Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym – Aktualne przepisy i zmiany prawne
Zapraszamy na bezpłatne szkolenie na temat "Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne." To niepowtarzalna okazja, by poszerzyć swoją wiedzę na temat obowiązujących przepisów oraz zbliżających się zmian w prawie. »
Prawo kontra marketing
Jak atrakcyjnie nazywać produkty pochodzenia roślinnego i nie łamać prawa? Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc - weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku. Tendencję do zmniejszenia spożywania mięsa odnotował też raport “Rolnictwo 2019” opublikowany w lipcu 2020 r. przez Główny Urząd Statystyczny, wskazując na 2 proc. spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. »
CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kannabinoidów
TSUE stwierdził, że "państwo członkowskie nie może zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia". »
Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw
Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw rozszerza zakres i sposób kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywcze. »
Jak ubiegać się o znak jakości “Poznaj Dobrą Żywność”?
Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny i co najważniejsze bezpłatny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej. »
Czasowe wstrzymanie wprowadzenia nowego produktu do obrotu – poziom biotyny w suplemencie diety według orzecznictwa WSA
Wyrokiem z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt III SA/Łd 184/20) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazania czasowego wstrzymania wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktu spożywczego tj. suplementu diety zawierającego biotynę. Sąd przyjął, iż decyzja o czasowym wstrzymaniu wprowadzania do obrotu takiego środka spożywczego jest tymczasowym środkiem zarządzania w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentom, gdyż wyjaśnienie, czy dany produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest np. suplementem, czyli tak jak został zadeklarowany przez producenta, leży w kompetencjach Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z tym zarówno Powiatowy, jak i Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie mogą wypowiadać się w tej materii do czasu uzyskania stosownego stanowiska GIS-u. »
Nowelizacja Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad organizacji IJHARS
W dniu 11 lipca 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. U Z 2020 r., poz. 1112). »
Ważne orzeczenie WSA – jak prawidłowo zastosować wizerunek owoców na opakowaniu produktu specjalnego przeznaczenia medycznego
Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2020 r. (sygn. akt III SA/Kr 1196/19) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie oddalił skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazu prawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Orzekł, iż uwzględniając przeznaczenie danego środka specjalnego przeznaczenia medycznego (w tym wypadku środka zapobiegającego odwodnieniu organizmu jak np. przy biegunce) trudno od przeciętnego konsumenta, tym bardziej chorego, wymagać, aby dokonywał w aptece dogłębnej analizy składu kupowanego produktu poprzez sprawdzenie, czy ilustracja owoców maliny na opakowaniu w rzeczywistości oznacza, że podany malinowy smak tego produktu jest naturalny (co sugeruje obraz maliny), czy jednak sztuczny (co wynika ze składu). »
Nowelizacja ustawy wprowadza jeden organ kontroli
Za sprawą nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji. »