
Więcej

Wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • 17 grudnia 2018
  • Patrycja Kaler

Które akty prawne regulują wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością? Jakie są zasady tworzenia unijnego wykazu substancji dozwolonych? A co z substancjami nieujętymi w wykazie? »

  • 2019Nr 2, Styczeń 2019
Więcej

Jak uzyskać europejskie znaki jakości?

  • 5 grudnia 2018
  • Klaudia Kałwa

Dla ułatwienia rozpoznania produktów o wysokiej jakości istnieją liczne oznaczenia umieszczane na opakowaniach. Znakowanie produktów spożywczych jest źródłem wielu informacji dla konsumenta i ma duży wpływ na podejmowanie decyzji o zakupie. Z uwagi na fakt, że rynek rolno-spożywczy jest najlepiej rozwijającym się na rynku, warto zapoznać się z możliwością zwiększenia atrakcyjności swoich wyrobów. Poniższy artykuł przybliży Ci, co należy zrobić, aby uzyskać możliwość wprowadzenia na swoją etykietę unijnych znaków jakości. To na pewno zwiększy atrakcyjność Twoich produktów! »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • »
  • ostatnia »
3751365636593660365436573658365236513631

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip