Ważne orzeczenie WSA – jak prawidłowo zastosować wizerunek owoców na opakowaniu produktu specjalnego przeznaczenia medycznego
Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2020 r. (sygn. akt III SA/Kr 1196/19) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie oddalił skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazu prawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Orzekł, iż uwzględniając przeznaczenie danego środka specjalnego przeznaczenia medycznego (w tym wypadku środka zapobiegającego odwodnieniu organizmu jak np. przy biegunce) trudno od przeciętnego konsumenta, tym bardziej chorego, wymagać, aby dokonywał w aptece dogłębnej analizy składu kupowanego produktu poprzez sprawdzenie, czy ilustracja owoców maliny na opakowaniu w rzeczywistości oznacza, że podany malinowy smak tego produktu jest naturalny (co sugeruje obraz maliny), czy jednak sztuczny (co wynika ze składu). »
Nowelizacja ustawy wprowadza jeden organ kontroli
Za sprawą nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji. »
Kary pieniężne za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety
Rynek spożywczy proponuje konsumentom nader często środki spożywcze, w tym suplementy diety, sugerując, że posiadają one właściwości zapobiegania chorobom i leczenia chorób. Obowiązkiem podmiotu działającego na rynku spożywczym jest stosowanie się do odpowiednich przepisów prawa żywnościowego, w tym również do wymagań w zakresie znakowania żywności. Jak to wygląda w praktyce? Czy podmiotom działającym na ryku spożywczym zdarza się działać w tej materii niezgodnie z prawem? Jak w takim przypadku działają organy kontroli i czy jest możliwość odwołania się od ich decyzji? Jakie sankcje grożą za naruszanie stosownych przepisów? »
Milionowa kara za niedotrzymanie terminów płatności
Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej weszła w życie w dniu 12 lipca 2017 r. Przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej, którzy łamią przepisy tej ustawy grozi kara pieniężna nawet do 3 proc. obrotu. Sprawdź, jak nie narazić przedsiębiorstwa na tak duże straty! »
Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym- wymagania prawne i praktyka
Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym rozumiana jako zintegrowany system, podobnie jak w przypadku systemów bezpieczeństwa żywności czy działań przeciwko oszustwom produktowym, jest pokłosiem groźnych wydarzeń mających miejsce na globalnym rynku żywnościowym w ostatnich dziesięcioleciach. »
Użycie terminu bio zawsze oznacza ekologiczną metodę produkcji – z orzecznictwa NSA
Produkty „bio” i „eko” cieszą się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Spośród wielu podobnych do siebie produkty ekologiczne wybierane są właśnie z uwagi na sugestię, że wyprodukowane zostały metodą naturalną. Samo użycie w oznakowaniu tego rodzaju terminów dopuszczalne jest wyłącznie po spełnieniu odpowiednich wymagań. A jednak praktyka pokazuje, że producenci wyrobów żywnościowych, w tym suplementów diety i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, dość dowolnie znakują swoje produkty terminem „bio”. Co na to organy kontroli i sądy administracyjne? Jaka kara grozi za stosowanie tego terminu niezgodnie z przepisami i wprowadzanie konsumentów w błąd? »
Informacje na opakowaniu muszą być rzetelne – wyrok NSA
W dniu 2 sierpnia 2018 r. NSA wydał wyrok, który jest istotny z punktu widzenia wprowadzania na rynek produktów rolno-spożywczych. Zgodnie z nim umieszczanie na opakowaniu produktu nierzetelnych informacji może skutkować nałożeniem dotkliwych dla przedsiębiorcy kar pieniężnych. Z poniższego przykładu dowiesz się, czego jako profesjonalista powinieneś unikać, wprowadzając produkty do obrotu. »
- « pierwsza
- «
- 1
- 2
- 3