• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo krajowe

  • Prawo o żywności
  • Prawo krajowe

Nowy podatek dla producentów żywności

  • 12 maja 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedkłada koncepcję założenia Funduszu Ochrony Rolnictwa, aby wzmocnić finansową ochronę rolników. Głównym celem funduszu byłoby wyrównywanie poważnych spadków dochodów, gdy firma skupująca nie jest w stanie uregulować należności za dostarczone towary rolne z powodu niewypłacalności. Wpłaty do funduszu pochodziłyby bezpośrednio od samych producentów. Projekt ten został przedyskutowany podczas posiedzenia rządu, a w najbliższym czasie oczekuje się jego podpisania. »

  • Prawo o żywnościPrawo krajowe
Więcej

Zmiany w przepisach dotyczących daty przydatności do spożycia żywności

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Działając w ramach strategii „Od pola do stołu”, Komisja Europejska przymierza się do zmian rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności („rozporządzenie FIC”). Jedna z proponowanych zmian polega na aktualizacji przepisów dotyczących oznaczania produktów spożywczych datą („do spożycia” i „najlepiej spożyć przed”). »

  • 2023AJM55
Więcej

Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym – Aktualne przepisy i zmiany prawne

  • 13 kwietnia 2023

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie na temat "Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne." To niepowtarzalna okazja, by poszerzyć swoją wiedzę na temat obowiązujących przepisów oraz zbliżających się zmian w prawie. »

  • Prawo o żywnościPrawo krajowe
Więcej

Prawo kontra marketing

  • 1 sierpnia 2021

Jak atrakcyjnie nazywać produkty pochodzenia roślinnego i nie łamać prawa? Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc - weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku. Tendencję do zmniejszenia spożywania mięsa odnotował też raport “Rolnictwo 2019” opublikowany w lipcu 2020 r. przez Główny Urząd Statystyczny, wskazując na 2 proc. spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. »

  • 2021Numer 33, sierpień 2021
Więcej

Wyrok WSA w Warszawie - ważne rozstrzygnięcie

  • 4 lipca 2021

Internetowa prezentacja produktu - czyli jak nie wprowadzać konsumenta w błąd używając terminu “terapeutyczny” »

  • 2021Numer 32, lipiec 2021
Więcej

CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kannabinoidów

  • 3 stycznia 2021

TSUE stwierdził, że  "państwo członkowskie nie może zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia". »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw

  • 2 stycznia 2021

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw rozszerza zakres i sposób kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywcze. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Jak ubiegać się o znak jakości “Poznaj Dobrą Żywność”?

  • 6 listopada 2020

Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny i co najważniejsze bezpłatny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej. »

  • 2020Nr 24, Listopad 2020
Więcej

Czasowe wstrzymanie wprowadzenia nowego produktu do obrotu – poziom biotyny w suplemencie diety według orzecznictwa WSA

  • 2 października 2020

Wyrokiem z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt III SA/Łd 184/20) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazania czasowego wstrzymania wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktu spożywczego tj. suplementu diety zawierającego biotynę. Sąd przyjął, iż decyzja o czasowym wstrzymaniu wprowadzania do obrotu takiego środka spożywczego jest tymczasowym środkiem zarządzania w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentom, gdyż wyjaśnienie, czy dany produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest np. suplementem, czyli tak jak został zadeklarowany przez producenta, leży w kompetencjach Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z tym zarówno Powiatowy, jak i Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie mogą wypowiadać się w tej materii do czasu uzyskania stosownego stanowiska GIS-u. »

  • 2020Nr 23, Październik 2020
Więcej

Nowelizacja Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad organizacji IJHARS

  • 2 października 2020

W dniu 11 lipca 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. U Z 2020 r., poz. 1112). »

  • 2020Nr 23, Październik 2020
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
  • ostatnia »
4182416641813966395839023898387938643861

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip