• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Bezpieczeństwo żywności

  • Bezpieczeństwo żywności

Rygorystyczna kontrola żywności produktów narażonych na powstanie akryloamidu

  • 18 grudnia 2018
  • Klaudia Kałwa

Czemu produkty żywnościowe narażone na powstanie akryloamidu podlegają tak rygorystycznej kontroli? Czy są środki łagodzące, które można zastosować, aby ograniczyć obecność akryloamidu w żywności? Co należy zrobić, aby spełnić wymagania aktualnych wytycznych Unii Europejskiej w sprawie akryloamidu w żywności? »

  • 2019Nr 2, Styczeń 2019
Więcej

Wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • 17 grudnia 2018
  • Patrycja Kaler

Które akty prawne regulują wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością? Jakie są zasady tworzenia unijnego wykazu substancji dozwolonych? A co z substancjami nieujętymi w wykazie? »

  • 2019Nr 2, Styczeń 2019
Więcej

Jak uzyskać europejskie znaki jakości?

  • 5 grudnia 2018
  • Klaudia Kałwa

Dla ułatwienia rozpoznania produktów o wysokiej jakości istnieją liczne oznaczenia umieszczane na opakowaniach. Znakowanie produktów spożywczych jest źródłem wielu informacji dla konsumenta i ma duży wpływ na podejmowanie decyzji o zakupie. Z uwagi na fakt, że rynek rolno-spożywczy jest najlepiej rozwijającym się na rynku, warto zapoznać się z możliwością zwiększenia atrakcyjności swoich wyrobów. Poniższy artykuł przybliży Ci, co należy zrobić, aby uzyskać możliwość wprowadzenia na swoją etykietę unijnych znaków jakości. To na pewno zwiększy atrakcyjność Twoich produktów! »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Jakie są wymogi stosowania oświadczeń żywieniowych?

  • 23 listopada 2018
  • Paweł Majcher

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności podmiot nieprzestrzegający wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający. Sprawdź, czy spełniasz wymagania dotyczące oświadczeń żywieniowych, by nie narazić przedsiębiorstwa na straty finansowe. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Materiały przeznaczone do kontaktu  z żywnością i ich kontrola

  • 23 listopada 2018
  • Klaudia Kałwa

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym opakowania, objęte są ścisłym nadzorem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Muszą być one bezpieczne, nie mogą powodować niekorzystnych zmian w składzie żywności ani tym bardziej uwalniać do opakowanego produktu substancji w ilościach, które mogłyby stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Czy wiesz, które substancje można stosować w opakowaniach żywności? Jak wygląda kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kto dokonuje takiej kontroli? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Co sprawdzi Inspekcja weterynaryjna podczas urzędowej kontroli?

  • 22 listopada 2018
  • Patrycja Kaler

Przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą mieć opracowane procedury oraz działania zapewniające produkcję żywności, która jest bezpieczna pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Nadzór ze strony urzędowych lekarzy weterynarii w zakresie pobierania próbek i wykonywania badań mikrobiologicznych ma obejmować również kontrolę, jak te procedury są opracowane, udokumentowane i wdrażane. Co skontroluje lekarz weterynarii? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Etykieta clean label – czym właściwie jest

  • 22 listopada 2018
  • Joanna Olszak

Rozważamy wprowadzanie nowych etykiet, tzw. clean label. Jednak nigdzie nie ma ich definicji prawnej. Na co zwrócić uwagę, by taka etykieta nie naruszała przepisów? Czy wprowadzenie tego rodzaju etykietowania może dotyczyć każdego rodzaju produktu bez względu na jego skład? Czy taka etykieta zobowiązuje? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Jak zarejestrować produkt jako chroniona Nazwa Pochodzenia/chronione Oznaczenie Geograficzne? 

  • 22 listopada 2018
  • Klaudia Kałwa

Jeżeli nasz produkt wyróżnia się cechą charakterystyczną dla konkretnego rejonu, w którym jest wytwarzany/produkowany, wówczas możemy ubiegać się o przyznanie Europejskich Systemów Jakości, co pozwoli Nam wyodrębnić nasz produkt na tle innych obecnych na rynku. Kiedy możemy się starać o wspomniane certyfikaty? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Kontrola w zakładzie produkcyjnym – poznaj swoje uprawnienia i obowiązki

  • 22 listopada 2018
  • Paweł Gutowski

Poznanie najważniejszych zasad postępowania kontrolnego jeszcze przed „wizytą” inspektorów może pomóc w uniknięciu nieporozumień negatywnie wpływających na wyniki kontroli i skutkujących sankcjami za utrudnianie lub uniemożliwianie przebiegu kontroli. Jakie są podstawowe prawa i obowiązki podmiotu kontrolowanego i jego pracowników w toku kontroli? »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej

Weryfikacja najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin (NPD) – checklista

  • 22 listopada 2018
  • Tomasz Kaler

Produkty niespełniające norm dotyczących pozostałości środków ochrony roślin nie mogą być wprowadzane do obrotu ani jako żywność, ani jako pasza dla zwierząt, z których pozyskuje się mięso i inne produkty żywnościowe. Poznaj zmiany, jakie zostały wprowadzone do załączników II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/200526. Od 26 czerwca obowiązuje bowiem rozporządzenie weryfikujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin (NPD). »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • »
  • ostatnia »
3652365136313630362236003601360235993621

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip