Jakie są wymogi stosowania oświadczeń żywieniowych?
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności podmiot nieprzestrzegający wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający. Sprawdź, czy spełniasz wymagania dotyczące oświadczeń żywieniowych, by nie narazić przedsiębiorstwa na straty finansowe. »
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością i ich kontrola
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym opakowania, objęte są ścisłym nadzorem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Muszą być one bezpieczne, nie mogą powodować niekorzystnych zmian w składzie żywności ani tym bardziej uwalniać do opakowanego produktu substancji w ilościach, które mogłyby stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Czy wiesz, które substancje można stosować w opakowaniach żywności? Jak wygląda kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kto dokonuje takiej kontroli? »
Co sprawdzi Inspekcja weterynaryjna podczas urzędowej kontroli?
Przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą mieć opracowane procedury oraz działania zapewniające produkcję żywności, która jest bezpieczna pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Nadzór ze strony urzędowych lekarzy weterynarii w zakresie pobierania próbek i wykonywania badań mikrobiologicznych ma obejmować również kontrolę, jak te procedury są opracowane, udokumentowane i wdrażane. Co skontroluje lekarz weterynarii? »
Etykieta clean label – czym właściwie jest
Rozważamy wprowadzanie nowych etykiet, tzw. clean label. Jednak nigdzie nie ma ich definicji prawnej. Na co zwrócić uwagę, by taka etykieta nie naruszała przepisów? Czy wprowadzenie tego rodzaju etykietowania może dotyczyć każdego rodzaju produktu bez względu na jego skład? Czy taka etykieta zobowiązuje? »
Jak zarejestrować produkt jako chroniona Nazwa Pochodzenia/chronione Oznaczenie Geograficzne?
Jeżeli nasz produkt wyróżnia się cechą charakterystyczną dla konkretnego rejonu, w którym jest wytwarzany/produkowany, wówczas możemy ubiegać się o przyznanie Europejskich Systemów Jakości, co pozwoli Nam wyodrębnić nasz produkt na tle innych obecnych na rynku. Kiedy możemy się starać o wspomniane certyfikaty? »
Kontrola w zakładzie produkcyjnym – poznaj swoje uprawnienia i obowiązki
Poznanie najważniejszych zasad postępowania kontrolnego jeszcze przed „wizytą” inspektorów może pomóc w uniknięciu nieporozumień negatywnie wpływających na wyniki kontroli i skutkujących sankcjami za utrudnianie lub uniemożliwianie przebiegu kontroli. Jakie są podstawowe prawa i obowiązki podmiotu kontrolowanego i jego pracowników w toku kontroli? »
Weryfikacja najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin (NPD) – checklista
Produkty niespełniające norm dotyczących pozostałości środków ochrony roślin nie mogą być wprowadzane do obrotu ani jako żywność, ani jako pasza dla zwierząt, z których pozyskuje się mięso i inne produkty żywnościowe. Poznaj zmiany, jakie zostały wprowadzone do załączników II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/200526. Od 26 czerwca obowiązuje bowiem rozporządzenie weryfikujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin (NPD). »